English

Toto není cesta do Evropy, vzkázalo Chorvatsko migrantům a zavřelo přechody se Srbskem

Chorvatsko přestává zvládat příliv běženců, kteří míří dál do Evropské unie. Do země během dvou dnů dorazilo 11 000 migrantů. Země už uzavřela svých sedm hraničních přechodů se Srbskem, aby příval běženců zastavila.

More from Novinky.cz / Zahraniční

Nov 29

Na hranici se Srbskem objevili dva tunely pro migranty

Novinky.cz

Maďarská policie objevila pod maďarsko-srbskou hranicí dva tunely. Vedly pod hraniční bariérou postavenou v roce 2015 v době vrcholící migrační krize. Jeden tunel byl dlouhý 34 metrů a druhý 21,7 metru, uvedl web police.hu.

Nov 27

Na srbsko-maďarské hranici zadrželi 61 migrantů

Skupinu jednašedesáti migrantů zadrželi v neděli u maďarské obce Ásotthalom nedaleko srbsko-maďarské hranice. Mluvčí policie csongrádské župy Szilvia Sabóová uvedla, že skupinu mužů z Afghánistánu, Bangladéše a Pákistánu zadrželi policisté…

Sep 7

Čeští policisté pomáhají chránit hranice mezi Maďarskem a Srbskem

Čeští policisté, kteří vypomáhají svým maďarským kolegům při ochraně hranic se Srbskem, nastoupili ve středu poprvé do služby. Celkem do Maďarska odjelo 50 českých policistů.

Jul 20

Na srbsko-maďarské hranici přibývají migranti

Tlak migrantů přicházejících částečně z Makedonie a Bulharska přes Srbsko k maďarským hranicím roste. V televizi M1 to ve středu uvedl György Bakondi, bezpečnostní poradce předsedy maďarské vlády Viktora Orbána.

May 27

Na srbsko-maďarské hranici se opět shromažďují migranti

U bezpečnostního plotu na srbsko-maďarské hranici se opět shromažďují migranti. Bývalý starosta srbské obce Horgoš István Bacskulin v pátek Právu řekl, že u plotu vytvořili stanové městečko, kde se podle jeho odhadu momentálně zdržuje 200…

Apr 8

Maďarsko posiluje ochranu hranice se Srbskem

Maďarsko posílilo ochranu své jižní hranice. Ministerstvo obrany oznámilo, že dočasné zábrany jsou postupně nahrazovány pevnějším plotem. Ač je balkánská cesta uzavřená, do země v minulých dnech přišlo více migrantů než v minulých týdnech.

Feb 9

Skupina běženců poškodila plot na maďarsko-srbské hranici

Několik desítek migrantů poškodilo v úterý plot na srbsko-maďarské hranici u města Röszke. Po příjezdu policistů a vojáků na místo se několik uprchlíků vrátilo na území Srbska. Na maďarské straně bylo zadrženo 24 běženců, byli mezi nimi…

Oct 18

Po uzavření hranice s Chorvatskem se tok migrantů do Maďarska zastavil

Po sobotním uzavření maďarsko-chorvatské zelené hranice se pohyb migrantů přes území Maďarska prakticky zastavil. „Uplynulé hodiny uběhly prakticky bez událostí,“ informoval v neděli mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács.

Oct 17

Maďarsko uzavřelo hranici s Chorvatskem, které chce posílat migranty do Slovinska

Novinky.cz

O půlnoci v noci na sobotu uzavřelo Maďarsko zelenou hranici s Chorvatskem. Z maďarské strany se už před půlnocí objevilo na hranicích větší množství policistů a vojáků, ale v prvních hodinách k žádným konfliktům nedošlo.

Oct 16

Maďarsko od půlnoci zavře zelenou hranici s Chorvatskem

Novinky.cz

Maďarská bezpečnostní rada státu v pátek rozhodla o uzavření zelené hranice s Chorvatskem, přes kterou proudí tisíce migrantů. „Uzavření hranice platí od půlnoci z pátku na sobotu,“ uvedl ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Oct 15

Maďarsko je připravené zavřít hranici s Chorvatskem, plot je hotový

Na maďarsko-chorvatské hranici byla dokončena bariéra, která má zabránit příchodu dalších migrantů do Maďarska. Ve čtvrtek to uvedl ministr šéf úřadu vlády János Lázár. Případné účinné zavření zelené hranice s Chorvatskem tak podle něj už…

Sep 29

Maďarsko schválilo další zákon, může zavřít hranici s Chorvatskem

Maďarský parlament v úterý schválil novelizace několika zákonů, které otevírají možnost uzavření hranice s Chorvatskem. Pro návrh hlasovalo 136 poslanců, proti 26. Počet migrantů, kteří dorazili na území Maďarska, druhý den po sobě klesl.

Sep 23

Chorvatsko se přetlačuje o migranty s Maďarskem

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić vyzval Srbsko, aby nasměrovalo uprchlíky k přechodům s Maďarskem. Záhřeb totiž uzavřel v pondělí hlavní hraniční přechod se Srbskem v odvětě za to, že Srbové údajně pouští do Chorvatska přespříliš…

Sep 18

Chorvatsko zavřelo hranice a převáží migranty do Maďarska

Novinky.cz

Na chorvatsko-maďarskou hranici dorazilo v pátek odpoledne prvních 23 autobusů převážejících uprchlíky. Na druhé straně u přechodu Beremend se shromáždili maďarští vojáci a policisté, na místě jsou i dva obrněné vozy.

Sep 17

Toto není cesta do Evropy, vzkázalo Chorvatsko migrantům a zavřelo přechody se Srbskem

Chorvatsko přestává zvládat příliv běženců, kteří míří dál do Evropské unie. Do země během dvou dnů dorazilo 11 000 migrantů. Země už uzavřela svých sedm hraničních přechodů se Srbskem, aby příval běženců zastavila.

Sep 17

Bouřící se migranty naložili do autobusů a vozí je k chorvatským hranicím

Několik stovek migrantů, kteří uvázli na srbsko-maďarské hranici a ve středu odpoledne vyvolali konflikt s maďarskou policií, začali Srbové ve čtvrtek odvážet autobusy k chorvatským hranicím. Maďarská televize M1 uvedla, že od rána…

Sep 12

Maďarsko posílá na srbsko-maďarskou hranici 4300 vojáků

Novinky.cz

Maďarský ministr obrany István Simicskó potvrdil, že na srbsko-maďarské hranice bude v průběhu víkendu převeleno 4300 vojáků. Oficiálně mají pomáhat při urychlení výstavby čtyři metry vysoké bariéry, která má zabránit pronikání migrantů…

Sep 12

S migranty pěšky přes maďarsko-rakouské hranice

Vlna migrantů směřujících přes Maďarsko a Rakousko do Německa neslábne. V noci na pátek překročily maďarsko-rakouské hranice další tisíce běženců. Redaktor Práva situaci sledoval na přechodu Hegyeshalom/Nickelsdorf.

Aug 29

Maďarsko dokončilo stavbu plotu na hranici se Srbskem

Maďarsko dokončilo na hranici se Srbskem stavbu žiletkového plotu. Bariéra dlouhá 175 kilometrů by měla zastavit příliv migrantů do země. Nyní ho zbývá vyhnat do plánované výšky čtyř metrů.

Aug 24

Vlna běženců přešla Srbsko a dorazila na hranici s Maďarskem

Novinky.cz

První stovky uprchlíků po několika dnech překonaly území Srbska a Makedonie a v pondělí večer dorazily k maďarským hranicím. Ještě v sobotu se vlnu běženců na hranicích s Řeckem snažila zadržet makedonská policie. Několik tisíc jich ale…