English

Slovinsko a Chorvatsko přestaly uprchlíkům bránit ve volném vstupu

EuroZprávy.cz

Berlín/Záhřeb/Budapešť - Slovinsko a Chorvatsko se dnes odpoledne rozhodly pustit na svá území další migranty mířící dál do Evropské unie. Kvůli snaze o registraci běženců jim přitom do té doby Lublaň i Záhřeb bránily volně vstoupit do…

More from EuroZprávy.cz

Sep 13

Na chorvatsko-maďarské hranici byl v noci po incidentu zadržen český autobus s 50 lidmi

Na chorvatsko-maďarské hranici byl dnes krátce po půlnoci zadržen český autobus, který vezl zhruba 50 pasažérů z dovolené v Chorvatsku. Důvodem byl incident řidiče s maďarskou policistkou, uvedlo na dotaz ČTK velvyslanectví České republiky…

Aug 22

Slovinsko se opevňuje proti uprchlíkům, buduje plot na hranici s Chorvatskem

Slovinsko začalo na své jižní hranici s Chorvatskem stavět další úsek plotu, který má zabránit rostoucímu počtu migrantů v ilegálním vstupu do země. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Jun 18

Slovinsko zažaluje Chorvatsko kvůli sporu o hranici

Lublaň - Slovinsko kvůli sporu o národní hranici zažaluje sousední Chorvatsko u Evropského soudního dvora (ECJ). Oznámil to dnes premiér Miro Cerar.

Jan 8

Juncker navrhl zprostředkování ve sporu Slovinska a Chorvatska o hranici

Brusel/Záhřeb - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes navrhl zprostředkování mezi Slovinskem a Chorvatskem v jejich trvajícím sporu o námořní hranici.

Sep 12

Chorvatsko v kleštích: Jeho vstup do OECD blokují Slovinsko i Maďarsko

Budapešť - Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová při dnešní návštěvě Maďarska nedosáhla žádné změny na odmítavém stanovisku Budapešti ke vstupu Chorvatska do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Jul 20

Chorvatsko porušuje hranici stanovenou soudem, tvrdí Slovinsko

Lublaň - Chorvatsko podle Slovinska porušuje nově stanovený úsek hranice mezi oběma zeměmi v části Piranského zálivu v Jaderském moři.

Mar 10

Uprchlíci jsou nezvladatelní. Maďarsko vyhlásilo krizový stav, zuří i Slovinsko, Chorvatsko a další

EuroZprávy.cz

Budapešť - Maďarsko přestává zvládat nápor migrantů valící se do země přes takzvanou balkánskou trasu. Ministr vnitra Sándor Pintér proto vyhlásil na celém území Maďarska migrační krizový stav. Uvedla to agentura MTI.

Nov 11

Slovinsko začalo stavět zábrany na hranici s Chorvatskem

EuroZprávy.cz

Lublaň - Slovinsko dnes začalo stavět zábrany na hranicích s Chorvatskem. Bariéra má pomoci zvládat proud migrantů přicházejících do země.

Nov 10

Slovinsko kvůli uprchlíkům postaví na hranici bariéry

Lublaň - Slovinsko postaví na hranicích s Chorvatskem dočasné překážky. Slibuje si tím usměrnění proudu migrantů přicházejících do země.

Nov 4

Maďarsko převezme stíhání obviněných kvůli udušeným běžencům

Budapešť - Maďarsko od Rakouska převezme trestní stíhání pěti lidí obviněných kvůli srpnové smrti 71 uprchlíků.

Oct 23

Chorvatsko dopravilo k hranicím se Slovinskem 4000 běženců, napětí roste

EuroZprávy.cz

Záhřeb/Lublaň - Napětí na balkánské trase, kterou do EU proudí tisíce běženců z Blízkého východu, se stupňuje. Chorvatsko v noci přepravilo ke slovinským hranicím 4000 uprchlíků, Lublaň protestuje. Chorvatsko po noční uzávěře také opět…

Oct 17

Maďarsko zavřelo hranice. Nikdo běžence nezastaví, aniž by střílel, vzkázalo Chorvatsko

EuroZprávy.cz

Záhřeb/Budapešť - Maďarsko o půlnoci uzavřelo svou zelenou hranici s Chorvatskem, uprchlíci tak směřují na hranici se Slovinskem. I na ní hodlá Budapešť obnovit kontroly. Hraniční přechody z Chorvatska budou fungovat dál, mají na nich ale…

Oct 17

Maďarsko uprchlíky nezvládá. Uzavřelo zelenou hranici s Chorvatskem

EuroZprávy.cz

Budapešť - Maďarsko uzavřelo kvůli přílivu migrantů krátce půlnoci zelenou hranici s Chorvatskem. Hraniční přechody budou fungovat dál, mají na nich ale platit zpřísněná bezpečnostní opatření. Podle agentury AP o tom dnes informovala…

Oct 16

Maďarsko zavře zelenou hranici s Chorvatskem, Záhřeb má nouzový plán

EuroZprávy.cz

Budapešť - V Maďarsku dnes zasedl bezpečnostní kabinet a ministr zahraničí Péter Szijjártó po jednání oznámil, že země uzavře od dnešní půlnoci zelenou hranici s Chorvatskem. Záhřeb už předem oznámil, že pokud Maďarsko vzájemné hranice…

Oct 15

Maďarsko dokončilo stavbu plotu na hranici s Chorvatskem

Budapešť - Výstavba kontroverzního plotu na maďarsko-chorvatské hranici byla dnes dokončena. Účinné uzavření hranice před migranty tak už závisí pouze na politickém rozhodnutí.

Sep 25

Plot na maďarsko-chorvatské hranici je téměř hotov, běženci se valí dál

EuroZprávy.cz

Budapešť - Plot proti imigrantům na maďarsko-chorvatské hranici je téměř hotový, oznámila dnes Budapešť. Bariéry ale příliš nepomáhají. Příliv uprchlíků, kteří do západní Evropy míří takzvanou balkánskou cestou, neutuchal ani dnes.

Sep 18

Napětí na chorvatsko-maďarské hranici: Přijely první autobusy s běženci

Záhřeb - Prvních 23 autobusů s uprchlíky dorazilo na chorvatsko-maďarskou hranici, vystoupilo z nich zhruba 1700 lidí. Za pouhé dva dny přišlo do Chorvatska na 14 tisíc migrantů.

Sep 18

Maďarsko staví plot na hranici s Chorvatskem. Orbán poslal stovky vojáků

EuroZprávy.cz

Budapešť - Plot proti uprchlíkům na hranici se Srbskem už stojí, na rumunské hranici se vyměřuje a v brzké době vyroste i na pomezí Maďarska a Chorvatska.

Sep 17

Do Chorvatska dorazilo 8900 běženců, panuje napětí. Slovinsko zavedlo kontroly

Záhřeb - Poté, co Maďarsko zavřelo svou jižní hranici, proud migrantů z Blízkého východu se stočil přes Srbsko do Chorvatska. Za posledních 24 hodin tam dorazilo 9200 uprchlíků. Na příliv běženců se chystá i Slovinsko, které je součástí…

Sep 10

Na srbsko-maďarskou hranici dorazilo dalšch 5000 běženců. A bude hůř, varuje OSN

Bělehrad - Příval běženců do Evropy přes tzv. balkánskou cestu nepolevuje, za posledních 24 hodin dorazilo na hranice Srbska a Maďarska rekordních 5000 migrantů.