English

Co vlastní Islámský stát? Irácký premiér přiznal závažnou věc

EuroZprávy.cz

Bagdád/Damašek – Zdá se, že Islámský stát buduje armádu založenou na zcizeném vybavení. Ve svém arzenálu nemají jen ukradené zbraně, ale také celou flotilu amerických obrněných vozů. Tento fakt potvrdil i irácký premiér.

More from EuroZprávy.cz

Jan 28

Irácké síly zabily vysokého člena Islámského státu, tvrdí Bagdád

Irácké bezpečnostní složky zabily radikála, který o sobě tvrdil, že je vůdcem teroristické organizace Islámský stát (IS) v Iráku a zástupcem chalífa. O likvidaci abú Jásira Ísávího dnes informoval irácký premiér Mustafá Kázimí.

Jan 4

Irácká armáda popírá informace o náletu u Bagdádu

Irácká armáda popřela, že se oblast u vojenské základny Tádží severně od Bagdádu v noci na dnešek stala dějištěm leteckého útoku na zdravotnický konvoj.

May 6

Irácká armáda opět zaútočila na Islámský stát v Sýrii

Damašek/Bagdád - Irácké letectvo bombardovalo pozice radikálů z Islámského státu (IS) v Sýrii. Oznámil to dnes irácký premiér Hajdar Abádí. Jde o druhý irácký útok na pozice IS za čtrnáct dní.

Nov 17

Irácká armáda dobyla poslední baštu IS v Iráku

Bagdád - Irácká armáda oznámila, že dnes dobyla město Ráva, což je poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát (IS) v Iráku.

Nov 11

Irácká armáda zahájila bitvu o poslední útočiště IS

Bagdád - Irácká armáda zahájila boj o západoiráckou Rávu, což je poslední útočiště radikálů z Islámského státu (IS) v Iráku. IS byl v červenci poražen v Mosulu a od té doby ustupuje na západ k syrské hranici.

Nov 3

IS čelí drtivým porážkám. V Sýrii osvobozen Dajr az-Zaur, irácká armáda pronikla do města Káim

Bagdád/Damašek - Irácká armáda pronikla do města Káim, jednoho z posledních míst v Iráku, které stále ještě kontroluje Islámský stát (IS). Syrské armádě a jejím spojencům se podařilo dobýt z rukou IS celé východosyrské město Dajr az-Zaur.

Oct 25

Iráčtí Kurdové chtějí jednat s Bagdádem. Armáda příměří záhy odmítla

Irbíl - Vláda Kurdistánu je připravena jednat o zmírnění krize s iráckým centrálním kabinetem. Jak na návrh zareaguje Bagdád, zatím není jasné. Kurdové operacemi irácké armády přišli o všechna významná ropná pole. V případě vyhlášení…

Oct 19

Bagdád vydal zatykač na viceprezidenta Kurdistánu, urazil iráckou armádu

Bagdád - Soud v Bagdádu vydal zatykač na viceprezidenta autonomního Kurdistánu kvůli jeho údajným urážlivým výrokům na adresu irácké armády. Není ale pravděpodobné, že by Kosrat Rasúl skončil za mřížemi.

Oct 2

Irácká armáda převzala kontrolu nad leteckou základnou IS

Bagdád – Agentura Reuters uvádí, že irácké vojenské jednotky dnes převzaly kontrolu nad leteckou základnou poblíž města Havídži. Místo ovládali radikálové z teroristické organizace Islámský stát (IS).

Aug 28

Irácká armáda svádí boje západně od Tall Afaru, IS nasadil auta s výbušninami

Bagdád - Irácká armáda a šíitské milice se dnes střetly s radikály Islámského státu (IS) poblíž města Tall Afar, které je jednou z posledních bašt džihádistů na území Iráku. Bagdádem dnes otřásl výbuch, ke kterému se přihlásil IS.

Aug 22

Mattis přiletěl do Iráku, řeší se role USA po dobytí bašt Islámského státu

Bagdád - Americký ministr obrany Jim Mattis dnes přiletěl do Iráku. Cílem jeho návštěvy je projednat s představiteli vlády další kroky v boji proti Islámskému státa (IS).

Sep 22

Irácká armáda vyhání bojovníky IS z Širkátu, dobyla velkou část města

Bagdád - Irácká armáda hlásí úspěch v bitvě s Islámským státem o město Širkát. Několik dní po zahájení bojů postoupila k jeho centru.

Aug 25

Další porážka IS: Irácká armáda dobyla město Kajjára. Exploze v Bagdádu zabily 13 lidí

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oznámil, že vládní oddíly dobyly na Islámském státu klíčové město Kajjára, které leží jižně od Mosulu. V Bagdádu došlo k další sérii bombových atentátů, zemřelo 13 lidí.

Jun 26

Irácká armáda slaví. Hlásí úplné dobytí Fallúdže

Bagdád - Irácké jednotky dnes dobyly poslední čtvrť, kterou ve městě Fallúdža ještě drželi bojovníci Islámského státu (IS).

Apr 8

Irácká armáda vytlačila Islámský stát z města Hít

Bagdád - Irácké protiteroristické síly podporované ze vzduchu mezinárodní koalicí v čele s USA vytlačily Islámský stát z centra strategicky významného města Hít.

Feb 11

Česko v boji s IS: Armáda by mohla vyslat do Iráku instruktory posádek L-159

Praha - Česko zvažuje, že vyšle do Iráku instruktory posádek letounů L-159. Odjet by mohlo 30 lidí, z toho asi čtyři letečtí instruktoři a technici.

Oct 7

Bagdád se odvrací od USA: Rusko vstoupí do bojů proti IS v Iráku?

Bagdád - V iráckého parlamentu se dnes projednávala přítomnost ruské armády na Blízkém východě. Šéf branného výboru Hákim Zámilí uvedl, aby vedení boje proti Islámskému státu (IS) v Iráku převzaly Moskva a Teherán.

Aug 1

NATO proti Islámskému státu? Irácká armáda posílí

EuroZprávy.cz

Brusel - Severoatlantická aliance poskytne Iráku nepřímou pomoc v boji proti radikální islamistické organizaci Islámský stát (IS). Zástupci osmadvaceti členských zemí NATO dnes schválili na přání Bagdádu zahájení výcvikového programu,…

Mar 7

Zlom v boji s IS? Irácká armáda vytlačila islamisty z města Bagdádí

Bagdád - Irácké vládní síly převzaly zpět kontrolu nad městem Bagdádí na západě Iráku, u něhož leží výcviková základna USA a které hnutí Islámský stát (IS) obsadilo v polovině února. Oznámilo to dnes podle agentur velení mezinárodní…

Feb 9

Irácká armáda zaútočí na Islámský stát po zemi

Ammán - Irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzivu proti Islámskému státu (IS). Američtí poradci nyní připravují Iráčany hlavně na boj ve městech.