English

Svět proti Islámskému státu: Irák a USA se dohodly na vojenském plánu

EuroZprávy.cz

Paříž - Mezinárodní koalice bojující v čele se Spojenými státy proti Islámskému státu (IS) dnes podpořila vojenský a politický plán Iráku ke znovudobytí svých území obsazených radikály z IS. Oznámil to po jednodenní mezinárodní konferenci…

More from EuroZprávy.cz

Mar 13

Irácká armáda: Při odvetných útocích USA zahynulo v Iráku šest lidí

Pět členů iráckých bezpečnostních sil a jeden civilista přišli o život při náletech, které armáda Spojených států uskutečnila v odvetě za středeční raketovou palbu na základnu severně od Bagdádu. Uvedla to dnes irácká armáda, podle níž…

Aug 19

Americká armáda sdělila, do kdy nechá své jednotky v Iráku

Abú Zabí - Americké síly zůstanou v Iráku tak dlouho, dokud to bude nutné, aby pomohly stabilizovat oblasti dříve ovládané Islámským státem (IS).

May 6

Irácká armáda opět zaútočila na Islámský stát v Sýrii

Damašek/Bagdád - Irácké letectvo bombardovalo pozice radikálů z Islámského státu (IS) v Sýrii. Oznámil to dnes irácký premiér Hajdar Abádí. Jde o druhý irácký útok na pozice IS za čtrnáct dní.

Dec 9

Konečná porážka IS v Iráku: Celá země je svobodná, oznámila armáda

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irák dnes ohlásil definitivní porážku teroristické organizace Islámský stát (IS) na svém území. Boje proti džihádistům trvaly tři roky. Zlomem byla bitva o Mosul. Panují obavy, že členové IS budou chtít útočit v jiných zemích.

Nov 17

Irácká armáda dobyla poslední baštu IS v Iráku

Bagdád - Irácká armáda oznámila, že dnes dobyla město Ráva, což je poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát (IS) v Iráku.

Nov 11

Irácká armáda zahájila bitvu o poslední útočiště IS

Bagdád - Irácká armáda zahájila boj o západoiráckou Rávu, což je poslední útočiště radikálů z Islámského státu (IS) v Iráku. IS byl v červenci poražen v Mosulu a od té doby ustupuje na západ k syrské hranici.

Oct 2

Irácká armáda převzala kontrolu nad leteckou základnou IS

Bagdád – Agentura Reuters uvádí, že irácké vojenské jednotky dnes převzaly kontrolu nad leteckou základnou poblíž města Havídži. Místo ovládali radikálové z teroristické organizace Islámský stát (IS).

Aug 28

Irácká armáda svádí boje západně od Tall Afaru, IS nasadil auta s výbušninami

Bagdád - Irácká armáda a šíitské milice se dnes střetly s radikály Islámského státu (IS) poblíž města Tall Afar, které je jednou z posledních bašt džihádistů na území Iráku. Bagdádem dnes otřásl výbuch, ke kterému se přihlásil IS.

Jul 10

Irácký premiér Abádí oficiálně oznámil vítězství nad Islámským státem v Mosulu

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem (IS) ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku. Už v neděli přijel do dobytého města, aby tam blahopřál k vítězství nad IS…

Oct 24

Irácké speciální jednotky se blíží k Mosulu, bojují s Islámským státem u Bartally

Bagdád - Irácké speciální jednotky se nyní nycházejí u města Bartalla, vzdáleného 15 kilometrů východně od Mosulu. Při osvobozování oblasti se potýkají s bombami nastraženými u silnic a s palbou radikálů z Islámského státu.

Oct 22

Irácký premiér Abádí odmítl tureckou účast v bojích o Mosul

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí po dnešní schůzce s americkým ministrem obrany Ashtonem Carterem odmítl účast Turecka na ofenzivě vůči Islámskému státu v Mosulu.

Jul 21

Islámský stát kontroluje desetinu Iráku, tvrdí irácká vláda

Bagdád/Washington - Brett McGurk, zmocněnec USA v koalici, která bojuje proti Islámskému státu (IS), se domnívá, že osvobození severoiráckého Mosulu je dosažitelné, ale operaci je třeba pečlivě připravit.

Jun 5

Islámský stát oslabuje: Irácké jednotky postupují v boji o město Fallúdža

Bagdád - Irácká armáda se rychle přibližuje ke klíčovým bodům, které potřebuje k osvobození města Fallúdža z rukou Islámského státu. Sobotní ofenzíva přinesla úspěch v podobě převzetí městské části Nuaimiya, která je 5 kilometrů od centra…

May 30

Irácké jednotky vstoupily do Fallúdže, chtějí ji dobýt z rukou IS

Bagdád - Ofenziva irácké armády s cílem dobýt Fallúdžu zdárně pokračuje. Do města, které bylo dosud pod kontrolou Islámského státu, vstoupily první jednotky.

Apr 8

Irácká armáda vytlačila Islámský stát z města Hít

Bagdád - Irácké protiteroristické síly podporované ze vzduchu mezinárodní koalicí v čele s USA vytlačily Islámský stát z centra strategicky významného města Hít.

Feb 11

Česko v boji s IS: Armáda by mohla vyslat do Iráku instruktory posádek L-159

Praha - Česko zvažuje, že vyšle do Iráku instruktory posádek letounů L-159. Odjet by mohlo 30 lidí, z toho asi čtyři letečtí instruktoři a technici.

Sep 30

Sobotka ujistil Irák o další spolupráci v boji proti IS

New York - Český premiér Bohuslav Sobotka v úterý v New Yorku ujistil předsedu irácké vlády Hajdara Abádího, že ČR je připravena dále aktivně pomáhat v boji proti organizaci Islámský stát.

Aug 1

NATO proti Islámskému státu? Irácká armáda posílí

EuroZprávy.cz

Brusel - Severoatlantická aliance poskytne Iráku nepřímou pomoc v boji proti radikální islamistické organizaci Islámský stát (IS). Zástupci osmadvaceti členských zemí NATO dnes schválili na přání Bagdádu zahájení výcvikového programu,…

Mar 7

Zlom v boji s IS? Irácká armáda vytlačila islamisty z města Bagdádí

Bagdád - Irácké vládní síly převzaly zpět kontrolu nad městem Bagdádí na západě Iráku, u něhož leží výcviková základna USA a které hnutí Islámský stát (IS) obsadilo v polovině února. Oznámilo to dnes podle agentur velení mezinárodní…

Feb 9

Irácká armáda zaútočí na Islámský stát po zemi

Ammán - Irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzivu proti Islámskému státu (IS). Američtí poradci nyní připravují Iráčany hlavně na boj ve městech.