English

Turecko kvůli pokusu o puč hrozí válkou USA. Budete čelit diplomatickým i vojenským důsledkům

EuroZprávy.cz

Ankara – Ankara z pokusu o puč v zemi obvinila tureckého duchovního Fethullaha Gülena, která momentálně žije v exilu v americkém státě Pensylvánie. Turecko dnes nepřímo řeklo, že by fakt, že jej USA skrývají, mohl vést ke konfliktu.

More from EuroZprávy.cz

May 10

Turecko kvůli pokusu o puč zadrželo dalších 65 lidí

Ankara - Turecká policie dnes zadržela dalších 65 lidí kvůli jejich údajnému napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož příznivce Ankara viní z předloňského pokusu o převrat. Úřady vydaly zatykače na celkem 96 osob, z nichž 91…

Aug 1

V Turecku začal obří soudní proces kvůli pokusu o puč

Ankara - V Turecku začal dnes dopoledne dosud největší proces kvůli loňskému zmařenému pokusu o puč. Souzeno je téměř 500 lidí, někteří v nepřítomnosti.

Jul 14

Turecko kvůli pokusu o puč propustilo tisíce zadržených policistů

Ankara - Další tisíce policistů, vojáků, úředníků a učitelů byly dnes propuštěny v Turecku v reakci na loňský pokus o převrat, od něhož v sobotu uplyne přesně rok.

Jun 19

Turecko soudí první novináře kvůli pokusu o převrat

Istanbul - V Turecku dnes začal soud s prvními novináři v souvislosti s loňským pokusem o státní převrat.

Mar 27

Turecko soudí kvůli pokusu o puč novináře a popového zpěváka

Istanbul - V souvislosti s loňským neúspěšným státním převratem dnes v Turecku začal proces s asi třicítkou osob. Mezi souzenými je celá řada novinářů a místní popový zpěvák Atilla Taşe.

Oct 2

V Turecku byl zatčen bratr duchovního Gülena, kdosi ho udal

Ankara - Turecká policie zatkla Kutbettina Gülena, bratra islámského duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara podezřívá ze zosnování červencového puče.

Sep 13

Turecko oficiálně požádalo USA o zatčení duchovního Gülena

Istanbul - Turecko oficiálně požádalo Spojené státy o zatčení Fethullaha Gülena. Ankara ho už delší dobu podezírá, že se snaží svrhnout režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Islámský duchovní údajně stál za nezdařeným pokusem o puč z…

Aug 23

USA obdržely od Turecka žádost o vydání duchovního Gülena, o puči se v ní nemluví

Washington – Washington oficiálně obdržel žádost Ankary o vydání duchovního Fethullaha Gülena. Potvrdil to mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner.

Aug 17

Turecko propouští kvůli pokusu o převrat tisíce policistů

Ankara - Turecko dnes vydalo dva dekrety, na základě kterých se propouští více než 2000 policistů a stovky příslušníků armády a telekomunikačního úřadu BTK. Jde o další z reakcí na nezdařený pokus o puč z 15. července.

Aug 13

USA vydají Gülena? Ankara to vidí nadějně, do Turecka přijede Biden

Ankara - Vztahy mezi Tureckem a USA jsou po nezdařeném vojenském puči značně napjaté. Důvodem je především spor o duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara obviňuje ze zosnování převratu a který žije v americkém exilu. Situace by se ale…

Aug 8

Desítce cizinců hrozí soud kvůli pokusu o puč v Turecku

Ankara - Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş dnes podle agentury Reuters oznámil, že v souvislosti s nedávným zmařeným pokusem o puč v Turecku hrozí soud hned deseti cizincům.

Aug 4

Turecko vydalo zatykač na Gülena obviněného z puče

Ankara - Turecko dnes vydalo zatykač na islámského duchovního Fethullaha Gülena. Ankara ho viní ze zosnování pokusu o státní převrat v polovině července.

Jul 23

V Turecku zadrželi synovce údajného vůdce převratu Gülena

Ankara - V Turecku byl zadržen synovec muslimského duchovního Fethullaha Gülena. Prezident Recep Tayyip Erdogan ho označuje za strůjce nedávného neúspěšného vojenského převratu v zemi.

Jul 20

V Turecku kvůli pokusu o puč zatkli i dva soudce ústavního soudu

Ankara - Turecké úřady dnes v rámci rozsáhlých čistek po neúspěšném puči zatkly dva členy ústavního soudu.

Jul 19

Vydejte nám Gülena i bez důkazů, žádá Ankara. Co na to USA?

Ankara/Washington – Turecko oficiálně požádalo o vydání muslimského dichovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu v USA. Právě on je podle vlády a prezidenta Recepa Tayypa Erdogana zodpovědný za nepodařený puč v Turecku.

Jul 17

Za pučem v Turecku stojí USA? Lež, ohradil se Kerry. Možnost vyhoštění Gülena zváží

Ankara/Lucemburk/Washington - Nezdařený pokus o vojenský puč v Turecku má vážné dopady na vztahy mezi Ankarou a Washingtonem. Turecko totiž naznačuje, že mají USA v puči prsty.

Jul 17

Erdogana přirovnal k Hitlerovi. Islámský duchovní Gülen odsoudil pokus o puč v Turecku

New York/Istanbul - Muslimský duchovní Fethullah Gülen puč v Turecku provedený v noci na sobotu částí armády ostře odsoudil. Tureckého prezidenta Erdogana a jeho taktiku přitom přirovnal ke krokům nacistů Adolfa Hitlera v Německu.

Jul 17

Turecko kvůli pokusu o puč hrozí válkou USA. Budete čelit diplomatickým i vojenským důsledkům

EuroZprávy.cz

Ankara – Ankara z pokusu o puč v zemi obvinila tureckého duchovního Fethullaha Gülena, která momentálně žije v exilu v americkém státě Pensylvánie. Turecko dnes nepřímo řeklo, že by fakt, že jej USA skrývají, mohl vést ke konfliktu.

Jul 16

Erdogan žádá USA, aby vydaly duchovního Gülena. Dle Ankary zorganizoval převrat

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požaduje, aby USA vydaly duchovního Fethullaha Gülena (75). Ankara ho viní ze zorganizování pátečního vojenského převratu.

Jul 16

Za pokusem o převrat v Turecku prý stojí duchovní Gülen. Jeho skupina vydala rázné prohlášení

Ankara – Za pokus o vojenský puč může podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana i některých dalších členů jeho vlády duchovní Fethullah Gülen, který žije v USA a který je považován za velkého rivala právě Edrogana.