English

Erdogan poslal vzkaz EU: Děláte málo, pošleme více uprchlíků

EuroZprávy.cz

Ankara – Dohoda o uprchlících mezi EU a Tureckem od samého začátku budí rozporuplné reakce. Turecký prezident Recep Tayyip Erdgoan nyní britskému deníku The Guardian sdělil, že Evropa musí přijmout více uprchlíků.

More from EuroZprávy.cz

Jul 9

Erdogan si volal s Bidenem, dohodli se na jednání během summitu NATO

EuroZprávy.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si před blížícím se summitem NATO v litevském Vilniusu volal s americkým protějškem Joem Bidenem. Lídři členských zemí mají na setkání řešit otázku členství Ukrajiny, s jejímž lídrem Volodymyrem…

Apr 3

Fiala po jednání vlád zdůraznil potřebu jednoty EU a NATO, Heger doporučil Česku uzavřít obrannou dohodu s USA

EuroZprávy.cz

Udržení jednoty Evropské unie a Severoatlantické aliance je nevyhnutelným předpokladem posílení obrany Ukrajiny, dalšího odstrašení agresora a dosažení spravedlivého a udržitelného míru, uvedli český a slovenský premiér Petr Fiala a Eduard…

Mar 9

EU chce zachránit migrační dohodu s Tureckem z roku 2016

Migrační dohoda Evropské unie s Tureckem uzavřená v roce 2016 je stále platná. Po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem to dnes na tiskové konferenci uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Předseda…

Dec 12

Jednání o klimatické neutralitě EU dohodu nepřinesla

Mezi lídry členských zemí Evropské unie ani po třech hodinách jednání o podpoře klimatické neutrality nenastala shoda. Podle původního plánu mělo pracovní zasedání na toto téma končit v 19:00, rozhovory se ale protahují i do večerních…

Feb 21

Evropská komise pozastavila přístupová jednání s Ankarou. Turci se zlobí

Turecko dnes kritizovalo zahraniční výbor Evropského parlamentu, který ve středu Evropskou komisi a unijní státy vyzval, aby pozastavily přístupová jednání s Ankarou. Výbor přitom v případě Turecka poukazoval na nerespektování lidských…

Nov 3

Ankara opět hrozí vypovězením migrační dohody: EU musí zrušit víza pro Turky

Ankara - Ankara nadále požaduje, aby Brusel urychleně splnil závazek zrušit víza pro turecké občany, kteří cestují do zemí EU. V opačném případě ještě před koncem tohoto roku vypoví dohodu o navracení migrantů.

Nov 1

Migrační dohoda EU s Tureckem funguje jen částečně, do Řecka dorazilo 17.000 lidí

Atény – Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem je naplňována jen částečně. Na vině je neefektivní byrokracie, uvádí agentura Reuters. Od letošního března se sice podařilo zastavit příliv statisíců lidí, ale počet více než 60.000 uprchlíků,…

Jun 11

Konec migrační krize v nedohlednu? Žádná dohoda nebude, zní z EU

Vídeň/Lucemburk – Dohoda, která by umožnila Turkům bezvízový vstup do Evropské unie jako součást širší dohody o omezování migrační krize, nemůže být uzavřena v termínu 1. července. V pátek to podle agentury AFP oznámilo Rakousko.

May 26

Hrozí Evropě uprchlíci, nebo Erdogan jen blafuje? Dohoda EU-Turecko pod drobnohledem

EuroZprávy.cz

Ankara/Brusel – Osud dohody o uprchlících, kterou Evropská unie uzavřela s Tureckem, zůstává velkou neznámou. Semih Idiz, turecký novinář, který již více než 30 let píše o diplomacii a zahraniční politice pro různá světová média, nyní…

May 24

Ultimátum pro EU: Turecko zablokuje migrační dohodu, pokud Unie nezruší víza

Istanbul - Turecko zablokuje ratifikaci migrační dohody s Evropskou unií, pokud Brusel neumožní Turkům zavedení bezvízového styku. Podle agentury AFP to uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

May 23

EU i přes odvolání Syřana hájí migrační dohodu

Brusel/Atény - Evropská unie oponovala nevládním organizacím kvůli březnové migrační dohodě s Tureckem v souvislosti s úspěšným odvoláním syrského běžence v Řecku proti deportaci do Turecka.

May 20

Migranti by mohli rozvrátit dohodu s Ankarou. Turecko je bezpečná země, reaguje EU

Brusel - Turecko je bezpečný stát, kam je možné z Řecka vracet uprchlíky. uvedl dnes nizozemský státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost Klaas Dijkhoff. Jde o reakci na nedávné verdikty řeckých soudů ve prospěch migrantů.

May 13

Řecký ministr na Slovensku: Migrační dohoda je v zájmu EU i Turecka

Bratislava - Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias se dnes sešel se svým slovenským kolegou Miroslavem Lajčákem. Po jednání uvedl, že dohoda o migrantech je v zájmu EU i Turecka, její uplatňování by proto mělo pokračovat.

May 11

EU řeší migrační krizi: Chce s Nigérii dohodu

Brusel - Evropská komise chce jednat s Nigérií o dohodě, která by zajistila rychlý návrat nigerijských migrantů bez nároku na pobyt v Evropské unii.

Mar 18

EU a Ankara se shodly na postupu, jak zmínit migrační krizi

Brusel/Praha - Členské státy Evropské unie a Turecko dnes dospěly k dohodě, která má zmírnit migrační krizi a která mimo jiné předpokládá vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka a naopak přijímání syrských uprchlíků z Turecka…

Mar 17

Litva má výhrady: Dohoda EU s Ankarou je na hraně mezinárodního práva

Brusel - Podle litevské prezidentky Dalii Grybauskaitéové je dohoda mezi EU a Tureckem o řešení uprchlické krize na hraně mezinárodního práva.

Mar 8

Migrační dohoda dostává trhliny. Kypr odmítl nové přístupové rozhovory Turecka s EU

Nikósie - Politici na pondělním summitu v Bruselu přislíbili Turecku obnovení přístupových rozhovorů s EU, s tím ale nesouhlasí Kypr. To znamená novou komplikaci pro přijetí migrační dohody.

Mar 7

Merkelová se bije za Turecko: Dohoda EU s Ankarou sníží počet migrantů

Brusel - Německá kancléřka Angela Merkelová stále věří, že dohoda EU s Tureckem pomůže zmírnit uprchlickou krizi. Dnešní jednání v Bruselu podle ní budou komplikovaná a potrvají několik hodin.

Dec 1

Obchodní jednání EU, Ruska a Ukrajiny dohodu nepřineslo

Brusel – Třístranná jednání mezi Ukrajinou, Ruskem a Evropskou unií k dohodě nevedla. Schůzka měla překonat odpor Moskvy vůči obchodnímu paktu mezi EU a Kyjevem.

Sep 10

Hamáček: Řešení migrační krize je na EU, ne na NATO

EuroZprávy.cz

Praha – Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg se v Praze sešel s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem. Oba se shodli na tom, že bezprostřední řešení migrační krize, která nyní trápí Evropu, je na Evropské unii a ne na NATO.