English

Ruská převaha jménem Islámský stát? Analýza odhalila vyjednávací možnosti

EuroZprávy.cz

Washington/Moskva/Damašek - Rusko bylo po svém vstupu do konfliktu v Sýrii často Západem kritizováno, že neútočí na pozice tzv. Islámského státu, ale na protivládní syrské rebely. Zpravodajská společnost Stratfor zkoumá, zda došlo ke změně…

More from EuroZprávy.cz

Oct 10

USA jen předstírají boj proti Islámskému státu? Z Ruska přišlo vážné obvinění

Damašek - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Spojené státy záměrně omezují útoky na radikály v Iráku, aby jim umožnily přesunout se do Sýrie a zpomalily boje v Sýrii. Na základně Hmímím na západě Sýrie dnes při startu havaroval ruský…

Sep 22

Střet USA a Ruska v Sýrii: Jaké plány mají po porážce Islámského státu?

Damašek - V úterý 2. září spolu v Damašku jednali ruský ministr obrany Sergej Šojgu a syrský prezident Bašár al-Asad. Podle ruských médií spolu plánovali společný postup proti Islámskému státu. Jak válka pokračuje, je velmi pravděpodobné,…

Sep 5

Rusko odpálilo z fregaty střely proti IS ve východní Sýrii

Damašek - Rusko dnes z fregaty Admirál Essen ve Středozemním moři odpálilo na bojovníky Islámského státu (IS) u východosyrského města Dajr az-Zaur střely s plochou dráhou letu

Jun 23

Rusko ze svých bitevních lodí zaútočilo na pozice IS

Damašek - Ruská armáda za svých lodí zaútočila raketami na pozice radikálů z Islámského státu (IS) v západosyrské provincii Hamá. Zasaženo bylo velitelství IS a také muniční sklady džihádistů.

Jun 18

Írán odpálil rakety proti Islámskému státu v Sýrii

Teherán - Íránské revoluční gardy dnes zaútočily raketami země-vzduch na pozice Islámského státu ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur. Střely byly odpálené z provincie Kermánšáh na západě Íránu. Podle gard bylo mnoho teroristů zabito.

Jun 6

Povstalci v Sýrii zahájili útok na baštu Islámského státu. Rusko ani Turecko se nepodílí

EuroZprávy.cz

Damašek - Arabsko-kurdské jednotky zahájily útok na syrské město Rakka, baštu Islámského státu (IS). Americká armáda se na pozemní ofenzivě přímo nepodílí. Do operace není zapojeno Rusko ani síly prezidenta Bašára Asada.

Jan 6

Při náletech v Sýrii zemřel vysoce postavený člen Islámského státu

Washington/Damašek - Spojenecká koalice pod vedením Spojených států usmrtila při útocích v Sýrii vysoce postaveného člena hnutí Islámský stát.

Dec 29

Rusko náletem podpořilo turecký útok proti IS, tvrdí média. Ankara mlčí

Ankara - Tureckou ofenzivu u severosyrského města Al-Báb, které je pod kontrolou teroristického hnutí Islámský stát (IS) ze vzduchu podpořilo také ruské letectvo.

May 24

Islámský stát napadl ruskou základnu v Sýrii a zničil vrtulníky, Moskva to popírá

Damašek - Podle americké zpravodajské agentury Stratfor byla v Sýrii napadena ruská letecká základna Tijas poblíž Palmýry. Ozbrojenci, patrně z Islámského státu, zničili čtyři bitevní vrtulníky a dvacítku kamionů s municí.

Feb 2

Konec hry. Rusko nasadilo proti Islámskému státu ničivou zbraň

EuroZprávy.cz

Moskva/Damašek - Ruská federace posiluje své pozice v Sýrii a rozhodla se povolat do akce nejnovější stíhačky Su-35S. Letouny nové generace přitom dostala armáda do výzbroje teprve na konci loňského roku.

Jan 29

Nizozemí chce nálety proti IS rozšířit i v Sýrii

Haag - Nizozemí, podobně jako nedávno Británie, chce rozšířit letecké údery proti Islámskému státu i do Sýrie. Holandské stíhačky dosud prováděly nálety jen na území Iráku.

Jan 5

Islámský stát používá v Sýrii chemické zbraně, domnívá se Rusko

Moskva - Podle ruských představitelů existuje vysoká pravděpodobnost, že bojovníci teroristické skupiny Islámský stát používají v Sýrii chemické zbraně.

Dec 26

Bagdádí: Ruské ani alianční nálety Islámský stát neoslabily

Bagdád/Damašek - Ruské ani alianční nálety hnutí Islámský stát (IS) neoslabily. Ve zvukové nahrávce to údajně uvedl vůdce IS abú Bakr Bagdádí.

Dec 9

USA obvinily Rusko: Jen třetina náletů v Sýrii byla zaměřena na IS. Homs je evakuován

EuroZprávy.cz

Damašek - Asadova armáda dostala pod kontrolu celé město Homs, které bylo kdysi baštou opozičních bojovníků. Během dneška by mělo ze čtvrti Váir odejít na 700 osob, jsou mezi nimi povstalci i civilisté. USA dnes obvinily Rusko, že většina…

Nov 16

Francie zintenzivní boj proti Islámskému státu v Sýrii

Paříž - Francie zintenzivní letecké údery proti radikální organizaci Islámský stát v Sýrii. V parlamentu to dnes uvedl prezident François Hollande.

Oct 2

Nálety v Sýrii by měly mířit jen na Islámský stát, apeluje EU na Rusko

Brusel - K ruským náletům na pozice islamistů v Sýrii se dnes oficiálně vyjádřila Evropská unie. Brusel vyzval Moskvu, aby byly údery vedeny výhradně proti Islámskému státu a aby se striktně vyhýbaly civilistům.

Sep 30

Rusko v Sýrii útočí na umírněnou opozici, nikoli Islámský stát, tvrdí diplomat

EuroZprávy.cz

Damašek/Paříž - Rusko dnes v Sýrii začalo s přímou vojenskou akcí, dle Moskvy letadla bombardují Islámský stát. Podle francouzského diplomatického zdroje ale nálety směřují na umírněnou opozici proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Sep 29

Putin: Ruské bombardování Islámského státu (IS) nevylučuji

EuroZprávy.cz

New York - Rusko by se mohlo zapojit do leteckých úderů západních zemí proti organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii. Po setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou to novinářům řekl jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Účast Moskvy na…

Sep 2

Rusko zaútočí proti Islámskému státu? Do boje prý pošle tisíce vojáků a vyzbrojí Sýrii

EuroZprávy.cz

Moskva/Tripolis - Do boje proti radikálnímu uskupení Islámský stát se po vzoru západní Evropy zapojila i ruská armáda. Země zahájila svou vojenskou intervenci v Sýrii a očekává se, že se ruské letectvo zapojí do boje s radikály v…

Jun 17

Rusko vytáhlo do boje proti Islámskému státu. Vyškolí imámy

Moskva - Ruské islámské instituce zahájily speciální program, jehož cílem je poskytnout vedení muslimských komunit v zemi ideologickou podporu v boji s Islámským státem (IS) a dalšími extremistickými skupinami. Imámové se tak učí vyvracet…