English

Islámský stát získává převahu. Co za tím stojí?

EuroZprávy.cz

Washington/Rakka - Irácká armáda podporovaná šíitskými milicemi po řadě neúspěchů vyhrává boj s Islámským státem o město Ramádí. Zatímco radikálové ovládli několika set tisícové město během tří dnů, armáda se o to pokouší už několik týdnů…

More from EuroZprávy.cz

May 6

Irácká armáda opět zaútočila na Islámský stát v Sýrii

Damašek/Bagdád - Irácké letectvo bombardovalo pozice radikálů z Islámského státu (IS) v Sýrii. Oznámil to dnes irácký premiér Hajdar Abádí. Jde o druhý irácký útok na pozice IS za čtrnáct dní.

Nov 17

Irácká armáda dobyla poslední baštu IS v Iráku

Bagdád - Irácká armáda oznámila, že dnes dobyla město Ráva, což je poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát (IS) v Iráku.

Nov 11

Irácká armáda zahájila bitvu o poslední útočiště IS

Bagdád - Irácká armáda zahájila boj o západoiráckou Rávu, což je poslední útočiště radikálů z Islámského státu (IS) v Iráku. IS byl v červenci poražen v Mosulu a od té doby ustupuje na západ k syrské hranici.

Nov 3

IS čelí drtivým porážkám. V Sýrii osvobozen Dajr az-Zaur, irácká armáda pronikla do města Káim

Bagdád/Damašek - Irácká armáda pronikla do města Káim, jednoho z posledních míst v Iráku, které stále ještě kontroluje Islámský stát (IS). Syrské armádě a jejím spojencům se podařilo dobýt z rukou IS celé východosyrské město Dajr az-Zaur.

Oct 5

Irácká armáda dobyla město Havídža, poslední baštu IS v zemi

Bagdád - Iráčtí vojáci dobyli Havídžu, poslední baštu Islámského státu (IS) na severu země. Z regionu kvůli bojům uprchli tisíce civilistů. Džihádisté kontrolují už jen pás území západně od Bagdádu u hranic se Sýrií.

Oct 2

Irácká armáda převzala kontrolu nad leteckou základnou IS

Bagdád – Agentura Reuters uvádí, že irácké vojenské jednotky dnes převzaly kontrolu nad leteckou základnou poblíž města Havídži. Místo ovládali radikálové z teroristické organizace Islámský stát (IS).

Jul 10

Irácký premiér Abádí oficiálně oznámil vítězství nad Islámským státem v Mosulu

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem (IS) ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku. Už v neděli přijel do dobytého města, aby tam blahopřál k vítězství nad IS…

Jun 4

Irácké milice dobyly strategicky důležité město od IS

Bagdád - Vůdce polovojenské skupiny, kterou podporuje irácká vláda, dnes oznámil, že jeho síly dobyly od Islámského státu (IS) strategicky významné město, které leží západně od Mosulu. Informovala o tom agentura AP.

Nov 1

Irácká armáda se probila do Mosulu. IS vypálil rakety, kouř z pneumatik zahaluje město

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácké speciální jednotky vstoupily na východní předměstí Mosulu a postupují dál, oznámil irácký generál Sámí Aridí. Vojáci už pronikli až do budovy státní televize. Islámský stát reagoval vypálením protiraketových střel a další…

Oct 25

IS chce znovu dobýt strategické město Rutba, irácká armáda žádá o posily

Bagdád/Ankara - Zatímco se irácká armáda snaží dobýt Mosul, Islámský stát se pokouší znovu získat západoirácké město Rutba u hranic se Sýrií a Jordánskem. Turecko nadále trvá na tom, že do bojů v Iráku zasáhne.

Sep 22

Irácká armáda vyhání bojovníky IS z Širkátu, dobyla velkou část města

Bagdád - Irácká armáda hlásí úspěch v bitvě s Islámským státem o město Širkát. Několik dní po zahájení bojů postoupila k jeho centru.

Aug 25

Další porážka IS: Irácká armáda dobyla město Kajjára. Exploze v Bagdádu zabily 13 lidí

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oznámil, že vládní oddíly dobyly na Islámském státu klíčové město Kajjára, které leží jižně od Mosulu. V Bagdádu došlo k další sérii bombových atentátů, zemřelo 13 lidí.

Aug 23

Irácká armáda postupuje k Mosulu, začala bitva s IS o město Kajára

Bagdád - Irácká armáda dnes zahájila operaci s cílem dobýt na Islámském státu město Kajára, které leží 60 kilometrů jižně od Mosulu. V oblasti uvázlo zhruba 15 tisíc civilistů.

Apr 14

Irácká armáda osvobodila město Hít, bojovníci IS byli úplně vyhnáni

Bagdád – Irácká armáda hlásí další úspěch. Agentura AFP s odkazem na irácký generální štáb oznámila, že vojáci získali plnou kontrolu nad městem Hít.

Apr 8

Irácká armáda vytlačila Islámský stát z města Hít

Bagdád - Irácké protiteroristické síly podporované ze vzduchu mezinárodní koalicí v čele s USA vytlačily Islámský stát z centra strategicky významného města Hít.

Aug 1

NATO proti Islámskému státu? Irácká armáda posílí

EuroZprávy.cz

Brusel - Severoatlantická aliance poskytne Iráku nepřímou pomoc v boji proti radikální islamistické organizaci Islámský stát (IS). Zástupci osmadvaceti členských zemí NATO dnes schválili na přání Bagdádu zahájení výcvikového programu,…

Mar 31

Irácká armáda se probila do centra Tikrítu, IS město zaminoval

Bagdád - Irácké armádě se podařilo probít do centra Tikrítu a obsadit sídlo provinční rady. Bitva o město s Islámským státem (IS) trvá již měsíc.

Mar 11

Irácká armáda dobyla část Tikrítu, Islámský stát město zaminoval +VIDEO

Bagdád - Irácká armáda slaví úspěch při ofenzivě proti Islámskému státu (IS). Dnes se jí podařilo dobýt čast města Tikrít, které radikálové obsadili loni v létě. Tikrít byl také domovským městem Saddáma Husajna. Islamisté se ale nevzdávají…

Mar 7

Zlom v boji s IS? Irácká armáda vytlačila islamisty z města Bagdádí

Bagdád - Irácké vládní síly převzaly zpět kontrolu nad městem Bagdádí na západě Iráku, u něhož leží výcviková základna USA a které hnutí Islámský stát (IS) obsadilo v polovině února. Oznámilo to dnes podle agentur velení mezinárodní…

Feb 9

Irácká armáda zaútočí na Islámský stát po zemi

Ammán - Irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzivu proti Islámskému státu (IS). Američtí poradci nyní připravují Iráčany hlavně na boj ve městech.