English

Erdogan má tajnou zbraň, má Turecko zachránit

EuroZprávy.cz

Ankara – O Turecku se v posledních dnech mluví zejména v souvislosti s dohodou s EU, v rámci které Evropská komise navrhla zrušit vízovou povinnost pro Turecko. Ufuk Sanli, turecký novinář, rozebírá ekonomickou situaci země a poukazuje na…

More from EuroZprávy.cz

Sep 16

Erdogan naznačil, že by Turecko mohlo přestat usilovat o členství v EU

EuroZprávy.cz

Turecko se může vydat jinou cestou než Evropská unie. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se sedmadvacetičlenný blok snaží oslabit vztahy s Ankarou.

Mar 19

U Turecka utonuli tři migranti, Ankara viní Atény, ty to odmítají

Záchranáři dnes u tureckých břehů vylovili z vody tři utonulé a tři živé migranty, po jednom dalším se pátrá, uvedla turecká pobřežní stráž. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu obvinil řeckou pobřežní stráž, že tuto skupinu migrantů…

Mar 24

Erdogan si postěžoval Macronovi na přístup EU k Turecku

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si v pátečním telefonickém rozhovoru stěžoval svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi na kritický přístup Evropské unie k Ankaře.

Oct 1

Turecko již nepotřebuje vstoupit do EU, hřímal Erdogan v parlamentu

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v dnešním projevu k poslancům řekl, že Turecko již nepotřebuje vstoupit do Evropské unie. Pozastavená jednání o připojení k unii ovšem jednostranně neopustí.

Aug 12

Za napětí s Tureckem můžete vy, ukázal Erdogan prstem na EU

Istanbul - Napětí mezi Tureckem a některými evropskými státy, zejména Německem, vyvolala evropská domácí politika. Řekl to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Mar 16

Turecko by mělo splnit hrozbu a pustit do Evropy tisíce migrantů. EU dohody plnit nebude, tvrdí politolog

Ankara – Turecko již poněkolikáté hrozí, že zruší migrační dohodu s Evropskou unií. Naposledy o této možnosti mluvil ve středu turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. Reagoval tak na spory Ankary s některými evropskými státy. Pokud by…

Jan 27

Mezi Tureckem a Řeckem je zle, Ankara chce vypovědět dohodu o migrantech

Atény - Mezi Ankarou a Aténami vypukla roztržka poté, co včera řecký nejvyšší soud odmítl vydat osm tureckých vojáků do jejich vlasti. Turecko dnes pohrozilo zrušením readmisní dohody s Řeckem.

Jan 10

Problém dohody EU-Turecko? Ankara poslala mnohem víc migrantů, než bylo dohodnuto

Berlín/Ankara – Evropská unie přijala z Turecka v rámci uzavřené dohody 2672 legálních syrských uprchlíků. To je ale mnohem více, než kolik lidí poslala zpět. Ve smlouvě se přitom jasně píše, že by výměna měla probíhat v poměru jedna ku…

Nov 24

Europarlament chce zmrazit přístupová jednání s Tureckem. Ankara už cení zuby

Brusel - Přístupová jednání s Tureckem by měla být zmrazena, a to kvůli postupu vlády v Ankaře po potlačeném červencovém pokusu o státní převrat, vyzvali dnes europoslanci. Rozzlobená reakce z Turecka na sebe nenechala dlouho čekat.

Oct 22

EU nepotřebujeme, Ankara může mít jiné spojence, zní z Turecka

Ankara - Turecký premiér Binali Yildirim dnes varoval Brusel, že by si Turecko mohlo najít jiné spojence. Unavuje ho dlouhé a marné usilování o vstup do Evropské unie.

Oct 18

Turecko znovu pohrozilo EU zrušením dohody o migraci

Ankara – Turecko opět pohrozilo zrušením dohody o migraci. Evropská unie by prý měla liberalizovat vízový styk s Tureckem do konce roku a vzdát se požadavku na změnu tureckého protiteroristického zákona.

Jun 23

Chce Erdogan pád dohody EU-Turecko? Západ je podle něj zvrhlý

EuroZprávy.cz

Ankara/Brusel – Dohoda o uprchlících, kterou Evropská unie uzavřela s Tureckem v březnu letošního roku, během své krátké existence neustále čelí tvrdé kritice. Zpravodajský server Al-Monitor přibližuje, v jakém stavu se nachází vztahy EU…

May 20

Migranti by mohli rozvrátit dohodu s Ankarou. Turecko je bezpečná země, reaguje EU

Brusel - Turecko je bezpečný stát, kam je možné z Řecka vracet uprchlíky. uvedl dnes nizozemský státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost Klaas Dijkhoff. Jde o reakci na nedávné verdikty řeckých soudů ve prospěch migrantů.

May 17

Rozpad dohody EU-Turecko nevyhnutelný? Erdogan EU poslal ostrý vzkaz

Ankara/Berlín - Vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem jsou navzdory dohodě o uprchlících v posledních dnech a týdnech napjaté. Zpravodajský server Al Monitor a německý týdeník Der Spiegel nyní varují, že hrozí propuknutí krize mezi…

May 9

V EU se diskutuje o změnách dohody s Tureckem. Co bude s migranty?

EuroZprávy.cz

Berlín - Evropská unie se podle německého deníku Bild chystá na variantu, že pracně vyjednaná dohoda s Tureckem se zhroutí a řecké břehy opět zaplaví tisíce uprchlíků. Úředníci tak vymysleli plán B, jak s uprchlíky naložit, pokud opět…

Apr 18

EU má podle Zaorálka dohody s Ankarou využít k přípravě na migraci

Lucemburk - Evropská unie má využít času, který jim dává dohoda o migraci s Tureckem, k přípravě na budoucí zvládání migračních tlaků v budoucnosti. Dnes to uvedl český ministr Lubomír Zaorálek.

Mar 21

Politolog Robejšek se pustil do EU i dohody s Tureckem. Toto vypovídá o životaschopnosti evropské civilizace

Praha – V neděli začala být uplatňována dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem, podle které budou navraceni do Turecka migranti, kteří se dostanou k řeckým břehům, a výměnou za ně bude Ankara naopak posílat ty syrské uprchlíky, kteří mají…

Mar 7

Merkelová se bije za Turecko: Dohoda EU s Ankarou sníží počet migrantů

Brusel - Německá kancléřka Angela Merkelová stále věří, že dohoda EU s Tureckem pomůže zmírnit uprchlickou krizi. Dnešní jednání v Bruselu podle ní budou komplikovaná a potrvají několik hodin.

Jan 5

Na pobřeží Turecka bylo nalezeno 21 těl migrantů, Atény a Ankara se hádají

Istanbul/Atény - Další pokus migrantů dostat se na řecký ostrov Lesbos skončil tragédií. Turecká policie na dvou různých místech na pobřeží Egejského moře dnes našla těla 21 uprchlíků. Mezi oběťmi jsou i tři děti.

Oct 16

Zeman se pustil do EU: Dohody s Tureckem nemohou nahradit ochranu hranic

Lechotice - Prezident Miloš Zeman dnes zkritizoval Evropskou unii, že při ochraně svých vnějších hranic nedokázala naplnit své základní poslání. Dohoda s Tureckem je podle něj jen slabá náplast na problémy související s uprchlickou krizí.