English

Sýrie nařkla povstalce, že brání evakuaci civilistů z Halabu

EuroZprávy.cz

Damašek - Syrská vláda obvinila povstalce, kteří kontrolují východní část obléhaného města Halab, že brání civilistům v evakuaci. Koridory, které byly dnes otevřeny v rámci další humanitární pauzy ze strany Ruska a syrských vládních sil,…

More from EuroZprávy.cz

Apr 27

Izraelská armáda bombardovala oblasti u Damašku, zahynuli tři civilisté

Tři civilisté dnes ráno přišli o život při izraelském bombardování oblasti nedaleko Damašku. Informovala o tom podle agentury AFP syrská státní televize.

Jan 4

Při náletu u Damašku umírali civilisté, domy srovnány se zemí. SOHR obviňuje Rusko

Damašek - Při nočním náletu na oblast východně od Damašku přišlo o život přes 20 civilistů. Mezi mrtvými je 11 žen a tři děti. Organizace SOHR útok připsala ruským letadlům.

Jul 25

Příměří v Sýrii nefunguje: Při náletech u Damašku umírali civilisté

Damašek - Bombardování povstalci kontrolovaného města Arbín, které leží v oblasti východní Ghúty nedaleko syrské metropole, si vyžádalo nejméně osm mrtvých. Místní záchranáři uvedli, že mezi oběťmi bylo pět dětí a dvě ženy. Dalších 50 lidí…

Jan 15

Syrská armáda zabila u Damašku 12 civilistů

Damašek - Syrské armádní jednotky ostřelovaly oblast u Damašku obsazenou povstalci. Zabily nejméně 12 civilistů a dvě desítky dalších zranily.

Nov 27

Syrská armáda dobyla další části východního Halabu, začal exodus civilistů

Damašek - Syrská armáda dnes ohlásila dobytí další části města Halab, kterou dosud ovládali povstalci. Už v sobotu Asadovi vojáci oznámili, že ovládli čtvrť Masakin Hananu.

Nov 24

Syrská opozice a Rusko souhlasí s humanitární pomocí Halabu, čeká se na reakci Damašku

Damašek/Ženeva - Poradce OSN pro humanitární záležitosti Jan Egeland dnes oznámil, že syrská ozbrojená opozice souhlasí s plánem OSN na zásobení východního Halabu a na evakuaci zraněných a nemocných. Souhlas vyjádřilo také Rusko.

Oct 17

Rusko přeruší na osm hodin nálety na Halab

Praha - Rusko dnes podniklo další nálety v Sýrii, které si opět vyžádaly oběti mezi civilisty, včetně dětí. Oznámili to syrští záchranáři.

Oct 17

Humanitární pauza: Rusko přeruší nálety na Halab

Moskva - Ve čtvrtek na osm hodin přeruší Rusko nálety na oblasti severosyrského Halabu, které jsou pod vládou povstalců, a to v rámci takzvané humanitární pauzy.

Oct 17

EU vyzvala Rusko a Damašek k zastavení násilí páchané v Halabu

Lucemburk - Země Evropské unie důrazně vyzývají Rusko a režim syrského prezidenta Bašára Asada, aby ukončily útoky na povstaleckou část Halabu a aby vytvořily podmínky k příměří a k tomu, aby se do města dostala humanitární pomoc.…

Oct 13

Při bojích v Halabu umíraly děti, Rusko hlásí útok na svou ambasádu v Damašku

Damašek/Moskva - Ze syrského Halabu jsou hlášeny další civilní oběti, útok se tentokrát odehrál v západní části města, kterou kontroluje Asadova armáda. Minometný útok na své velvyslanectví v Damašku dnes ohlásilo Rusko.

Sep 13

Turecko poslalo do Sýrie humanitární konvoj, Damašek pomoc pro Halab odmítá

Damašek - Prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí sdělil, že Turecko chce poslat do Sýrie až 30 nákladních aut s potravinami, oblečením i hračkami pro děti. Dnes na sever Sýrie vjelo prvních 20 nákladních vozů s humanitární pomocí.

Aug 12

Při náletech na Rakku byla zasažena vodárna. Boje zuří v Halabu, IS vyhnán z Manbidže

Damašek - Při náletech na město Rakka, které je centrem Islámského státu, byla zasažena vodárna. Boje pokračují v severosyrském Halabu, Islámský stát ztratil město Manbidž.

Aug 10

Rusko kvůli humanitární pomoci vyhlásilo každodenní tříhodinové příměří v Halabu

Moskva/New York - Ruské síly od čtvrtka zastaví každý den na tři hodiny údery v oblasti severosyrského Halabu, aby umožnily bezpečný průjezd humanitárním konvojům.

Aug 3

Boje o syrský Halab pokračují. Armáda nutí povstalce ustupovat

Damašek - Syrská armáda v protiofenzivě u Halabu zdárně postupuje. Vybojovala zpět oblasti, které se od neděle podařilo obsadit oponentům Damašku.

Jul 8

Halab v obklíčení: Asadovu armádu podporují ruské stíhačky, hrozí humanitární katastrofa

Damašek - Příměří, které ve středu vyhlásila syrská armáda a které mělo platit tři dny po celé zemi, je v troskách. Těžké boje vypukly u druhého největšího města Halabu. Válčí se také v provincii Idlib.

Apr 28

Při náletu na nemocnici v Halabu 27 mrtvých, město na pokraji humanitární katastrofy

Damašek - Při nočmín náletu na severosyrské město Halab byla zasažena také nemocnice, ve které zahynulo nejméně 27 lidí. Podle BBC syrská armáda a její spojenci včetně Ruska připravují ofenzivu v blízkosti Halabu.

Apr 1

Asad porušil příměří, zlobí se Francie. Nálet u Damašku nepřežilo 35 civilistů

Damašek - Nálety Asadova letectva v Dajr As-Sáfíru u Damašku jsou porušením příměří, které bylo dohodnuto na konci února, a ohrožují snahu o politické řešení občanské války, zní z Francie. Bombardování nepřežilo 35 lidí. Rusko se dnes opět…

Feb 26

Asadova armáda dobyla část provincie Halab, radikálové z IS prchají

Damašek - Syrská armáda hlásí úspěch v boji proti radikálům z Islámského státu (IS). Podařilo se jí dobýt několik vesnic v provincii Halab, které dosud ovládali džihádisté. Turecko zpochybňuje příměří, které má dnes začít.

Feb 11

Kurdové dobyli letiště v Sýrii. USA a Rusko se hádají o nálety na Halab

EuroZprávy.cz

Damašek/Moskva - Tažení syrských Kurdů proti islamistům úspěšně pokračuje. Na severu provincie Halab u hranic s Tureckem obsadili většinu někdejšího vojenského letiště, které dosud ovládali radikálové z An-Nusry. Rusko a USA se přou o to,…

Feb 5

Asadova armáda útočí u měst Dará a Halab, z regionu prchají desetitisíce civilistů

Damašek - U jihosyrského Dará a severosyrského města Halab se rozhořely těžké boje, které komplikují konání mírových rozhovorů v Ženevě.