English

Kam směřuje uprchlická krize? Evropská unie je v pasti, varuje analytička

EuroZprávy.cz

Brusel - Předběžná dohoda Evropské unie s Tureckem z pondělního summitu by podle některých mohla konečně přinést jednotnou evropskou odpověď na migrační krizi. Plán se ale také setkal se silnou kritikou, mimo jiné i kvůli ústupkům, které…

More from EuroZprávy.cz

Oct 16

Johnson reaguje na summit v Bruselu: Dohoda nebude, pokud EU nezmění přístup

Podle britského premiéra Borise Johnsona je čas připravit se na to, že Británie a Evropská unie spolu nakonec neuzavřou obchodní dohodu. Taková varianta nastane, pokud evropský blok zásadně nezmění svůj přístup k jednáním, zdůraznil dnes…

Oct 19

Příliv migrantů z Afriky roste, krizi bude řešit dvoudenní summit v Bruselu

EuroZprávy.cz

Brusel - Ve čtvrtek a pátek se v Bruselu uskuteční summit, který se bude zabývat migrací z Afriky do Evropy. Cílem rokování je konkrétní a měřitelný pokles počtů uprchlíků i vracených osob, uvádí návrh závěrů unijní schůzky. Na programu…

Sep 28

Dohoda mezi EU a Tureckem je efektivní, tvrdí Evropská komise

Brusel – Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem, která měla za cíl zastavit migraci do Evropy po takzvané balkánské trase, je efektivní. Tvrdí to Evropská komise (EK), která poukazuje na počty migrantů, kteří připlouvají k evropským břehům.

Jun 6

Turecko dohodu s EU o zpětném přijímání běženců rušit nechce

Ankara - Turecko neuvažuje o zrušení dohody s Evropskou unií o zpětném přebírání migrantů. Podle agentury Reuters to uvedl turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş.

Mar 22

UNHCR bojkotuje dohodu EU-Turecko, odmítá běžence vozit do center na Lesbosu

Atény – Od neděle začalo Řecko uplatňovat dohodu o navracení uprchlíků do Turecka. Ti, kteří se do Evropy přes Egejské moře teď dostanou, nejsou pouštěni dál. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) oznámil, že běžence…

Mar 22

Smlouva s ďáblem, cesta do pekel. Úsvit kritizuje dohodu EU s Tureckem o migrantech

Praha – Poslanci by měli odmítnout dohodu Evropské unie a Turecka. Myslí si to strana Úsvit, který chce tento nápad prosadit. Strana navíc mluví o předčasných volbách, premiér Sobotka podle ní nejednal v souladu s usnesením Výboru pro…

Mar 21

Dohoda EU-Turecko migranty neodradila, v Řecku je už 50 tisíc běženců

Atény - Do Atén a přístavu Elefsina dnes ráno připluly z řeckých ostrovů přes dvě tisícovky migrantů, kteří se do Řecka dostali ještě předtím, než začala v neděli platit dohoda EU-Turecko. V Řecku je tak už přes 50 tisíc běženců, uvedl…

Mar 18

Turecko a lídři zemí EU potvrdili dohodu o vracení migrantů

EuroZprávy.cz

Brusel - Lidří členských zemí EU a turecký premiér Ahmet Davutoglu potvrdili dohodu o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka. Na twitteru to oznámila litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová a informaci poté potvrdil předseda…

Mar 18

Mezi lídry EU je vůle dokončit dohodu s Tureckem, hlásí Sobotka z Bruselu

Brusel - Na summitu EU vrcholí rokování o dohodě, která by měla umožnit vracet běžence z Řecka do Turecka, a zastavit tak migrační proud. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je mezi unijními lídry cítit vůle jednání dokončit.

Mar 18

ŽIVĚ: Pokračuje summit EU k migrační krizi a spolupráci s Tureckem

EuroZprávy.cz

Brusel - V pátek druhým dnem pokračuje summit EU, který se zabývá migrační krizí, spoluprací s Tureckem, ale i ekonomickou problematikou.

Mar 17

Začátek summitu EU patřil ekonomice, u večeře přijde řeč na dohodu s Tureckem

Brusel – Do Bruselu se na dvoudenní jednání sjeli lídři států Evropské unie. První den byl věnován ekonomickým otázkám, u večeře čeká na premiéry a prezidenty palčivé téma – dohoda s Tureckem o uprchlících.

Mar 17

Dohoda s Tureckem? Summit EU začne za pár hodin, Tusk je opatrný

Brusel - Za několik hodin začne další summit EU k migraci a šéf Evropské rady Donald Tusk neskrývá skepsi. Podle Turecka bude jednání obtížné, nicméně nalezení dohody je možné.

Mar 7

Sledovali jsme ŽIVĚ: Summit EU - Turecko k uprchlické krizi

Brusel - V hlavním belgickém městě dnes odstartoval mimořádný summitu EU-Turecko, který se bude zabývat uprchlickou krizí.

Mar 7

Merkelová se bije za Turecko: Dohoda EU s Ankarou sníží počet migrantů

Brusel - Německá kancléřka Angela Merkelová stále věří, že dohoda EU s Tureckem pomůže zmírnit uprchlickou krizi. Dnešní jednání v Bruselu podle ní budou komplikovaná a potrvají několik hodin.

Mar 4

Na summitu EU bude dusno, Orbán nechce přesun migrantů z Turecka do Maďarska

Budapešť - Bavorský premiér Horst Seehofer dnes v Budapešti jednal s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem. Šéf Křesťanskosociální unie (CSU) po rokování řekl, že je nezbytné množství migrantů přicházejících do Evropy postupně…

Feb 25

Orbán ostře kritizuje Brusel: Dohoda EU s Tureckem o běžencích je iluzí

Budapešť/Berlín - Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro německý deník Bild kritizoval peníze a ústupky, které EU přislíbila Turecku výměnou za snížení počtu běžencům v cestě do Evropy. Podle Budapešti je to celé klam.

Feb 24

Summit EU a Turecka k uprchlické krizi bude 7. března

Brusel - 7. března se uskuteční speciální summit mezi EU a Tureckem, jednat se bude o uprchlické krizi, která ani letos nepolevuje.

Jan 22

Merkelová hasí krizi: Žádá kontingenty EU pro přijímání běženců z Turecka

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes přišla s dalším návrhem, jak čelit uprchlické krizi. Podle ní bude muset EU vytvořit kontingenty pro přijímání běženců, kteří se zdržují v Turecku.

Dec 4

Turecko plní slib: Po summitu s EU zastavilo u pobřeží na 3000 migrantů

Ankara - Zástupci Turecka na summitu s EU v Bruselu slíbili, že přibrzdí vlnu běženců mířících do Evropy. Ankara už zpřísnila kontroly na pobřeží Egejského moře a policie zadržela na 3000 migrantů, kteří se chystali na plavbu směr Řecko.

Nov 27

Fico na straně Turecka: Dohoda Ankary s EU pomůže omezit příliv migrantů

Bratislava - V neděli se bude v Bruselu konat summit evropských států a Turecka. Slovenský premiér Robert Fico by dohodu o řešení migrační krize uvítal, protože by se dle něj výrazně snížil počet uprchlíků, kteří proudí do EU.