English

Česko si připomíná výročí srpnové okupace

Novinky.cz / Domácí 5 sources

Před 52 let v noci z 20. na 21. srpna překročily hranice tehdejšího Československa vojska pěti států Varšavské smlouvy. Invaze ukončila pokus vybudovat v zemi „socialismus s lidskou tváří” a na další dvě desetiletí ovlivnila život v…

Děsivá bilance okupace Liberce 21. srpna 1968: devět mrtvých a 48 těžce zraněných

Aktuálně.cz

Petra Erbanová s Petrem Šídou jsou oběti sovětské okupace z 21. srpna 1968. Přežili ji, ale - stejně jako stovky jiných - trpí doživotními traumaty.

Okupace začala již 20. srpna 1968 v Brně. Agenti KGB tam přiletěli maskovaní za piloty Aeroflotu

www.blesk.cz

Brno bývá často v dobrém i horším o krok napřed před zbytkem republiky. Nejinak tomu bylo na samotném začátku okupace v roce 1968.

Před 52 lety obsadila Československo okupační vojska. V noci 20....

denikn.cz

Před 52 lety obsadila Československo okupační vojska. V noci 20. srpna tanky obklíčily Československo a vojáci se připravovali na noční invazi.

Před 52 lety napadly armády komunistických zemí Československo, byl srpen 1968

Akce k připomenutí památky obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy na území Československa před 52 lety se dnes uskuteční na mnoha místech České republiky.

Před 52 lety, v noci z 20. na 21. srpna 1968 začala okupace Československa (video)

www.kurzy.cz

Před 52 lety začala okupace Československa. Na naše území vstoupily armády Sovětského svazu, Polska, NDR, Maďarska a Bulharska. Skončil tak proces demokratizace a komunistický režim začal znovu utahovat šrouby.

21. srpen 1968 – den, kdy začala sovětská okupace Československa

www.kudyznudy.cz

V sobotu 21. srpna uplyne 53 let od srpnové okupace roku 1968 vojsky Varšavské smlouvy. Vpád vojsk do tehdejšího Československa se konal v čele se Sovětským svazem na žádost konzervativního křídla KSČ. Vedle Sovětů se ho účastnili vojáci z…

Smutný 21. srpen 1968 v Brně: Okupanti zabili šestnáctiletého mladíka a tatínka před očima pětiletého syna

www.blesk.cz

V Brně byli 21. srpna 1968 zabiti dva lidé. Velmi málo se hovoří o další oběti. Na konci srpna zemřel v Brně praporčík Karel Chalupa - po střetnutí se sovětským obrněným transportérem.

OBRAZEM: V Lounech si připomněli srpnovou okupaci

zatecky.denik.cz

V předvečer 21. srpna si na Mírovém náměstí v Lounech lidé připomenuli výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v čele s tehdejším Sovětským svazem z roku 1968.