English

Boje v Halabu pokračují, diplomatická krize mezi USA a Ruskem pokračuje

EuroZprávy.cz

Damašek/Moskva/Ženeva/Brusel – I dnes pokračovaly v syrském Halabu boje mezi syrskými vládními silami a povstalci. Z vládní části města je hlášeno šest mrtvých a přes 40 raněných. Nelepší se ani vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

More from EuroZprávy.cz

Aug 5

Příměří v Idlibu se zhroutilo. Asadova armáda obnoví boje

Syrská armáda vypověděla příměří v severozápadní části země a ohlásila, že tam obnoví vojenské operace. Minulý týden Damašek oznámil, že přistupuje na klid zbraní za podmínky, že bude protistrana plnit příměří dojednané loni mezi Ruskem a…

Nov 29

Příměří ohlášené Ruskem u Damašku se porušuje

Damašek - Na oblast východní Ghúty u Damašku dnes dopadly desítky minometných střel, i když Rusko v úterý ohlásilo, že se podařilo pro Ghútu vyjednat osmačtyřicetihodinové příměří.

Jul 25

Příměří v Sýrii nefunguje: Při náletech u Damašku umírali civilisté

Damašek - Bombardování povstalci kontrolovaného města Arbín, které leží v oblasti východní Ghúty nedaleko syrské metropole, si vyžádalo nejméně osm mrtvých. Místní záchranáři uvedli, že mezi oběťmi bylo pět dětí a dvě ženy. Dalších 50 lidí…

Feb 20

Syrská armáda zintenzivnila boje v Damašku, opozice bombarduje už třetí den

Damašek - Boje v syrské metropole se rozhořely v sobotu a nabírají na intenzitě. Asadovo letectvo dnes bombardovalo pozice povstalců a při útocích dle SOHR zahynulo sedm osob, mezi nimi žena a dítě.

Jan 15

Syrská armáda zabila u Damašku 12 civilistů

Damašek - Syrské armádní jednotky ostřelovaly oblast u Damašku obsazenou povstalci. Zabily nejméně 12 civilistů a dvě desítky dalších zranily.

Dec 14

Zádrhel v Halabu: Evakuace obyvatel se zpožďuje, boje pokračují

EuroZprávy.cz

Damašek - Evakuace povstalců a civilistů z východní části syrského Halabu (Aleppu) dobytého Asadovou armádou dosud nezačala, mohlo by se tak stát až ve čtvrtek. Důvod není přesně znám.

Dec 9

Syrské dělostřelectvo nepřerušilo boje a útočí na východní Halab

Damašek - Rusko jako spojenec Sýrie ve čtvrtek oznámilo pozastavení útoků na Halab, aby z východní části města mohli odejít civilisté. Asadova armáda však útoky obnovila.

Nov 27

Syrská armáda dobyla další části východního Halabu, začal exodus civilistů

Damašek - Syrská armáda dnes ohlásila dobytí další části města Halab, kterou dosud ovládali povstalci. Už v sobotu Asadovi vojáci oznámili, že ovládli čtvrť Masakin Hananu.

Oct 30

Povstalci nasadili při útocích jedovatý plyn, oznámil Damašek. Tvrdé boje v Halabu pokračují

Damašek - Z útočení chemickými zbraněmi byla nedávno obviněna syrská vláda. Damašek nyní naopak tvrdí, že to byli povstalci, kdo nově při útoku na vládní část Halabu použil střely s jedovatým plynem.

Oct 24

Rusko považuje příměří v Halabu za ukončené, další nechystá. Boje propukly nanovo

Moskva/Damašek - Příměří v Sýrii skončilo v sobotu večer a nový klid zbraní není v plánu. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes oznámil, že Moskva nepřipravuje další humanitární pauzu v bojích o Halab.

Oct 19

Rusko prodloužilo čtvrteční příměří v syrském Halabu

Damašek – Příměří, které panuje ve východním Halabu, bude delší, než bylo původně domluveno. Ruská armáda ho prodloužila o tři hodiny.

Oct 13

Při bojích v Halabu umíraly děti, Rusko hlásí útok na svou ambasádu v Damašku

Damašek/Moskva - Ze syrského Halabu jsou hlášeny další civilní oběti, útok se tentokrát odehrál v západní části města, kterou kontroluje Asadova armáda. Minometný útok na své velvyslanectví v Damašku dnes ohlásilo Rusko.

Oct 7

Rusko možná zablokuje francouzský návrh příměří v Halabu

New York - Sobotní hlasování Rady bezpečnosti OSN o klidu zbraní a bezletové zóně v syrském Halabu bude podle francouzského ministra zahraničí Jeana-Marca Ayraulta "okamžikem pravdy". A to zejména pro Rusko.

Oct 4

Boje v Halabu pokračují, diplomatická krize mezi USA a Ruskem pokračuje

EuroZprávy.cz

Damašek/Moskva/Ženeva/Brusel – I dnes pokračovaly v syrském Halabu boje mezi syrskými vládními silami a povstalci. Z vládní části města je hlášeno šest mrtvých a přes 40 raněných. Nelepší se ani vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Oct 1

V Halabu zuří boje: Na největší nemocnici dopadly bomby. Bude z Ruska vyvrhel?

Damašek - Ruská a syrská letadla dnes pokračovala v útocích na povstalecké pozice v Halabu. Jedna z nevládních organizací oznámila, že barelové bomby dopadly na největší nemocnici ve východní části města.

Sep 13

Příměří v Sýrii až na výjimky funguje, v Halabu a Damašku je klid

Damašek - Už 20 hodin platí v Sýrii příměří, které dojednaly USA a Rusko. Podle pozorovatelů je kolem Damašku či Halabu klid, některé skupiny povstalců ale v prvních hodinách příměří ještě střílely a odpalovaly rakety.

Aug 7

Boje na jihu syrského Halabu se mírně zklidnily

Damašek - Na jižním okraji syrského města Halab dnes pokračovaly boje mezi povstalci a syrskou armádou. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) jsou ale ve srovnání se sobotními méně prudké.

Aug 3

Boje o syrský Halab pokračují. Armáda nutí povstalce ustupovat

Damašek - Syrská armáda v protiofenzivě u Halabu zdárně postupuje. Vybojovala zpět oblasti, které se od neděle podařilo obsadit oponentům Damašku.

Jun 16

Rusko dojednalo příměří pro Halab. Mělo trvat 48 hodin, syrská armáda už ho porušila

Moskva/Damašek - Rusko zprostředkovalo zastavení palby v severosyrském Halabu. Příměří vstoupilo v platnost v noci na dnešek a má trvat 48 hodin. Syrská armáda ho však podle agentury AFP už po chvíli porušila.

Feb 5

Asadova armáda útočí u měst Dará a Halab, z regionu prchají desetitisíce civilistů

Damašek - U jihosyrského Dará a severosyrského města Halab se rozhořely těžké boje, které komplikují konání mírových rozhovorů v Ženevě.