English

Rusko nebude po Ukrajině požadovat penále za neodebraný plyn

www.rozhlas.cz

Rusko nebude penalizovat Ukrajinu za neodebraný plyn, uvedl ruský prezident Vladimír Putin. Cena strategické suroviny pro Ukrajinu by se podle něj měla pohybovat v normálních mezích, běžných v sousedních zemích.

More from rozhlas.cz

Jul 3

Prezident Pavel: Podporujme Ukrajinu, dokud Rusko nepochopí, že ukončit konflikt lze jen jednáním

plus.rozhlas.cz

„Zatím veškeré takzvané návrhy, které přišly z ruské strany, jsou spíše ultimativními požadavky na bezpodmínečnou kapitulaci než solidním návrhem,“ říká prezident Pavel.

May 11

Poradce ukrajinského prezidenta Podoljak: Jednání o míru už není možné. Nejde o Ukrajinu a Rusko, ale o budoucnost nás všech

plus.rozhlas.cz

Zatímco se Ukrajina snaží zbrzdit první kroky očekávané ruské ofenzívy na východě země, v některých diplomatických kruzích opět sílí výzvy k zahájení mírových rozhovorů.

Jul 18

Odstoupení Ruska od obilné dohody je dobrá zpráva. Ukrajina může vyvážet svobodně, bez ruského vydírání, říká podnikatel Krogman

plus.rozhlas.cz

Co bude znamenat ruské odstoupení od obilné dohody? Komentují podnikatel Petr Krogman a ekonom Ivan Mikloš.

Mar 29

Rusko znamená Putin, ale Ukrajina a Zelenskyj to samé není, říká ukrajinistka Víchová

plus.rozhlas.cz

„S časem se každá tvář okouká. Proto už od začátku války s nelibostí pozoruji tu hysterii a zamilování se do Volodymyra Zelenského,“ říká ukrajinistka Lenka Víchová.

Feb 4

Ukrajina a Rusko: Od bratrství k válce

plus.rozhlas.cz

Už téměř rok trvá válka mezi Ruskem a Ukrajinou. Jedna z největších východoevropských zemí se 24. února 2022 stala zatím poslední obětí ruské imperiální rozpínavosti.

Jan 18

Ukrajina i Rusko chtějí svých pozic pro mírová jednání dosáhnout silou. Teď to ale není na pořadu dne, myslí si politolog Ditrych

plus.rozhlas.cz

„K mírovým jednáním nepochybně dojde, ale teď to není na pořadu dne,“ myslí si politolog a ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Ondřej Ditrych.

Dec 29

Rusko ani Ukrajina nedrží trumfy, kterými by druhou stranu přinutily k jednání, popisuje vojenský expert plukovník Petráš

plus.rozhlas.cz

„Ruská i ukrajinská strana se zvolna dostávají do kulminačního bodu, kdy jakékoli aktivity nevedou k zásadním výsledkům,“ soudí Zdeněk Petráš z Univerzity obrany.

Sep 24

Prezident Kazachstánu a velký spojenec Ruska v OSN jen v narážkách a nepřímo kritizoval válku na Ukrajině

plus.rozhlas.cz

Diskusím na Valném shromáždění OSN dominovala dva roky pandemie koronaviru. Jak ukázal tento týden, nákazu teď nahradila válka na Ukrajině.

Jun 18

Rusko bude na Ukrajině tak dlouho, dokud bude v Kremlu Putin

plus.rozhlas.cz

Ruský prezident Vladimir Putin se nikdy nesmíří s možností, že by se z jeho země mohla stát pouhá regionální velmoc.

Mar 7

Putin tuhle válku vyhrát nemůže. Ukrajina se pro Rusko stane dalším Čečenskem, věří politolog Duleba

plus.rozhlas.cz

Podle Alexandera Duleby je nutné, aby Ukrajina ve svém zápase zvítězila a následně ji integrovat do Evropy. V opačném případě nás čeká další konflitk.

Mar 4

Václav Malý: Jak se k ruské invazi na Ukrajinu staví pravoslavná církev v Rusku?

dvojka.rozhlas.cz

Duchovní vyzývají patriarchu moskevského a veškeré Rusi Kirilla, aby požádal Putina zastavit „nesmyslný boj proti ukrajinskému lidu, v němž jsou zabíjeni nevinní lidé“.

Feb 18

Rusko nechce, aby Ukrajina byla úspěšná. Ohrozilo by to Putina i jeho režim, soudí ekonom Mikloš

plus.rozhlas.cz

„Rusko dosáhlo toho, že Ukrajina nese velké ekonomické důsledky této nejistoty. Nedají se očekávat investice, vedení Ukrajiny musí odvracet hrozby místo provádění reforem.“

Feb 18

Ukrajina mezi „šílenstvím“ Ruska a „hysterií“ Západu. Pohled zpravodaje listu Guardian z Kyjeva

plus.rozhlas.cz

Mezi Západem a Ruskem neustává napětí kvůli Ukrajině. Rusko tvrdí, že stahuje jednotky z pozic kolem ukrajinských hranic. NATO ale tvrdí, že známky deeskalace nevidí.

Mar 24

Na Ukrajině vyšetřují vraždu ruského exposlance Voroněnkova. Rusko odpovědnost odmítlo

iROZHLAS

Ukrajinská policie zatím nezjistila, proč včera v centru Kyjeva zastřelili bývalého ruského poslance Denise Voroněnkova. Prokuratura jeho smrt vyšetřuje jako úkladnou vraždu.

Nov 12

Rusko se chce spolupodílet na vyšetřování dopingové aféry, oznámil Putin

iROZHLAS

Rusko začne samo vyšetřovat dopingové skandály a zároveň chce „co nejotevřeněji“ spolupracovat na vyšetření aféry s mezinárodními organizacemi. Na včerejším setkání s ministrem sportu Vitalijem Mutkem v Soči to řekl ruský prezident…

Jun 6

Evropa se Ruska bát nemusí, ujišťuje Putin. Pentagon chce ale vůči Moskvě přitvrdit

www.rozhlas.cz

Spojené státy musejí přijmout nové kroky v reakci na ukrajinský konflikt, protože hospodářské sankce a další iniciativy Západu nepřiměly ruského prezidenta Vladimira Putina ke změně chování. Uvedl to americký ministr obrany Ashton Carter.…

May 10

Putin s Merkelovou jednali o rusko-německých vztazích, sankcích i Ukrajině

www.rozhlas.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová uctila v Moskvě památku padlých v druhé světové válce. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem pak více než dvě hodiny jednala o německo-ruských vztazích i o situaci na Ukrajině.

Mar 20

Rusko a Ukrajina se dohodly na dalších dodávkách plynu

www.rozhlas.cz

Plynová krize zatím nehrozí. Rusko a Ukrajina se prakticky dohodly na dalších dodávkách plynu. Ukrajina se podle ruského ministra energetiky Alexandra Novaka zaručila, že podzimní a zimní tranzit plynu do Evropy nebude narušen.

Mar 18

Ukrajina chce za anexi Krymu zažalovat Rusko u mezinárodního soudu

www.rozhlas.cz

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes nařídil kyjevské prokuratuře připravit žalobu na Rusko k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu. Oznámila to agentura Interfax. S odvoláním na názory expertů premiér prohlásil, že nedávný projev…

Jan 20

Rusko se nezapojí do závodů ve zbrojení, tvrdí prezident Putin

www.rozhlas.cz

Rusko se ubrání, aniž by se nechalo zatáhnout do závodů ve zbrojení, ujistil ruský prezident Vladimír Putin. Všechny sporné otázky se podle něj dají řešit cestou rozhovorů.