English

Jen pro silné žaludky. Jezídka popsala trh s otroky a kruté mučení Islámského státu

EuroZprávy.cz

Bagdád - Radikální organizace Islámský stát řídí v Iráku mezinárodní trh se ženami. Dívky pocházející z náboženské sekty Jezídů jsou prodávané jako pomocnice do domácnosti, manželky, ale i sexuální otrokyně. Právě poslední jmenovanou byla…

More from EuroZprávy.cz

Jan 28

Irácké síly zabily vysokého člena Islámského státu, tvrdí Bagdád

Irácké bezpečnostní složky zabily radikála, který o sobě tvrdil, že je vůdcem teroristické organizace Islámský stát (IS) v Iráku a zástupcem chalífa. O likvidaci abú Jásira Ísávího dnes informoval irácký premiér Mustafá Kázimí.

Jan 4

Irácká armáda popírá informace o náletu u Bagdádu

Irácká armáda popřela, že se oblast u vojenské základny Tádží severně od Bagdádu v noci na dnešek stala dějištěm leteckého útoku na zdravotnický konvoj.

Oct 1

Protivládní protest v Bagdádu, irácká policie ostře zasáhla

Irácká policie dnes použila slzný plyn, vodní děla i ostrou munici, aby rozehnala demonstraci, na níž se v centru Bagdádu sešlo několik tisíc lidí. Ti protestovali proti nezaměstnanosti, zkorumpované vládě i mizerným veřejným službám.…

Apr 7

Islámský stát byl poražen, rány nezmizely. Jezídka podala otřesné svědectví

EuroZprávy.cz

V roce 2014, pár měsíců předtím, než vojska teroristické organizace Islámský stát (IS) napadla irácké město Sindžár, zabili islámští extremisté mladého pohraničníka jménem Ismail ve městě Kočo, odkud pochází jezídská lidskoprávní…

Feb 21

Transport džihádistů: Arabsko-kurdské milice předaly Iráku přes 150 bojovníků IS

Arabsko-kurdské milice (SDF), které na východě Sýrie válčí se samozvaným Islámským státem (IS), předaly Iráku více než 150 iráckých bojovníků této teroristické organizace. Agentura Reuters dnes informovala, že byli převezeni v přísně…

Jun 8

Ve Francii zadrželi bývalého uprchlíka, jako člen IS masakroval irácké zajatce

Paříž - Ve Francii zadrželi bývalého iráckého uprchlíka. Podle úřadů se dopustil válečných zločinů. Je podezřelý z podílu na masakru až 1700 zajatců z irácké armády z vojenské základny Speicher v červnu roku 2014.

Nov 20

Irácký nejvyšší soud označil kurdské referendum za neústavní

Bagdád - Zářijové referendum o nezávislosti iráckého Kurdistánu bylo podle iráckého nejvyššího soudu protiústavní. Soud v dnešním výnosu konstatoval, že referendum z 25. září o iráckém Kurdistánu je odporuje ústavě a že ruší všechny dopady…

Nov 17

Irácká armáda dobyla poslední baštu IS v Iráku

Bagdád - Irácká armáda oznámila, že dnes dobyla město Ráva, což je poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát (IS) v Iráku.

Oct 23

Kurdská krize nahlodává vztahy Irák-USA. Tillerson se příliš vměšuje, vzkázal Bagdád

Bagdád/Moskva - Spor mezi Kurdy a Bagdádem vyhrotilo zářijové referendum, v němž se Kurdové vyslovili pro nezávislost. Krize navíc zhoršuje vztahy s USA. Úřad iráckého premiéra Hajdara Abádího obvinil amerického ministra zahraničí Rexe…

Sep 12

Irácký parlament odmítl kurdské referendum

Bagdád - Irácký parlament dnes odmítl referendum o nezávislosti iráckého Kurdistánu, které se má konat 25. září. Kurdští poslanci sice před hlasováním odešli ze sálu, zbylých 168 poslanců ale k zajištění většiny stačilo.

Aug 27

Premiér Sobotka se v Bagdádu sešel s předsedou irácké vlády

Bagdád - O podpoře v boji proti radikálům z takzvaného Islámského státu (IS), ale i o humanitární pomoci jednal dnes český premiér Bohuslav Sobotka v Bagdádu se svým iráckým protějškem Hajdarem Abádím.

Apr 30

Roky hrůzy v zajetí IS skončily, desítky iráckých jezídů jsou na svobodě

Bagdád - 36 příslušníků menšinové komunity iráckých jezídů je po třech letech na svobodě, věznil je Islámský stát (IS). OSN nezveřejní okolnosti, za kterých se jezídové ocitli na svobodě, aby nezkomplikovala osud dalších zadržovaných.

Nov 25

IS zabíjí íránské poutníky v Iráku. Bagdád musí rázně zakročit, žádá Ruhání

Teherán - Poutníci z Íránu se často stávají na území Iráku terčem radikálů Islámského státu (IS). Íránský prezident Hasan Rúhání porot dnes požádal Bagdád, aby rozhodněji zakročil proti pachatelům atentátů.

Oct 10

Cenu Václava Havla 2016 získala jezídka z Iráku, přežila zotročení džihádisty IS

Štrasburk - Letošní mezinárodní Cenu Václava Havla za obranu lidských práv získala členka jezídské komunity z Iráku Nadja Muradová. Přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení džihádisty z Islámského státu (IS).

Aug 25

Další porážka IS: Irácká armáda dobyla město Kajjára. Exploze v Bagdádu zabily 13 lidí

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oznámil, že vládní oddíly dobyly na Islámském státu klíčové město Kajjára, které leží jižně od Mosulu. V Bagdádu došlo k další sérii bombových atentátů, zemřelo 13 lidí.

Jul 21

Islámský stát kontroluje desetinu Iráku, tvrdí irácká vláda

Bagdád/Washington - Brett McGurk, zmocněnec USA v koalici, která bojuje proti Islámskému státu (IS), se domnívá, že osvobození severoiráckého Mosulu je dosažitelné, ale operaci je třeba pečlivě připravit.

Jun 16

OSN je otřesena: Genocida jezídů pokračuje, IS vraždí muže a znásilňuje ženy

Damašek/Ženěva - Podle vyšetřovatelů OSN se Islámský stát (IS) dopouští na území Sýrie a Iráku genocidy vůči jezídům. Zpráva se opírá o výpovědi 45 jezídů, náboženských vůdců, zdravotníků a dalších osob.

Nov 15

Kurdové objevili na severu Iráku po vyhnání oddílů IS masový hrob jezídů

Bagdád - Kurdští bojovníci našli východně od severoiráckého Sindžáru masový hrob jezídů, v němž je uloženo víc než sedmdesát těl. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na kurdského starostu města. Nález byl objeven krátce poté, co…

Oct 7

Bagdád se odvrací od USA: Rusko vstoupí do bojů proti IS v Iráku?

Bagdád - V iráckého parlamentu se dnes projednávala přítomnost ruské armády na Blízkém východě. Šéf branného výboru Hákim Zámilí uvedl, aby vedení boje proti Islámskému státu (IS) v Iráku převzaly Moskva a Teherán.

Sep 4

Jen pro silné žaludky. Jezídka popsala trh s otroky a kruté mučení Islámského státu

EuroZprávy.cz

Bagdád - Radikální organizace Islámský stát řídí v Iráku mezinárodní trh se ženami. Dívky pocházející z náboženské sekty Jezídů jsou prodávané jako pomocnice do domácnosti, manželky, ale i sexuální otrokyně. Právě poslední jmenovanou byla…