English

Pentagon chystá plány na válku s Ruskem jako odvetu za Sýrii. Místo střetu: Evropa

EuroZprávy.cz

Washington - Ruské angažmá v Sýrii a jeho ochrana tamního režimu syrského prezidenta Bašára Asada vyústila ze strany Spojených států v ostrou reakci. Podle exkluzivních informací prestižního magazínu Foreign Policy připravuje Pentagon jako…

More from EuroZprávy.cz

Oct 5

Co sleduje Rusko v Sýrii? Nejde o Asada, tvrdí překvapivě politolog

NÁZOR - Pokud mluvíme o ruské politice v Sýrii, předně nesmíme zapomínat, že Sýrie není v ruské celkové zahraniční politice prioritou. S uvedeným tvrzením vystoupil v komentáři pro server Moscow Times politolog Ruslan Mamedov z Ruské rady…

Dec 13

Kdo je v Sýrii pánem? Rusko potupně zchladilo Asada

Damašek - Vypadá to, že Vladimir Putin podstatně zvýšil svůj vliv v Sýrii. Zde již několik let podporuje místního vůdce Bašára Asada, a to i přes odpor západních zemí. Je tedy jasné, že Asad je svému kolegovi zavázaný. Avšak video, na němž…

Oct 10

USA jen předstírají boj proti Islámskému státu? Z Ruska přišlo vážné obvinění

Damašek - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Spojené státy záměrně omezují útoky na radikály v Iráku, aby jim umožnily přesunout se do Sýrie a zpomalily boje v Sýrii. Na základně Hmímím na západě Sýrie dnes při startu havaroval ruský…

Sep 22

Střet USA a Ruska v Sýrii: Jaké plány mají po porážce Islámského státu?

Damašek - V úterý 2. září spolu v Damašku jednali ruský ministr obrany Sergej Šojgu a syrský prezident Bašár al-Asad. Podle ruských médií spolu plánovali společný postup proti Islámskému státu. Jak válka pokračuje, je velmi pravděpodobné,…

Jun 18

Írán odpálil rakety proti Islámskému státu v Sýrii

Teherán - Íránské revoluční gardy dnes zaútočily raketami země-vzduch na pozice Islámského státu ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur. Střely byly odpálené z provincie Kermánšáh na západě Íránu. Podle gard bylo mnoho teroristů zabito.

Jun 6

Povstalci v Sýrii zahájili útok na baštu Islámského státu. Rusko ani Turecko se nepodílí

EuroZprávy.cz

Damašek - Arabsko-kurdské jednotky zahájily útok na syrské město Rakka, baštu Islámského státu (IS). Americká armáda se na pozemní ofenzivě přímo nepodílí. Do operace není zapojeno Rusko ani síly prezidenta Bašára Asada.

May 24

Islámský stát napadl ruskou základnu v Sýrii a zničil vrtulníky, Moskva to popírá

Damašek - Podle americké zpravodajské agentury Stratfor byla v Sýrii napadena ruská letecká základna Tijas poblíž Palmýry. Ozbrojenci, patrně z Islámského státu, zničili čtyři bitevní vrtulníky a dvacítku kamionů s municí.

Mar 3

Rusko je horší než Islámský stát, varuje známý ekonom

EuroZprávy.cz

Washington - Známý americký ekonom George Soros tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin je pro Evropskou unii větší hrozbou než teroristická organizace Islámský stát. Uvedl to v komentáři v deníku The Guardian.

Feb 25

Sýrii vedeme podle ústavy, Islámský stát bychom snadno porazili, ostatní nám to kazí, zlobí se poradkyně Asada

Damašek – Peníze a prostředky, které Islámskému státu plynou od regionálních hráčů, ztěžují boj proti terorismu. To tvrdí poradkyně syrského prezidenta Bašára Asada Bouthaina Shaabanová pro ruský server RT. Politický dialog v zemi podle ní…

Feb 2

Konec hry. Rusko nasadilo proti Islámskému státu ničivou zbraň

EuroZprávy.cz

Moskva/Damašek - Ruská federace posiluje své pozice v Sýrii a rozhodla se povolat do akce nejnovější stíhačky Su-35S. Letouny nové generace přitom dostala armáda do výzbroje teprve na konci loňského roku.

Jan 5

Islámský stát používá v Sýrii chemické zbraně, domnívá se Rusko

Moskva - Podle ruských představitelů existuje vysoká pravděpodobnost, že bojovníci teroristické skupiny Islámský stát používají v Sýrii chemické zbraně.

Nov 16

Francie zintenzivní boj proti Islámskému státu v Sýrii

Paříž - Francie zintenzivní letecké údery proti radikální organizaci Islámský stát v Sýrii. V parlamentu to dnes uvedl prezident François Hollande.

Oct 28

Islámský stát může zaútočit na Asii, varuje Rusko

Moskva - Středoasijským zemím hrozí invaze bojovníků islamistického hnutí Taliban a radikální organizace Islámský stát (IS), kteří se nyní ve velkém počtu soustřeďují na severu Afghánistánu.

Oct 21

Islámský stát se obrací proti Turecku. Kdo podpoří Asada? spekuluje expremiér

Praha/Ankara - Turecko v syrské válce na počátku v roce 2011 podle expremiéra Jiřího Paroubka vsadilo, podobně jako v Egyptě, na špatného favorita. Tím bylo Muslimské bratrstvo, které však bylo v bojích záhy zničeno.

Oct 9

Islámský stát zabil íránského generála, stál na straně Bašára Asada

Teherán - Radikálové z Islámského státu (IS) v průběhu bojů v oblasti města Halab na severu Sýrie zabili generála revolučních gard, který pomáhal režimu prezidenta Bašára Asada.

Oct 2

Nálety v Sýrii by měly mířit jen na Islámský stát, apeluje EU na Rusko

Brusel - K ruským náletům na pozice islamistů v Sýrii se dnes oficiálně vyjádřila Evropská unie. Brusel vyzval Moskvu, aby byly údery vedeny výhradně proti Islámskému státu a aby se striktně vyhýbaly civilistům.

Sep 30

Rusko v Sýrii útočí na umírněnou opozici, nikoli Islámský stát, tvrdí diplomat

EuroZprávy.cz

Damašek/Paříž - Rusko dnes v Sýrii začalo s přímou vojenskou akcí, dle Moskvy letadla bombardují Islámský stát. Podle francouzského diplomatického zdroje ale nálety směřují na umírněnou opozici proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Sep 29

Vítězství nad Islámským státem? V Sýrii jen bez Asada, tvrdí Obama

EuroZprávy.cz

New York - Vítězství nad hnutím Islámský stát (IS) v Sýrii bude dosaženo po odchodu syrského prezidenta Bašára Asada. Na zahájení summitu o terorismu to dnes uvedl americký prezident Barack Obama.

Sep 2

Rusko zaútočí proti Islámskému státu? Do boje prý pošle tisíce vojáků a vyzbrojí Sýrii

EuroZprávy.cz

Moskva/Tripolis - Do boje proti radikálnímu uskupení Islámský stát se po vzoru západní Evropy zapojila i ruská armáda. Země zahájila svou vojenskou intervenci v Sýrii a očekává se, že se ruské letectvo zapojí do boje s radikály v…

Jun 17

Rusko vytáhlo do boje proti Islámskému státu. Vyškolí imámy

Moskva - Ruské islámské instituce zahájily speciální program, jehož cílem je poskytnout vedení muslimských komunit v zemi ideologickou podporu v boji s Islámským státem (IS) a dalšími extremistickými skupinami. Imámové se tak učí vyvracet…