English

Džihád a Rusko? Něco tady nesedí a nebezpečí stoupá, varuje akademik

EuroZprávy.cz

"Je nemožné jistě říct, kolik osob držících ruský pas nyní bojuje za Islámský stát (IS). Je to z důvodu, že tito dobrovolníci nepocházejí pouze ze samotného Ruska, ale také z bývalých sovětských republik a komunit uprchlíků ze severního…

More from EuroZprávy.cz

Oct 10

Rusko prý zabilo v Sýrii přes 100 radikálů z IS

Moskva - Rusko v Sýrii během 24 hodin podniklo 182 náletů a zabilo více než 100 bojovníků samozvaného Islámského státu (IS). Řekl to dnes mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Oct 10

USA jen předstírají boj proti Islámskému státu? Z Ruska přišlo vážné obvinění

Damašek - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Spojené státy záměrně omezují útoky na radikály v Iráku, aby jim umožnily přesunout se do Sýrie a zpomalily boje v Sýrii. Na základně Hmímím na západě Sýrie dnes při startu havaroval ruský…

Dec 29

Rusko náletem podpořilo turecký útok proti IS, tvrdí média. Ankara mlčí

Ankara - Tureckou ofenzivu u severosyrského města Al-Báb, které je pod kontrolou teroristického hnutí Islámský stát (IS) ze vzduchu podpořilo také ruské letectvo.

Dec 15

IS chtěl útočit v Rusku. FSB zatkla několik radikálů

Moskva - Ruské metropoli údajně hrozily teroristické útoky. Měl za nimi stát Islámský stát.

Sep 12

Rusko a USA chtějí koordinovat nálety proti islamistům

Damašek/Moskva - Rusko a Spojené státy vytvoří koordinační středisko, které se bude zabývat cíli ruských a koaličních náletů proti islamistům a teroristům v Sýrii.

Apr 15

Nářez Islámskému státu: Afghánské stíhačky při náletu zabily přes 40 radikálů

Kábul - Při náletu afghánského letectva v provincii Nangarhár na východě země bylo zabito 42 bojovníků loajálních Islámskému státu. Zničeno bylo i jejich výcvikové středisko.

Apr 6

Nálety spojenců decimují Islámský stát, radikálové omezují těžbu a export ropy

Bagdád - Podle francouzských expertů nyní činí denní produkce Islámského státu 10.000 až 30.000 barelů ropy, zatímco v létě 2014 to byl dvojnásobek. Je to prý důkaz, že jsou nálety proti radikálům účinné.

Mar 3

Rusko je horší než Islámský stát, varuje známý ekonom

EuroZprávy.cz

Washington - Známý americký ekonom George Soros tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin je pro Evropskou unii větší hrozbou než teroristická organizace Islámský stát. Uvedl to v komentáři v deníku The Guardian.

Feb 2

NATO podniklo nálet proti rádiu Islámského státu v Afghánistánu, 29 mrtvých

Kábul - NATO začíná mít vážně obavy z rostoucího vlivu Islámského státu (IS) v Afghánistánu. Letadla západní koalice proto podnikla nálet na novou rozhlasovou stanici IS ve východoafghánské provincii Nangarhár.

Feb 2

Konec hry. Rusko nasadilo proti Islámskému státu ničivou zbraň

EuroZprávy.cz

Moskva/Damašek - Ruská federace posiluje své pozice v Sýrii a rozhodla se povolat do akce nejnovější stíhačky Su-35S. Letouny nové generace přitom dostala armáda do výzbroje teprve na konci loňského roku.

Dec 26

Bagdádí: Ruské ani alianční nálety Islámský stát neoslabily

Bagdád/Damašek - Ruské ani alianční nálety hnutí Islámský stát (IS) neoslabily. Ve zvukové nahrávce to údajně uvedl vůdce IS abú Bakr Bagdádí.

Dec 22

Rusko má problémy, těží na tom Islámský stát, zní z Hradu

Praha - Evropská unie prodloužila protiruské sankce, čímž se v Rusku prohlubují ekonomické problémy. Situaci podle šéfa zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka ale nepřidává ani napětí mezi ním a Tureckem.

Dec 9

USA obvinily Rusko: Jen třetina náletů v Sýrii byla zaměřena na IS. Homs je evakuován

EuroZprávy.cz

Damašek - Asadova armáda dostala pod kontrolu celé město Homs, které bylo kdysi baštou opozičních bojovníků. Během dneška by mělo ze čtvrti Váir odejít na 700 osob, jsou mezi nimi povstalci i civilisté. USA dnes obvinily Rusko, že většina…

Oct 28

Islámský stát může zaútočit na Asii, varuje Rusko

Moskva - Středoasijským zemím hrozí invaze bojovníků islamistického hnutí Taliban a radikální organizace Islámský stát (IS), kteří se nyní ve velkém počtu soustřeďují na severu Afghánistánu.

Oct 13

Panika v Islámském státu: Rusko zachytilo tajnou komunikaci

Moskva - Ruská rozvědka zachytila rádiové signály bojovníků radikálního hnutí Islámský stát, které podle tiskového mluvčího ministerstva obrany Igora Konošenkova svědčí o panice mezi islamisty.

Oct 6

Islámský stát se postupně vzdává. Prý ho děsí Rusko

Damašek - Za posledních 24 hodin se vzdalo více než 1000 radikálů Islámského státu syrské armádě. Uvedla to syrská tisková agentura SANA.

Oct 2

Nálety v Sýrii by měly mířit jen na Islámský stát, apeluje EU na Rusko

Brusel - K ruským náletům na pozice islamistů v Sýrii se dnes oficiálně vyjádřila Evropská unie. Brusel vyzval Moskvu, aby byly údery vedeny výhradně proti Islámskému státu a aby se striktně vyhýbaly civilistům.

Sep 30

Nálety nemířily na IS? Rusko se brání, USA se nenechají zastrašit

EuroZprávy.cz

Washington - Ruské letouny dnes v Sýrii vykonaly dvě desítky letů a přesnými údery zasáhly osm cílů radikálů z hnutí Islámský stát (IS), včetně skladů munice a paliva. Úplně zničily velitelská stanoviště IS v horské oblasti. Uvedl to dnes…

Sep 29

Putin: Ruské bombardování Islámského státu (IS) nevylučuji

EuroZprávy.cz

New York - Rusko by se mohlo zapojit do leteckých úderů západních zemí proti organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii. Po setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou to novinářům řekl jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Účast Moskvy na…

Jun 17

Rusko vytáhlo do boje proti Islámskému státu. Vyškolí imámy

Moskva - Ruské islámské instituce zahájily speciální program, jehož cílem je poskytnout vedení muslimských komunit v zemi ideologickou podporu v boji s Islámským státem (IS) a dalšími extremistickými skupinami. Imámové se tak učí vyvracet…