English

Konec dohody EU-Turecko? Nenecháme se vydírat, vzkazuje Brusel Erdoganovi

EuroZprávy.cz

Ankara/Brusel - Dohoda EU s Tureckem budí kontroverze mezi veřejností i odborníky od samého začátku. Server Politico uvádí, že hlavním argumentem Bruselu na obhajobu dohody bylo tvrzení, že žádná reálná alternativa neexistuje. To se ale…

More from EuroZprávy.cz

Sep 8

Rakušan chce jednání o migraci s ministry EU. Je třeba tlačit na Turecko, řekl

O zvyšujících se počtech syrských utečenců přicházejících v posledních měsících do států Evropské unie z Turecka chce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jednat s unijními protějšky. Je třeba vytvořit tlak na Turecko, řekl dnes novinářům ve…

Oct 16

Johnson reaguje na summit v Bruselu: Dohoda nebude, pokud EU nezmění přístup

Podle britského premiéra Borise Johnsona je čas připravit se na to, že Británie a Evropská unie spolu nakonec neuzavřou obchodní dohodu. Taková varianta nastane, pokud evropský blok zásadně nezmění svůj přístup k jednáním, zdůraznil dnes…

Mar 23

Před summitem EU-Turecko to vře, Ankara nestrávila kritiku kvůli Kypru

Ankara/Brusel - V pondělí se má v bulharské Varně konat summit EU-Turecko. Ankara dnes odmítla jako "nepřijatelnou" kritiku Evropské unie, která odsoudila snahu Turecka zabránit vládě kyperských Řeků v těžbě zemního plynu ve Středomoří.…

Jan 10

Problém dohody EU-Turecko? Ankara poslala mnohem víc migrantů, než bylo dohodnuto

Berlín/Ankara – Evropská unie přijala z Turecka v rámci uzavřené dohody 2672 legálních syrských uprchlíků. To je ale mnohem více, než kolik lidí poslala zpět. Ve smlouvě se přitom jasně píše, že by výměna měla probíhat v poměru jedna ku…

Nov 4

Ministři vnitra v Praze: Uprchlické kvóty nefungují, EU se má připravit na krach dohody s Tureckem

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes v Praze jednal s rakouským protějškem Wolfgangem Sobotkou a slovenským ministrem Robertem Kaliňákem. Česko podle něj chce pomáhat při řešení uprchlické krize, ovšem pouze na dobrovolném…

Oct 22

EU nepotřebujeme, Ankara může mít jiné spojence, zní z Turecka

Ankara - Turecký premiér Binali Yildirim dnes varoval Brusel, že by si Turecko mohlo najít jiné spojence. Unavuje ho dlouhé a marné usilování o vstup do Evropské unie.

Oct 20

V Bruselu začal summit EU, prvním tématem bude migrace

EuroZprávy.cz

Brusel – Do Bruselu se dnes sjeli zástupci všech osmadvaceti členských zemích Evropské unie. Dnešnímu jednání bude dominovat téma migrace a vztahů s Ruskem.

Sep 28

Dohoda mezi EU a Tureckem je efektivní, tvrdí Evropská komise

Brusel – Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem, která měla za cíl zastavit migraci do Evropy po takzvané balkánské trase, je efektivní. Tvrdí to Evropská komise (EK), která poukazuje na počty migrantů, kteří připlouvají k evropským břehům.

May 20

Migranti by mohli rozvrátit dohodu s Ankarou. Turecko je bezpečná země, reaguje EU

Brusel - Turecko je bezpečný stát, kam je možné z Řecka vracet uprchlíky. uvedl dnes nizozemský státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost Klaas Dijkhoff. Jde o reakci na nedávné verdikty řeckých soudů ve prospěch migrantů.

May 13

Řecký ministr na Slovensku: Migrační dohoda je v zájmu EU i Turecka

Bratislava - Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias se dnes sešel se svým slovenským kolegou Miroslavem Lajčákem. Po jednání uvedl, že dohoda o migrantech je v zájmu EU i Turecka, její uplatňování by proto mělo pokračovat.

May 11

Konec dohody EU-Turecko? Nenecháme se vydírat, vzkazuje Brusel Erdoganovi

EuroZprávy.cz

Ankara/Brusel - Dohoda EU s Tureckem budí kontroverze mezi veřejností i odborníky od samého začátku. Server Politico uvádí, že hlavním argumentem Bruselu na obhajobu dohody bylo tvrzení, že žádná reálná alternativa neexistuje. To se ale…

Apr 20

Naplňování dohody s Tureckem vázne, zlobí se Brusel

Brusel - Podle Evropské komise postupuje naplňování dohody EU-Turecko o migrantech pomalu. K možnému zrušení víz pro Turky se hodlá Brusel vyjádřit 4. května.

Apr 18

EU má podle Zaorálka dohody s Ankarou využít k přípravě na migraci

Lucemburk - Evropská unie má využít času, který jim dává dohoda o migraci s Tureckem, k přípravě na budoucí zvládání migračních tlaků v budoucnosti. Dnes to uvedl český ministr Lubomír Zaorálek.

Mar 18

Mezi lídry EU je vůle dokončit dohodu s Tureckem, hlásí Sobotka z Bruselu

Brusel - Na summitu EU vrcholí rokování o dohodě, která by měla umožnit vracet běžence z Řecka do Turecka, a zastavit tak migrační proud. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je mezi unijními lídry cítit vůle jednání dokončit.

Mar 17

Začátek summitu EU patřil ekonomice, u večeře přijde řeč na dohodu s Tureckem

Brusel – Do Bruselu se na dvoudenní jednání sjeli lídři států Evropské unie. První den byl věnován ekonomickým otázkám, u večeře čeká na premiéry a prezidenty palčivé téma – dohoda s Tureckem o uprchlících.

Mar 17

Dohoda s Tureckem? Summit EU začne za pár hodin, Tusk je opatrný

Brusel - Za několik hodin začne další summit EU k migraci a šéf Evropské rady Donald Tusk neskrývá skepsi. Podle Turecka bude jednání obtížné, nicméně nalezení dohody je možné.

Mar 7

Summit EU-Turecko se komplikuje, Ankara hodlá předložit nové návrhy

Brusel - V belgickém Bruselu dnes začíná mimořádný summit Evropské unie a Turecka. Tématem je uprchlická krize. Obě strany mají podle předběžných prohlášení v úmyslu se dohodnout na předávání běženců a také na finanční pomoci Turecku.

Mar 7

Merkelová se bije za Turecko: Dohoda EU s Ankarou sníží počet migrantů

Brusel - Německá kancléřka Angela Merkelová stále věří, že dohoda EU s Tureckem pomůže zmírnit uprchlickou krizi. Dnešní jednání v Bruselu podle ní budou komplikovaná a potrvají několik hodin.

Feb 25

Orbán ostře kritizuje Brusel: Dohoda EU s Tureckem o běžencích je iluzí

Budapešť/Berlín - Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro německý deník Bild kritizoval peníze a ústupky, které EU přislíbila Turecku výměnou za snížení počtu běžencům v cestě do Evropy. Podle Budapešti je to celé klam.

Jan 11

Brusel musí tlačit na Turecko, aby plnilo dohody s EU, žádá Sobotka

Praha – Šéfka evropské diplomacie dnes zavítala do Prahy, kde se setkala s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem i premiérem Bohuslavem Sobotkou. Velkým tématem jednání byli uprchlíci a migrace.