English

Napětí v Evropě stoupá. Turecko migranty do EU nepouští, zatím...

EuroZprávy.cz

Brusel - V Evropě rostou obavy z nového přívalu migrantů k řeckému pobřeží a již dříve napjaté vztahy s Ankarou jsou stále křehčí, píše agentura AFP. Co ale bude dál?

More from EuroZprávy.cz

Dec 14

Kreml: Prezidenti Ruska a Číny budou jednat o napjaté situaci v Evropě

Prezidenti Ruska a Číny budou ve středu prostřednictvím videokonference jednat o napjaté situaci v Evropě a o agresivní rétorice NATO a Spojených států, řekl dnes novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Oct 6

Ankara je klíčovým partnerem EU, podle komise se ale vzdálila demokracii

Turecko se podle Evropské komise ještě více vzdálilo demokracii, vládě práva a dodržování základních práv, nezajišťuje nezávislé soudnictví a nepokročilo ani v boji proti korupci. Zůstává ale klíčovým partnerem Evropské unie, uvedla ve své…

May 27

Zrození nové Evropy? Evropské volby prokázaly přání voličů změnit EU

Kampaň stran před evropskými volbami byla ve znamení boje o duši Evropy. Jak protievropské, tak proevropské strany vykreslovaly ty druhé jako nebezpečí pro demokracii a svobodu. Vyhrocená kampaň vedla k tomu, že voliči skutečně přišli a…

May 17

Do Evropy se chystají tisíce migrantů? Jsou připraveni proniknout do EU, varuje Chorvatsko

Záhřeb - Chorvatská vláda varuje zbytek Evropské unie. Tvrdí totiž, že balkánská migrační trasa se ve velmi krátké době může znovu otevřít a že je tudy připraveno vstoupit do EU asi 60 000 přistěhovalců. Informuje o tom italský deník Il…

Mar 16

Turecko by mělo splnit hrozbu a pustit do Evropy tisíce migrantů. EU dohody plnit nebude, tvrdí politolog

Ankara – Turecko již poněkolikáté hrozí, že zruší migrační dohodu s Evropskou unií. Naposledy o této možnosti mluvil ve středu turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. Reagoval tak na spory Ankary s některými evropskými státy. Pokud by…

Jan 10

Problém dohody EU-Turecko? Ankara poslala mnohem víc migrantů, než bylo dohodnuto

Berlín/Ankara – Evropská unie přijala z Turecka v rámci uzavřené dohody 2672 legálních syrských uprchlíků. To je ale mnohem více, než kolik lidí poslala zpět. Ve smlouvě se přitom jasně píše, že by výměna měla probíhat v poměru jedna ku…

Jan 5

Musíme stanovit evropský limit pro přijímání migrantů a vytvořit centra mimo EU, volá Rakousko

Vídeň/Brusel/Berlín – Na úrovni celé Evropské unie by měla být stanovena horní hranici pro přijímání migrantů. Vyzval k tomu dnes rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil Rakousko takový limit stanovilo už loni.

Dec 13

Praskne to a do Evropy přijdou miliony migrantů najednou? Evropě hrozí černý scénář

Atény - Dohoda s Tureckem o výměně migrantů je vrtkavá a může se každou chvíli zhroutit. Evropa se proto musí připravit na obří vlnu migrantů, která může prakticky ze dne na den opět rozproudit balkánskou trasu. Uvedl to německá magazín…

Dec 8

Střílejte na lodě s migranty, musíme chránit hranice EU, vyzval evropský politik

Kodaň – Dánský poslanec Kenneth Kristensen Berth z antiimigrační Dánské lidové strany se stal terčem kritiky poté, co ve čtvrtek při debatě v Kodani mluvil o uprchlících a o tom, jak vyřešit migrační krizi.

Nov 4

EU by podle Seehofera měla přerušit přístupové rozhovory s Ankarou

Berlín - Evropská unie by za současné situace měla přinejmenším pozastavit přístupové rozhovory s Tureckem, je přesvědčen šéf Křesťanskosociální unie (CSU) a bavorský premiér Horst Seehofer.

Oct 22

EU nepotřebujeme, Ankara může mít jiné spojence, zní z Turecka

Ankara - Turecký premiér Binali Yildirim dnes varoval Brusel, že by si Turecko mohlo najít jiné spojence. Unavuje ho dlouhé a marné usilování o vstup do Evropské unie.

Sep 8

Jak převážejí migranty do Evropy? Čtěte

EuroZprávy.cz

Řím/Vídeň - Vynalézavost pašeráků migrantů nezná mezí. Zatímco někteří se do Evropy dostávají pod sedativy v malé dodávce, jiní plují na luxusních jachtách. Záleží jen na penězích.

Aug 5

Napětí v Evropě stoupá. Turecko migranty do EU nepouští, zatím...

EuroZprávy.cz

Brusel - V Evropě rostou obavy z nového přívalu migrantů k řeckému pobřeží a již dříve napjaté vztahy s Ankarou jsou stále křehčí, píše agentura AFP. Co ale bude dál?

May 20

Migranti by mohli rozvrátit dohodu s Ankarou. Turecko je bezpečná země, reaguje EU

Brusel - Turecko je bezpečný stát, kam je možné z Řecka vracet uprchlíky. uvedl dnes nizozemský státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost Klaas Dijkhoff. Jde o reakci na nedávné verdikty řeckých soudů ve prospěch migrantů.

May 18

Do Evropy míří tisíce ekonomických migrantů, EU si s nimi neví rady

EuroZprávy.cz

Řím - Migrační krize stále nebere konce. Ačkoliv v posledních dnech přicházely zprávy o tom, že se situace v Řecku postupně uklidňuje a počet uprchlíků, kteří každý den připlouvají, se zmenšuje, Stefano Stefanini, bývalý zástupce Itálie v…

Apr 18

EU má podle Zaorálka dohody s Ankarou využít k přípravě na migraci

Lucemburk - Evropská unie má využít času, který jim dává dohoda o migraci s Tureckem, k přípravě na budoucí zvládání migračních tlaků v budoucnosti. Dnes to uvedl český ministr Lubomír Zaorálek.

Mar 18

EU a Ankara se shodly na postupu, jak zmínit migrační krizi

Brusel/Praha - Členské státy Evropské unie a Turecko dnes dospěly k dohodě, která má zmírnit migrační krizi a která mimo jiné předpokládá vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka a naopak přijímání syrských uprchlíků z Turecka…

Mar 7

Merkelová se bije za Turecko: Dohoda EU s Ankarou sníží počet migrantů

Brusel - Německá kancléřka Angela Merkelová stále věří, že dohoda EU s Tureckem pomůže zmírnit uprchlickou krizi. Dnešní jednání v Bruselu podle ní budou komplikovaná a potrvají několik hodin.

Jan 5

Na pobřeží Turecka bylo nalezeno 21 těl migrantů, Atény a Ankara se hádají

Istanbul/Atény - Další pokus migrantů dostat se na řecký ostrov Lesbos skončil tragédií. Turecká policie na dvou různých místech na pobřeží Egejského moře dnes našla těla 21 uprchlíků. Mezi oběťmi jsou i tři děti.

Dec 10

Chování EU k migrantům je katastrofální, varuje Rada Evropy

Štrasburk - Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks dnes označil způsob, jakým se Evropská unie i jednotlivé evropské země postavily k letošní migrační krizi, za neuspokojivý z pohledu lidských práv.