English

Vojenský zásah proti Islámskému státu v Sýrii? Bezpečnostní analytik rozkrývá situaci

EuroZprávy.cz

Po posledních teroristických útocích iniciovaných džihádistickou organizací Islámský stát (IS) se zdá, že by mohlo dojít ke zformování širší mezinárodní koalice, jejímž cílem by byla porážka uvedené skupiny. Ochotu zasáhnout proti…

More from EuroZprávy.cz

Jul 25

Irák už nechce, aby se Američané podíleli na boji proti Islámskému státu

Irák už nepožaduje, aby se americké bojové jednotky podílely na operacích proti Islámskému státu (IS). O tom, kdy se stáhnou, by mělo být jasněji po pondělním jednání iráckého premiéra Mustafy Kázimího ve Washingtonu. Kázimí to řekl v…

Sep 2

Macron navštívil Irák. Válka proti Islámskému státu neskončila, řekl

Francouzský prezident Emmanuel Macron se při své dnešní návštěvě Iráku zavázal, že zemi podpoří. Hlavními problémy, kterým tento stát čelí, jsou podle něj nyní ozbrojenci z teroristické organizace Islámský stát (IS) a zahraniční vměšování…

Aug 20

V Iráku se zřítil vojenský vrtulník, zahynul člen mezinárodní koalice proti IS

Bagdád - Při pádu vojenského vrtulníku v Iráku zahynul i člen mezinárodní koalice pod velením Spojených států. K neštěstí došlo v neděli. Stroj podle dostupných informací nebyl sestřelen, příčina nehody se vyšetřuje.

Dec 5

V Iráku a Sýrii podle koalice zůstává na 3000 bojovníků IS

Bagdád/Damašek - Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy odhaduje, že v Iráku a Sýrii zůstává skoro 3000 bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS). Na twitteru to dnes uvedl mluvčí koalice Ryan Dillon.

Oct 26

V Iráku začala ofenzíva proti poslední baště Islámského státu

Bagdád - Irácká armáda dnes zahájila ofenzívu proti poslední baště Islámského státu (IS) na západě země, u hranic se Sýrií. Civilisté v dotyčných lokalitách byli varováni. Další střety probíhají nedaleko pomezí s Tureckem.

Dec 27

Islámský stát zlikvidujeme za tři měsíce, tvrdí Irák

Bagdád - Zlikvidovat takzvaný Islámský stát (IS) potrvá tři měsíce. Dnes to uvedl irácký premiér Hajdar Abádí.

Jul 10

Turecká armáda udeřila proti Islámskému státu (IS) na severu Sýrie

Ankara - Turecké dělostřelectvo udeřilo na severu Sýrie proti několika cílům radikálního hnutí Islámský stát, které se podle Ankary připravovalo na ostřelování tureckého území. Dnes o tom informovala agentura AP.

May 9

Koalice zabila šéfa místní odnože IS v Iráku

Washington - Spojené státy dnes oznámily smrt šéfa regionální odnože organizace Islámský stát (IS) v Iráku.

Mar 26

V Iráku byl prý Islámským státem zabit turecký voják

Istanbul - Turecký voják byl zabit a další zraněn, když na základnu v severním Iráku dopadly rakety vypálené radikálním hnutím Islámský stát (IS).

Feb 18

V Iráku se zřítila helikoptéra, k sestřelení se hlásí Islámský stát

Bagdád - Islámský stát (IS) se přihlásil k sestřelení irácké stíhačky západně od Bagdádu. Incident si vyžádal jednoho mrtvého a dva zraněné.

Feb 12

Islámský stát bude letos poražen, tvrdí Irák

Mnichov - Irák chce podle do konce tohoto roku ze svého území zcela vytlačit Islámský stát (IS). Na Mnichovské bezpečnostní konferenci to dnes řekl irácký premiér Hajdar Abádí.

Jan 22

Skončí britské veto? Cameron přislíbil pomoc při dodávce českých bitevníků do Iráku

Praha - Britský premiér David Cameron během dnešní návštěvy ČR přislíbil pomoc své vlády při řešení zablokovaného prodeje českých bitevníků L-159 do Iráku.

Dec 16

Šéf Pentagonu přijel do Iráku, jednal o boji proti Islámskému státu

Bagdád - Americký ministr obrany Ashton Carter pokračuje ve své cestě po zemích Blízkého východu. Včera zavítal do Turecka a dnes dorazil do Iráku, aby tam jednal o dalším postupu v boji s Islámským státem.

Oct 29

Irák se ostře pustil do USA kvůli Islámskému státu

Washington/Bagdád - Pouhý den poté, co Pentagon slíbil vyšší partnerskou pozemní podporu, prohlásila irácká vláda, že o žádnou americkou angažovanost v těchto operacích proti Islámskému státu nestojí.

Oct 7

Islámský stát zřejmě použil proti pešmergům v Iráku yperit

Irbíl – Radikálové z Islámského státu zřejmě proti Kurdům použili vojenský plyn yperit. Regionální vláda Kurdistánu s odkazem na krevní testy některých svých bojovníků mluví o tom, že k útoku yperitem došlo v srpnu.

Oct 7

Rusko možná převezme boj proti Islámskému státu. Irák zvažuje žádost o pomoc

Bagdád - Rusko a Írán by měly převzít vedení boje proti Islámskému státu (IS) v Iráku. Agentuře Reuters to dnes řekl šéf branného výboru iráckého parlamentu Hákim Zámilí.

Jun 2

Svět proti Islámskému státu: Irák a USA se dohodly na vojenském plánu

EuroZprávy.cz

Paříž - Mezinárodní koalice bojující v čele se Spojenými státy proti Islámskému státu (IS) dnes podpořila vojenský a politický plán Iráku ke znovudobytí svých území obsazených radikály z IS. Oznámil to po jednodenní mezinárodní konferenci…

Apr 12

Islámský stát tvrdě útočí na největší rafinérii v Iráku

Bagdád - Islámský stát se znovu snaží získat ropnou rafinérii Bajdží, která je největší v Iráku. Ofenziva radikálů začala včera večer útokem sebevražedných atentátníků, v následných bojích zahynulo 20 islamistů.

Apr 8

Irák zahájil útok proti Islámskému státu

Bagdád - Irácká armáda zahájila novou ofenzivu proti bojovníkům organizace Islámský stát (IS) ve snaze dobýt převážně sunnitskou provincii Anbár na západě Iráku. Informovala o tom agentura Reuters.

Feb 8

Islámský stát porazíme. Ale podpořte nás, žádá premiér Iráku

Bagdád/Mnichov - Islámský stát láká stovky mladých lidí z celého světa, varoval dnes na bezpečnostní konferenci v Mnichově irácký premiér Hajdar Abádí. Svět by se proto měl spojit a řádění džihádistů zastavit dřív než bude pozdě.