English

Islámský stát před porážkou? Expert analyzoval situaci v Sýrii

EuroZprávy.cz

V syrském konfliktu souběžně probíhá několik procesů, uvádí mezinárodněpolitický analytik James Denselow. Expert na blízkovýchodní region z think tanku Foreign Policy Centre v komentáři pro server Al Džazíra vysvětluje, že prvním z nich je…

More from EuroZprávy.cz

Dec 11

Úspěšný americký úder proti Islámskému státu. V Sýrii zemřeli dva teroristé

EuroZprávy.cz

Dva představitelé teroristické skupiny Islámský stát (IS) byli dnes zabiti při úderu z amerického vrtulníku ve východní Sýrii. S odkazem na prohlášení velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku …

Jul 25

Irák už nechce, aby se Američané podíleli na boji proti Islámskému státu

Irák už nepožaduje, aby se americké bojové jednotky podílely na operacích proti Islámskému státu (IS). O tom, kdy se stáhnou, by mělo být jasněji po pondělním jednání iráckého premiéra Mustafy Kázimího ve Washingtonu. Kázimí to řekl v…

Sep 2

Macron navštívil Irák. Válka proti Islámskému státu neskončila, řekl

Francouzský prezident Emmanuel Macron se při své dnešní návštěvě Iráku zavázal, že zemi podpoří. Hlavními problémy, kterým tento stát čelí, jsou podle něj nyní ozbrojenci z teroristické organizace Islámský stát (IS) a zahraniční vměšování…

Nov 17

Irácká armáda dobyla poslední baštu IS v Iráku

Bagdád - Irácká armáda oznámila, že dnes dobyla město Ráva, což je poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát (IS) v Iráku.

Oct 26

V Iráku začala ofenzíva proti poslední baště Islámského státu

Bagdád - Irácká armáda dnes zahájila ofenzívu proti poslední baště Islámského státu (IS) na západě země, u hranic se Sýrií. Civilisté v dotyčných lokalitách byli varováni. Další střety probíhají nedaleko pomezí s Tureckem.

Sep 26

Irák jako dárek Islámskému státu? Američané neuspějí, mínil Husajn. Podle CIA měl pravdu

Washington - Bývalý agent CIA John Nixon jako první vyslýchal někdejšího iráckého vůdce Saddáma Husajna. Upozornil, že v době, kdy ho Američané dopadli, už diktátor své zemi dávno nevládl. A byl přesvědčen o tom, že Američané v zemi…

Mar 11

Nasadil IS chemické zbraně? Irák je na pochybách

New York - Neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, že radikální skupina Islámský stát (IS) použila chemické zbraně v boji o město Mosul. V pátek to uvedl Irácký velvyslanec při Organizaci spojených národů.

Jan 24

Americká vláda rozjíždí boj proti IS. Nabídla pomoc Iráku

Bagdád - Nová americká vláda nabídla zvýšit podporu Iráku. S odvoláním na iráckého premiéra Hajdara Abádího to dnes oznámila irácká televize.

Jul 10

Turecká armáda udeřila proti Islámskému státu (IS) na severu Sýrie

Ankara - Turecké dělostřelectvo udeřilo na severu Sýrie proti několika cílům radikálního hnutí Islámský stát, které se podle Ankary připravovalo na ostřelování tureckého území. Dnes o tom informovala agentura AP.

May 22

Irák připravuje ofenzivu proti Fallúdži, obyvatelé mají baštu IS opustit

Bagdád - Irácká armáda vyzvala obyvatelstvo obléhané Fallúdži, aby město opustilo. Chystá se ofenziva proti Islámskému státu.

May 3

Islámský stát prorazil frontu v Iráku, zabit jeden americký voják

Bagdád - U severoiráckého města Irbíl zahynul americký voják. Jde o prvního člena nynější asistenční mise, kterého zabil Islámský stát.

Feb 19

Syrští povstalci obsadili baštu Islámského státu

Damašek - Syrští povstalci obsadili jednu z bašt radikálního hnutí Islámský stát.

Feb 16

Islámský stát zaútočil chemickými zbraněmi

EuroZprávy.cz

Rakka - Radikálové z hnutí Islámský stát použili loni při útoku na kurdské bojovníky jedovatou chemickou bojovou látkou yperit. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného diplomata.

Dec 16

Šéf Pentagonu přijel do Iráku, jednal o boji proti Islámskému státu

Bagdád - Americký ministr obrany Ashton Carter pokračuje ve své cestě po zemích Blízkého východu. Včera zavítal do Turecka a dnes dorazil do Iráku, aby tam jednal o dalším postupu v boji s Islámským státem.

Oct 22

Americké komando osvobodilo v Iráku 70 rukojmích Islámského státu. V osobním boji s ISIS zahynul první americký voják

Bagdád - Americká speciální jednotka společně s kurdským oddílem osvobodila v noci na dnešek na severu Iráku 70 rukojmích, během útoku na tábor Islámského státu zemřel jeden Američan.

Oct 7

Islámský stát zřejmě použil proti pešmergům v Iráku yperit

Irbíl – Radikálové z Islámského státu zřejmě proti Kurdům použili vojenský plyn yperit. Regionální vláda Kurdistánu s odkazem na krevní testy některých svých bojovníků mluví o tom, že k útoku yperitem došlo v srpnu.

Oct 7

Rusko možná převezme boj proti Islámskému státu. Irák zvažuje žádost o pomoc

Bagdád - Rusko a Írán by měly převzít vedení boje proti Islámskému státu (IS) v Iráku. Agentuře Reuters to dnes řekl šéf branného výboru iráckého parlamentu Hákim Zámilí.

Jun 2

Svět proti Islámskému státu: Irák a USA se dohodly na vojenském plánu

EuroZprávy.cz

Paříž - Mezinárodní koalice bojující v čele se Spojenými státy proti Islámskému státu (IS) dnes podpořila vojenský a politický plán Iráku ke znovudobytí svých území obsazených radikály z IS. Oznámil to po jednodenní mezinárodní konferenci…

Apr 8

Irák zahájil útok proti Islámskému státu

Bagdád - Irácká armáda zahájila novou ofenzivu proti bojovníkům organizace Islámský stát (IS) ve snaze dobýt převážně sunnitskou provincii Anbár na západě Iráku. Informovala o tom agentura Reuters.

Mar 15

Islámský stát použil chemickou zbraň, oznámili Kurdové

Irbíl (Irák) - Islámský stát (IS) použil proti kurdským milicím (pešmergům) chlor jako zbraň. Má to prokazovat analýza půdy, kterou provedla laboratoř s certifikací od EU.