English

Turecko pohrozilo zablokováním dohody s EU, chce si vydupat zrušení víz

EuroZprávy.cz

Brusel/Štrasburk - Z turecké strany přišla výhrůžka. Ankara je odhodlána zablokovat dohodu s EU o vracení uprchlíků, pokud Brusel nezruší víza pro Turky do června, jak bylo domluveno.

More from EuroZprávy.cz

Jan 10

Problém dohody EU-Turecko? Ankara poslala mnohem víc migrantů, než bylo dohodnuto

Berlín/Ankara – Evropská unie přijala z Turecka v rámci uzavřené dohody 2672 legálních syrských uprchlíků. To je ale mnohem více, než kolik lidí poslala zpět. Ve smlouvě se přitom jasně píše, že by výměna měla probíhat v poměru jedna ku…

Dec 8

Vracení uprchlíků? Dohoda vázne, bezvízový styk s EU se Turecku vzdaluje

Brusel - Evropská komise dnes zveřejnila zprávu o plnění dohody uzavřené s Ankarou. Od jara vrátila EU do Turecka 748 migrantů. Turecko v posledních týdnech nijak nepokročilo v plnění podmínek pro zavedení bezvízového styku.

Oct 22

EU nepotřebujeme, Ankara může mít jiné spojence, zní z Turecka

Ankara - Turecký premiér Binali Yildirim dnes varoval Brusel, že by si Turecko mohlo najít jiné spojence. Unavuje ho dlouhé a marné usilování o vstup do Evropské unie.

Sep 28

Dohoda mezi EU a Tureckem je efektivní, tvrdí Evropská komise

Brusel – Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem, která měla za cíl zastavit migraci do Evropy po takzvané balkánské trase, je efektivní. Tvrdí to Evropská komise (EK), která poukazuje na počty migrantů, kteří připlouvají k evropským břehům.

May 31

Evropští socialisté varují Turecko: bezvízový styk ještě nemáte jistý

Brusel – Pokud Turecko nesplní všechny podmínky stanovené Evropskou unií, může prezident Recep Tayyip Erdogan zapomenout na zrušení vízové povinnosti pro turecké občany. Vzkázali to evropští socialisté.

May 23

Merkelová jednala s Erdoganem: Turecko musí pro bezvízový styk splnit podmínky EU

Istanbul - Na okraj summitu OSN k humanitární činnosti se dnes v Istanbulu sešla německá kancléřka Angela Merkelová s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Turecko podle ní musí splnit všechny podmínky stanovené pro ukončení…

May 20

Migranti by mohli rozvrátit dohodu s Ankarou. Turecko je bezpečná země, reaguje EU

Brusel - Turecko je bezpečný stát, kam je možné z Řecka vracet uprchlíky. uvedl dnes nizozemský státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost Klaas Dijkhoff. Jde o reakci na nedávné verdikty řeckých soudů ve prospěch migrantů.

May 17

Umožní EU Turecku bezvízový vstup? Ministerstvo pro EZ odhalilo více

Rozhovor – Situace v Evropské unii je v posledních dnech a týdnech velmi napjatá. Hlavním tématem je stále uprchlická krize, zejména pak v souvislosti s dohodou mezi EU a Tureckem. Nejistota panuje i ohledně dalšího osudu EU kvůli…

May 12

Turecko se hádá s EU: Podmínky pro bezvízový styk splněny, tvrdí Erdoganův ministr

Štrasburk/Ankara - Turecko odmítá tvrzení, že nesplňuje všech 72 podmínek pro zrušení vízové povinnosti. Další kroky Ankary budou v souladu s instrukcemi prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, sdělil turecký ministr pro evropské záležitosti…

May 11

Bezvízový styk s Tureckem? V EU se zvedá odpor. Ozval se šef europarlamentu

Brusel - Ačkoli Evropská komise navrhla zrušení víz pro občany Turecka, europarlament se staví proti. "Je vyloučené, že bychom začali jednat, aniž by Ankara splnila všechny požadavky," prohlásil dnes šéf EP Martin Schulz.

May 11

Konec dohody EU-Turecko? Nenecháme se vydírat, vzkazuje Brusel Erdoganovi

EuroZprávy.cz

Ankara/Brusel - Dohoda EU s Tureckem budí kontroverze mezi veřejností i odborníky od samého začátku. Server Politico uvádí, že hlavním argumentem Bruselu na obhajobu dohody bylo tvrzení, že žádná reálná alternativa neexistuje. To se ale…

May 4

Evropská komise navrhla bezvízový styk EU s Kosovem

Brusel - Evropská komise dnes také navrhla zrušení vízové povinnost pro občany z Kosova cestujícími do zemí unie. Stejně jako v případě Turecka i Kosovo dle Bruselu udělalo pokrok při plnění potřebných kritérií.

May 3

Evropská komise podpoří bezvízový styk s Tureckem, ačkoli kritéria neplní

Brusel - Jak dnes uvedla BBC, Evropská komise ve středu podpoří "podmíněný" souhlas EU s bezvízovým stykem s Tureckem. To sice všechny podmínky nesplnilo, Brusel se ale bojí, že by Ankara mohla vypovědět dohodu o vracení migrantů.

Apr 20

Naplňování dohody s Tureckem vázne, zlobí se Brusel

Brusel - Podle Evropské komise postupuje naplňování dohody EU-Turecko o migrantech pomalu. K možnému zrušení víz pro Turky se hodlá Brusel vyjádřit 4. května.

Apr 18

EU má podle Zaorálka dohody s Ankarou využít k přípravě na migraci

Lucemburk - Evropská unie má využít času, který jim dává dohoda o migraci s Tureckem, k přípravě na budoucí zvládání migračních tlaků v budoucnosti. Dnes to uvedl český ministr Lubomír Zaorálek.

Mar 18

Mezi lídry EU je vůle dokončit dohodu s Tureckem, hlásí Sobotka z Bruselu

Brusel - Na summitu EU vrcholí rokování o dohodě, která by měla umožnit vracet běžence z Řecka do Turecka, a zastavit tak migrační proud. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je mezi unijními lídry cítit vůle jednání dokončit.

Mar 10

Rychlý bezvízový režim s Tureckem? Část EU je skeptická

Brusel - Dnešní jednání ministrů vnitra zemí EU o dohodě s Tureckem nedopadlo nejlépe. Některé státy jsou skeptické k přání Ankary, aby osmadvacítka zrychlila jednání o bezvízovém režimu.

Mar 7

Merkelová se bije za Turecko: Dohoda EU s Ankarou sníží počet migrantů

Brusel - Německá kancléřka Angela Merkelová stále věří, že dohoda EU s Tureckem pomůže zmírnit uprchlickou krizi. Dnešní jednání v Bruselu podle ní budou komplikovaná a potrvají několik hodin.

Feb 25

Orbán ostře kritizuje Brusel: Dohoda EU s Tureckem o běžencích je iluzí

Budapešť/Berlín - Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro německý deník Bild kritizoval peníze a ústupky, které EU přislíbila Turecku výměnou za snížení počtu běžencům v cestě do Evropy. Podle Budapešti je to celé klam.

Jan 11

Brusel musí tlačit na Turecko, aby plnilo dohody s EU, žádá Sobotka

Praha – Šéfka evropské diplomacie dnes zavítala do Prahy, kde se setkala s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem i premiérem Bohuslavem Sobotkou. Velkým tématem jednání byli uprchlíci a migrace.