English

Země EU pro EuroZprávy: Dohoda s Tureckem zachraňuje životy, peníze na uprchlíky jsou potřeba

EuroZprávy.cz

Ankara/Dublin – Vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem se dostaly do popředí evropské politické scény. Navzdory kritikům však dohoda o uprchlících s Tureckem stále platí. Na názor ohledně této dohody v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz…

More from EuroZprávy.cz

Mar 17

Turecko chce po pěti letech zrevidovat migrační dohodu s EU

Turecko chce zrevidovat migrační dohodu, kterou uzavřelo v roce 2016 s Evropskou unií. Uvedl to náměstek ministra zahraničí pro evropské záležitosti Faruk Kaymakci. V dnešním rozhovoru s agenturou AFP řekl, že počet utečenců ze Sýrie se…

Mar 9

EU chce zachránit migrační dohodu s Tureckem z roku 2016

Migrační dohoda Evropské unie s Tureckem uzavřená v roce 2016 je stále platná. Po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem to dnes na tiskové konferenci uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Předseda…

Mar 20

Bulharsko chce po EU revizi migrační dohody s Tureckem

Sofia - Bulharsko naléhá na Evropskou unii, aby přehodnotila svou dohodu s Ankarou o uprchlících.

Jan 10

Problém dohody EU-Turecko? Ankara poslala mnohem víc migrantů, než bylo dohodnuto

Berlín/Ankara – Evropská unie přijala z Turecka v rámci uzavřené dohody 2672 legálních syrských uprchlíků. To je ale mnohem více, než kolik lidí poslala zpět. Ve smlouvě se přitom jasně píše, že by výměna měla probíhat v poměru jedna ku…

Nov 3

Ankara opět hrozí vypovězením migrační dohody: EU musí zrušit víza pro Turky

Ankara - Ankara nadále požaduje, aby Brusel urychleně splnil závazek zrušit víza pro turecké občany, kteří cestují do zemí EU. V opačném případě ještě před koncem tohoto roku vypoví dohodu o navracení migrantů.

Nov 1

Migrační dohoda EU s Tureckem funguje jen částečně, do Řecka dorazilo 17.000 lidí

Atény – Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem je naplňována jen částečně. Na vině je neefektivní byrokracie, uvádí agentura Reuters. Od letošního března se sice podařilo zastavit příliv statisíců lidí, ale počet více než 60.000 uprchlíků,…

Oct 18

Turecko znovu pohrozilo EU zrušením dohody o migraci

Ankara – Turecko opět pohrozilo zrušením dohody o migraci. Evropská unie by prý měla liberalizovat vízový styk s Tureckem do konce roku a vzdát se požadavku na změnu tureckého protiteroristického zákona.

Sep 28

Dohoda mezi EU a Tureckem je efektivní, tvrdí Evropská komise

Brusel – Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem, která měla za cíl zastavit migraci do Evropy po takzvané balkánské trase, je efektivní. Tvrdí to Evropská komise (EK), která poukazuje na počty migrantů, kteří připlouvají k evropským břehům.

Aug 15

Turecko opět pohrozilo EU vypovězením dohody o migraci

EuroZprávy.cz

Ankara/Berlín - Turecko znovu pohrozilo Evropské unii, že vypoví dohodu o vracení migrantů. Ankara tímto způsobem vyvíjí nátlak na osmadvacítku, aby splnila závazky zejména ohledně zrušení víz pro Turky.

May 24

Ultimátum pro EU: Turecko zablokuje migrační dohodu, pokud Unie nezruší víza

Istanbul - Turecko zablokuje ratifikaci migrační dohody s Evropskou unií, pokud Brusel neumožní Turkům zavedení bezvízového styku. Podle agentury AFP to uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

May 20

Migranti by mohli rozvrátit dohodu s Ankarou. Turecko je bezpečná země, reaguje EU

Brusel - Turecko je bezpečný stát, kam je možné z Řecka vracet uprchlíky. uvedl dnes nizozemský státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost Klaas Dijkhoff. Jde o reakci na nedávné verdikty řeckých soudů ve prospěch migrantů.

May 13

Řecký ministr na Slovensku: Migrační dohoda je v zájmu EU i Turecka

Bratislava - Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias se dnes sešel se svým slovenským kolegou Miroslavem Lajčákem. Po jednání uvedl, že dohoda o migrantech je v zájmu EU i Turecka, její uplatňování by proto mělo pokračovat.

Apr 18

EU má podle Zaorálka dohody s Ankarou využít k přípravě na migraci

Lucemburk - Evropská unie má využít času, který jim dává dohoda o migraci s Tureckem, k přípravě na budoucí zvládání migračních tlaků v budoucnosti. Dnes to uvedl český ministr Lubomír Zaorálek.

Mar 19

Orbán a Duda chválí dohodu EU s Tureckem o migraci

Budapešť - Páteční dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem o zastavení přílivu migrantů představuje pozitivní vývoj. Shodli se na tom Polský prezident Andrzej Duda a maďarský premiér Viktor Orbán. Polsko i Maďarsko patří k odpůrcům…

Mar 18

Turecko a lídři zemí EU potvrdili dohodu o vracení migrantů

EuroZprávy.cz

Brusel - Lidří členských zemí EU a turecký premiér Ahmet Davutoglu potvrdili dohodu o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka. Na twitteru to oznámila litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová a informaci poté potvrdil předseda…

Mar 18

Mezi lídry EU je vůle dokončit dohodu s Tureckem, hlásí Sobotka z Bruselu

Brusel - Na summitu EU vrcholí rokování o dohodě, která by měla umožnit vracet běžence z Řecka do Turecka, a zastavit tak migrační proud. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je mezi unijními lídry cítit vůle jednání dokončit.

Mar 18

Migrační krize vyřešena? Země EU se shodly na návrhu dohody s Tureckem

Brusel - Společný postoj EU k návrhu dohody s Tureckem o migraci je na světě. Změny proti předchozí verzi nejsou podle diplomatů zásadní.

Mar 8

Migrační dohoda dostává trhliny. Kypr odmítl nové přístupové rozhovory Turecka s EU

Nikósie - Politici na pondělním summitu v Bruselu přislíbili Turecku obnovení přístupových rozhovorů s EU, s tím ale nesouhlasí Kypr. To znamená novou komplikaci pro přijetí migrační dohody.

Mar 7

Summit EU-Turecko se komplikuje, Ankara hodlá předložit nové návrhy

Brusel - V belgickém Bruselu dnes začíná mimořádný summit Evropské unie a Turecka. Tématem je uprchlická krize. Obě strany mají podle předběžných prohlášení v úmyslu se dohodnout na předávání běženců a také na finanční pomoci Turecku.

Mar 7

Merkelová se bije za Turecko: Dohoda EU s Ankarou sníží počet migrantů

Brusel - Německá kancléřka Angela Merkelová stále věří, že dohoda EU s Tureckem pomůže zmírnit uprchlickou krizi. Dnešní jednání v Bruselu podle ní budou komplikovaná a potrvají několik hodin.