English

Hnutí, které děsí i inspiruje: Je Fethullah Gülen zločinec, nebo mírotvorce?

EuroZprávy.cz

Ankara – Po neúspěšném pokusu o vojenský převrat v Turecku v zemi dochází k hromadnému propuštění a zatýkání. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mají čistky za cíl odstranit vliv hnutí Fethullaha Gülena, duchovního, který…

More from EuroZprávy.cz

Apr 11

Erdogan jako jediný z velkých státníků vyjádřil soustrast vůdci hnutí Hamás

EuroZprávy.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu vyjádřil soustrast vůdci hnutí Hamás Ismáílu Haníjovi, jehož tři synové zahynuli při izraelském náletu v Pásmu Gazy.

Aug 1

Turecko nepropustí amerického duchovního. Erdogan opět zpražil Trumpa

Ankara - Turecký soud v úterý zamítl žádost amerického duchovního Andrewa Brunsona o propuštění z domácího vězení. Zadržování pastora značně komplikuje vztahy mezi Ankarou a Washingtonem.

Sep 28

Erdogan vydírá USA: Pokud chcete zatčeného pastora, vydejte Gülena

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzkázal Spojeným státům, že pokud chtějí zatčeného amerického pastora, musí vydat duchovního Fethullaha Gülena.

May 6

Erdogan chystá nový pokus dostat od USA Gülena

Ankara - Turecká vláda se po zmařeném pokusu o převrat znovu chystá přimět USA k vydání duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara označuje za hlavního strůjce loňského puče.

Jan 23

Erdogan vyzval Tanzanii, aby zavřela školy a instituce napojené na Gülena

Dogoma – V Tanzanii se dnes sešel turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se svým protějškem Johnem Magufulim. Řeč byla především o bezpečnosti a obchodu, zároveň ale Erdogan varoval před Fethullahem Gülenem.

Dec 21

Za vraždou ruského velvyslance je podle Gülenovo hnutí, uvedl Erdogan

Ankara - Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za pondělní vraždou ruského velvyslance v Ankaře stojí Gülenovo hnutí. Zopakoval tak to, co již uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v telefonickém rozhovoru se svým…

Oct 2

V Turecku byl zatčen bratr duchovního Gülena, kdosi ho udal

Ankara - Turecká policie zatkla Kutbettina Gülena, bratra islámského duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara podezřívá ze zosnování červencového puče.

Sep 23

Puč v Turecku zosnoval Erdogan, je to jisté, tvrdí duchovní Gülen

Ankara - Islámský duchovní Fethullah Gülen žijící v americkém exilu v rozhovoru pro agenturu AP otevřeně obvinil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ze zosnování červencového pokusu o převrat.

Sep 13

Turecko oficiálně požádalo USA o zatčení duchovního Gülena

Istanbul - Turecko oficiálně požádalo Spojené státy o zatčení Fethullaha Gülena. Ankara ho už delší dobu podezírá, že se snaží svrhnout režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Islámský duchovní údajně stál za nezdařeným pokusem o puč z…

Aug 24

Erdogan před setkáním s Bidenem: Pro USA neexistuje výmluva, proč nevydat Gülena

EuroZprávy.cz

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v Ankaře jedná s americkým viceprezidentem Joem Bidenem. Ještě před schůzkou prohlásil, že nevydání Fethullaha Gülena ze Spojených států neprospěje vztahům obou zemí.

Aug 23

USA obdržely od Turecka žádost o vydání duchovního Gülena, o puči se v ní nemluví

Washington – Washington oficiálně obdržel žádost Ankary o vydání duchovního Fethullaha Gülena. Potvrdil to mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner.

Aug 12

Kdo stál za tureckým pučem? Duchovní Gülen chce mezinárodní vyšetřování

Washington - Islámský duchovní Fethullah Gülen (75) navrhuje vytvoření mezinárodního výboru, který by vyšetřil nezdařený pokus o vojenský převrat v Turecku z 15. července.

Aug 5

Islámský duchovní Gülen odsoudil zatykač, který na něj Turci vydali

Washington - Islámský duchovní Fethullah Gülen odsoudil zatykač vydaný tureckými úřady na svou osobu. Informovala o tom agentura Reuters.

Jul 28

Duchovní Gülen chystá útěk z USA, tvrdí Turecko

Ankara - Turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag tvrdí, že by duchovní Fethullah Gülen mohl uprchnout z USA. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu později oznámil, že do Německa uprchli někteří prokurátoři z hnutí duchovního Gülena.

Jul 24

Hnutí, které děsí i inspiruje: Je Fethullah Gülen zločinec, nebo mírotvorce?

EuroZprávy.cz

Ankara – Po neúspěšném pokusu o vojenský převrat v Turecku v zemi dochází k hromadnému propuštění a zatýkání. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mají čistky za cíl odstranit vliv hnutí Fethullaha Gülena, duchovního, který…

Jul 18

Byl Erdoganův přítel, prezident ho teď viní z puče. Kdo je duchovní Gülen?

Ankara/Washington - Přes 160 lidí zemřelo při pokusu o převrat v Turecku a prst prezidenta Erdogana ukazuje na jednoho viníka - duchovního Fethullaha Gülena, který se skrývá v Americe. Je až s podivem, jak rychle se z dobrých přátel stali…

Jul 17

Erdogana přirovnal k Hitlerovi. Islámský duchovní Gülen odsoudil pokus o puč v Turecku

New York/Istanbul - Muslimský duchovní Fethullah Gülen puč v Turecku provedený v noci na sobotu částí armády ostře odsoudil. Tureckého prezidenta Erdogana a jeho taktiku přitom přirovnal ke krokům nacistů Adolfa Hitlera v Německu.

Jul 17

Turecko napadl "virus", hřímal Erdogan. Příznivci duchovního Gülena jsou hromadně zatýkáni

EuroZprávy.cz

Ankara - Prezident Recep Tayyip Erdogan dnes přirovnal příznivce duchovního Fethullaha Gülena k virům. Úřady v souvislosti s pučem zadržely už kolem 6000 lidí.

Jul 16

Erdogan žádá USA, aby vydaly duchovního Gülena. Dle Ankary zorganizoval převrat

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požaduje, aby USA vydaly duchovního Fethullaha Gülena (75). Ankara ho viní ze zorganizování pátečního vojenského převratu.

Jul 16

Za pokusem o převrat v Turecku prý stojí duchovní Gülen. Jeho skupina vydala rázné prohlášení

Ankara – Za pokus o vojenský puč může podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana i některých dalších členů jeho vlády duchovní Fethullah Gülen, který žije v USA a který je považován za velkého rivala právě Edrogana.