English

Z Jemenu odjíždějí další čeští občané, OSN vyzývá k okamžitému zastavení bojů

www.rozhlas.cz

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval všechny strany jemenského konfliktu k okamžitému zastavení bojů. Je to první výzva od 26. března, kdy do bojů proti povstaleckým šíitům vstoupila Saúdská Arábie s dalšími arabskými státy. Ta ale…

More from rozhlas.cz

Feb 17

V Rafáhu je cítit narůstající panika a úzkost. Lidé netuší, kam jinam už mají utéct, varuje generální komisař OSN

plus.rozhlas.cz

Oblast Rafáh na jižním cípu Pásma Gazy je poslední oblastí, kterou izraelská armáda v rámci vojenské ofenzivy ještě neobsadila. To se má ale změnit.

Nov 15

Jan Fingerland: Jak Saúdská Arábie kličkovala na vlastním summitu

plus.rozhlas.cz

To, co se děje v Gaze, zajímá skoro celý svět, i arabské a případně muslimské státy. Summit těchto zemí, svolaný Saúdskou Arábií do Rijádu, dopadl tak, jak se dalo čekat.

Aug 2

Hirošima a její podivné stíny. Jak rozhlas informoval o shození atomové bomby?

plus.rozhlas.cz

Shození atomové bomby z amerického letadla na Hirošimu zabilo 6. srpna 1945 kolem 140 tisíc civilistů, tisíce zemřely později na následky zranění a radiace.

Oct 3

Na několika místech se ruští vojáci hromadně vzdávají, informoval generální štáb ukrajinské armády. Rusové tvrdí, že jde jen o přeskupování

plus.rozhlas.cz

Jaká je situace na frontě po ruské anexi? Jakou další pomoc Ukrajině chystá Západ a jaká je atmosféra v Rusku, kde pokračuje mobilizace?

Apr 30

Opravdu se Saúdská Arábie mění, nebo je to jen divadlo před médii

plus.rozhlas.cz

Na venek mění blízkovýchodní Království Saúdská Arábie přístup k ženám a světu se chce prezentovat jako pořadatel sportovních akcí a podporovatel kultury.

Apr 30

Libor Dvořák: Proč byl generální tajemník OSN v Moskvě a na Ukrajině v šoku

plus.rozhlas.cz

Generální tajemník OSN António Guterres v tomto týdnu navštívil Turecko, Rusko a konečně Ukrajinu. Důvod je jasný: ukrajinské dobrodružství ruského prezidenta Putina.

Feb 6

Pan Jánato

dvojka.rozhlas.cz

Pořad příběhů a rozjímání, který pro vás ve svém malířském ateliéru připravil v roce 2004 Jiří Anderle.

Apr 5

Jan Fingerland: Princ Mohamed, černý panter Arábie

www.rozhlas.cz

Saúdské svobody se rozrostou o jednu další – možnost jít do biografu. Vedle nových příležitostí zúčastnit se DJ Party nebo potkávat na ulici ženy bez abáji je to znamení, že se něco děje.

Feb 7

Jemen: první bojiště Trumpova střetu s Íránem, který si ‚zahrává s ohněm‘

iROZHLAS

Teherán si neváží benevolence prezidenta Obamy. Já už tak laskavý nebudu, napsal na Twitteru Donald Trump v den, kdy USA na Írán uvalily nové sankce. Trumpův bezpečnostní tým dal v pátek jasně najevo, že „nebude dál tolerovat provokace,…

Apr 13

OSN začala vybírat nového generálního tajemníka. Funkci by mohla poprvé zastávat žena

iROZHLAS

Stálí zástupci členských států OSN vybírají nového generálního tajemníka. V New Yorku začalo třídenní slyšení kandidátů. Vítěz po 10 letech vystřídá Pan Ki-muna. Poprvé v historii by funkci mohla zastávat žena.

Apr 10

Húsijové a exilová vláda se dohodly na dočasném příměří v Jemenu

iROZHLAS

V Jemenu začal platit klid zbraní. Dohodli se na něm exilová jemenská vláda podporovaná Saúdskou Arábií a húsijští rebelové podporovaní Íránem. Podle Spojených národů by se příměří mohlo stát základem pro budoucí mírové rozhovory.

Feb 16

Zemřel někdejší generální tajemník OSN Butrus Butrus-Ghálí, bylo mu 93 let

iROZHLAS

Zemřel bývalý generální tajemník OSN Butrus Butrus-Ghálí. Někdejšímu egyptskému diplomatovi bylo 93 let. Spojené národy v letech 1992 až 1996. Jeho smrt oznámil venezuelský vyslanec při OSN.

Jan 27

Izraelský premiér obvinil generálního tajemníka OSN z podpory terorismu

iROZHLAS

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil generálního tajemníka OSN z podněcování terorismu. Pan Ki-mun v Radě bezpečnosti prohlásil, že lidé přirozeně reagují na jakoukoli okupaci a že trvající okupace je zároveň podhoubím nenávisti a…

Dec 6

Exploze v Jemenu zabila guvernéra Adenu a jeho osobní strážce

iROZHLAS

Při sebevražedném útoku v Jemenu zemřel guvernér provincie Aden Džafar Saad a nejméně šest členů jeho ochranky. Útočník najel do jeho konvoje autem s ukrytou výbušninou. K útoku se přihlásil takzvaný Islámský stát. Radikálové působí v…

Sep 10

Hrad si při návštěvě generálního tajemníka NATO spletl vlajky, vyvěsil prapor OSN

iROZHLAS

Generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga přijal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Místo vlajky Severoatlantické aliance ale personál na uvítanou vyvěsil prapor OSN, se kterou nemá Stoltenberg nic společného.

Aug 11

Saúdská Arábie se nepřipojí k protiteroristické koalici, pokud v ní bude i Asad

iROZHLAS

Rusko vyzvalo Saúdskou Arábii, aby se připojila k široké protiteroristické koalici v boji proti hnutí Islámský stát. Rijád to nepovažuje za možné, pokud bude součástí koalice i syrský prezident Bašár Asad. V Moskvě to řekl ministr…

May 10

Šíitští povstalci v Jemenu souhlasili s pětidenním příměřím

www.rozhlas.cz

Arabská koalice se pod vedením Saúdské Arábie snaží zničit pozice šíitských povstalců. Ti souhlasili s pětidenním humanitárním příměřím, které navrhl Rijád. Příměří by mělo začít v úterý. Letadla koalice v noci zaútočila na sídlo…

May 7

Poláci slaví výročí konce války. Do Gdaňsku přijel Zeman, Pan Ki-mun i Porošenko

www.rozhlas.cz

V polském Gdaňsku dnes začaly oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Spolu s prezidenty několika sousedních zemí se jich zúčastnila i česká hlava státu Miloš Zeman.

Apr 17

Z Jemenu odjíždějí další čeští občané, OSN vyzývá k okamžitému zastavení bojů

www.rozhlas.cz

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval všechny strany jemenského konfliktu k okamžitému zastavení bojů. Je to první výzva od 26. března, kdy do bojů proti povstaleckým šíitům vstoupila Saúdská Arábie s dalšími arabskými státy. Ta ale…

Mar 26

Jan Bednář: Saúdská Arábie zahájila vojenskou operaci v Jemenu

www.rozhlas.cz

V nebezpečném prostředí na Blízkém Východě se náhle rozhořel další složitý konflikt.