English

Další osud NATO? Rozhodnou země, které nejsou členem, varuje analýza

EuroZprávy.cz

Washington – Ve Varšavě právě probíhá summit NATO a není pochyb o tom, že vztahy s Ruskem jsou jedním z hlavních témat. Analýza společnosti Stratfor upozorňuje, že směřování těchto vztahů značně ovlivňují země, které členy aliance nejsou.

More from EuroZprávy.cz

Apr 23

Deset tisíc vojáků NATO v Polsku. Aliance své členy bránit bude, vzkázal Rusku Stoltenberg

EuroZprávy.cz

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Apr 8

Rusko svými špiony infiltrovalo i NATO. Centrála aliance je povyhazovala

EuroZprávy.cz

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nedávno německému deníku Bild řekl, že z centrály Severoatlantické aliance v Bruselu bylo pro špionážní činnost vykázáno několik ruských zaměstnanců.

Sep 18

Putin stahuje armádu z hranic s NATO. Ví, že aliance není pro Rusko hrozbou, tvrdí Finové

EuroZprávy.cz

V arktické oblasti nedaleko Norska je v současnosti umístěno o nejméně 20 procent méně ruských sil než před invazí na Ukrajinu. Uvedl to velitel norských ozbrojených sil Eirik Kristoffersen.

Jan 12

Severoatlantická aliance podle Moskvy ignorovala ruské návrhy na zmírnění napětí

Severoatlantická aliance ignorováním ruských návrhů vytváří půdu pro incidenty a konflikty, prohlásil dnes náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin po svém jednání v bruselské centrále NATO o situaci na Ukrajině a ruských…

Jan 7

NATO usiluje o dialog s Ruskem, odmítá ale podmínky Moskvy

Země Severoatlantické aliance jednotně usilují o smysluplný dialog s Ruskem, nejsou však ochotny slevit ze svých základních principů, podle nichž má Ukrajina právo rozhodovat o svém členství v NATO.

Nov 25

Duda požádal NATO o více vojáků u východní hranice aliance

Polský prezident Andrzej Duda dnes požádal generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga o navýšení počtu vojáků u východních hranic NATO v souvislosti s ruskou aktivitou poblíž ukrajinského území. Během jednání, které…

Jun 14

NATO označilo Čínu za "systémovou výzvu". Hodlá se hodlá postavit jejím vojenským ambicím

Čína představuje "systémovou výzvu" pro Severoatlantickou alianci, uvádí se v závěrečném usnesení z dnešního summitu NATO v Bruselu. Podle agentury Reuters je to zároveň poprvé, co aliance oficiálně uvedla, že se hodlá postavit čínským…

May 4

Hlavními hrozbami jsou podle NATO terorismus a Rusko

eurozpravy.cz

Hlavními hrozbami jsou podle aktuálních hodnocení NATO terorismus a Rusko. Po jednání s předsedou Vojenského výboru NATO Stuartem Peachem to na tiskové konferenci řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Mar 27

Severní Makedonie je novým, již třicátým členem NATO

Severní Makedonie se dnes stala 30. členem NATO. Západobalkánské zemi se kvůli řeckým námitkám cesta do Severoatlantické aliance uvolnila až po loňské změně názvu státu. Její zástupci dnes předali příslušné listiny na americkém…

Dec 3

Proti summitu NATO demonstrují odpůrci aliance i Trumpa

Stovky demonstrantů krátce před dnešním začátkem dvoudenního summitu Severoatlantické aliance zablokovaly Trafalgarské náměstí v centru Londýna. Protestují proti válkám, NATO nebo proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Státníci se…

Mar 5

Lukašenko odmítá hysterii Moskvy: NATO není nepřítelem Běloruska

Bělorusko by na státy Severoatlantické aliance nemělo pohlížet jako na nepřátele navzdory hysterickým reakcím Moskvy. Na konferenci o mezinárodní politice to dnes v Minsku řekl prezident Alexandr Lukašenko. Vztahy vzájemné úcty s NATO by…

Feb 13

NATO varuje před Ruskem: Raketový systém SSC-8 je pro členy aliance nebezpečný

EuroZprávy.cz

Raketový systém SSC-8 vyvíjený a rozmísťovaný Ruskem je pro členské země NATO významným bezpečnostním rizikem a aliance musí být schopna na novou situaci reagovat odpovídajícím způsobem. Novinářům to dnes po první části jednání ministrů…

Jul 12

Panika v NATO. Trump hrozí peklem, pokud členové aliance nezvýší výdaje na obranu

EuroZprávy.cz

Brusel - Americký prezident Donald Trump dnes přímo na jednání NATO s prezidenty Ukrajiny a Gruzie nečekaně vznesl požadavek, aby alianční země už do ledna 2019 zvýšily své obranné výdaje na 2 procenta HDP.

Jun 7

Rozkol mezi členy NATO? Stoltenberg krotí emoce, základní úkol aliance prý ohrožen není

Brusel - V nové centrále NATO se dnes koná schůzka členů aliance. Její šéf Jens Stoltenberg prohlásil, že rozdíly v názorech mezi členy NATO neznamenají, že by aliance nebyla schopna plnit svůj základní úkol, tedy společnou obranu…

Aug 11

Turecko výhružně zvedá prst kvůli NATO. A co na to aliance?

Ankara – Členství Turecka v NATO je nezpochybnitelné, a to i navzdory obrovské kritice, která se na Ankaru snáší kvůli reakci na pokus o převrat. Uvedla to mluvčí Severoatlantické aliance.

Jul 10

Rusko se bouří: NATO zaměřilo na neexistující hrozbu, démonizuje nás

Moskva - Summit Severoatlantické aliance ve Varšavě podle Moskvy ukázal, že členové NATO se nyní hodlají soustředit na "neexistující hrozbu z Východu" a že démonizují Rusko.

Apr 26

Rusko se vysmálo NATO. Kdo je skutečnou hrozbou?

Moskva - Americký prezident Barack Obama tvrdí, že ze strany NATO neexistuje pro Ruskou federaci žádná hrozba, které by se měla obávat. Tomuto tvrzení se ale Kreml ostře vysmál.

Apr 3

Rozpad NATO? Nic se nestane, mávl rukou Trump. Pro členy aliance má ostrý vzkaz

Washington - Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump opět podrobil kritice NATO a členy této aliance. Podle miliardáře by Spojené státy měly přimět své spojence, aby "platili svůj odpovídající podíl" nebo NATO opustili.

Mar 9

Rusko už se několikrát pokusilo rozbít NATO, říká generální tajemník aliance Stoltenberg

Brusel - Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Rusko učinilo „četné pokusy" v otázce zastrašování svých sousedy a rozdělení Severoatlantické aliance.

Mar 30

Země NATO musí podle šéfa aliance více dotovat obranu

Brusel - Evropští členové Severoatlantické aliance musí zvyšovat vojenské rozpočty na obranu. Dnes to prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.