English

Špatný krok Američanů? Sestřelení syrské stíhačky může mít vážné dopady, varuje odborník

Damašek - Mezinárodní koalice, která pod velením USA bojuje v Sýrii proti radikálům, dnes sestřelila syrské armádní letadlo. Stroj se zřítil k zemi a pilot je nezvěstný. Americká armáda to později potvrdila. Podle experta může mít tento…

More from EuroZprávy.cz / Zprávy ze světa

Apr 9

Izraelská armáda v noci na zaútočila na Sýrii

EuroZprávy.cz

Izraelská bojová letadla v noci na úterý zaútočila na pozice syrské armády. K náletu došlo v reakci na raketovou palbu na Izraelem anektované Golanské výšiny.

Mar 23

Česká armáda už má 10 z 12 zakoupených amerických vrtulníků

EuroZprávy.cz

Do Česka v sobotu dorazily další dva nové americké vrtulníky, oznámila Armáda ČR na sociální síti X. Ministerstvo před pěti lety zakoupilo celkem 12 nových strojů, dalších osm modernizovaných kusů dostane letectvo darem za pomoc Ukrajině.

Feb 23

Ruská armáda si po obsazení Avdijivky našla na Ukrajině nový cíl

EuroZprávy.cz

Rusko posiluje útoky v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny a po obsazení Avdijivky nyní zaměřuje svou pozornost na dobytí města Marjinka.

Dec 11

IEA: Závazky summitu COP28 nestačí k dosažení mezinárodních klimatických cílů

EuroZprávy.cz

Závazky přijaté na klimatickém summitu COP28 slibují do roku 2030 snížení emisí skleníkových plynů souvisejících s energetikou jen o 30 procent z potřebného množství. Uvedla to v neděli Mezinárodní agentura pro energii (IEA) se sídlem v…

Dec 4

Válka v Izraeli pokračuje. Armáda zasáhla přes 200 cílů v Pásmu Gazy

EuroZprávy.cz

Izraelská armáda přes noc podnikla údery proti zhruba dvěma stovkám cílů v Pásmu Gazy, zatímco po předchozím příměří pokračuje pozemní invaze. Do útoků se zapojilo letectvo i námořnictvo.

Nov 13

USA i Rusko zaútočily na cíle v Sýrii. Desítky mrtvých a zraněných

EuroZprávy.cz

V neděli provedly Spojené státy dva nálety v Sýrii na cíle spojené s Íránem, uvedl Pentagon podle televize al-Džazíra s tím, že Rusko také podniklo útoky v Sýrii, které si vyžádaly životy 34 lidí a zranily dalších více než 60.

Oct 30

Izraelská armáda zaútočila v Sýrii, Libanonu i Pásmu Gazy

EuroZprávy.cz

Izraelská armáda v noci na pondělí uvedla, že podnikla odvetné útoky na vojenskou infrastrukturu na území Sýrie. V rámci protiofenzívy v Pásmu Gazy také zabila "desítky teroristů".

Jul 7

Rusové v Sýrii ohrozili americké drony podruhé za 24 hodin. Neprofesionální, míní armáda USA

eurozpravy.cz

Ruské stíhačky opět ohrozily americké bezpilotní letouny MQ-9 ve vzdušném prostoru nad Sýrií. Stalo se tak podruhé za 24 hodin, američtí vojenští představitelé ruské chování označují za neprofesionální. Rusové i Američané přitom v zemi…

Apr 17

Američané oznámili, že v Sýrii nejspíš zabili vysoce postaveného činitele IS

EuroZprávy.cz

Při americkém útoku v severní Sýrii dnes brzy ráno pravděpodobně zahynul vysoce postavený představitel Islámského státu (IS) zodpovědný za plánování teroristických útoků v Evropě a na Blízkém východě. Při útoku z vrtulníku zemřeli také dva…

Apr 4

Američané v Sýrii zabili vysoce postaveného činitele Islámského státu

EuroZprávy.cz

Při americkém útoku v Sýrii v pondělí zahynul vysoce postavený představitel takzvaného Islámského státu (IS) zodpovědný za plánování teroristických útoků v Evropě.

Aug 31

Izrael podnikl raketové útoky na mezinárodní letiště v syrském Aleppu

Izrael podnikl raketové útoky na mezinárodní letiště v syrském Halabu (Aleppu), uvedly zdroje ze syrské armády i opoziční Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR). Útok způsobil materiální škody. Izraelská strana událost nekomentovala.

Aug 25

Americká armáda opětovala palbu na proíránské milice v Sýrii

Armáda Spojených států opětovala palbu na proíránské milice v Sýrii, které předtím střílely na americké vojáky raketami. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenované americké činitele.

Jul 10

Americká armáda odvolala ze služeb generála, který znevážil Bidenovou

Americká armáda propustila ze svých služeb generála ve výslužbě Garyho Voleského za tweet vyznívající kriticky vůči první dámě Jill Bidenové. Volesky reagoval na názor Bidenové na potraty, informovala agentura AP.

Mar 1

Šojgu: Ruská armáda bude působit na Ukrajině až do dosažení stanovených cílů

Ruská armáda bude pokračovat ve "speciální operaci" na Ukrajině až do dosažení stanovených cílů, prohlásil dnes ministr obrany Sergej Šojgu podle ruské agentury TASS. Ta připomněla, že ruský prezident Vladimir Putin za cíl označil …

Mar 1

Na Ukrajinu míří podpora ze zámoří. Američané a Kanaďané se přidávají do mezinárodní legie

EuroZprávy.cz

Vývojář softwaru z Texasu a kuchař z Britské Kolumbie jsou mezi desítkami Američanů a Kanaďanů, kteří zareagovali na výzvu Ukrajiny, aby se do bojů proti ruské invazi zapojili zahraniční dobrovolníci, napsala dnes agentura Reuters.

Feb 2

Stovky vojáků a armádních vozidel. Přes Česko pojede největší americký konvoj

EuroZprávy.cz

Přes Česko se bude letos v únoru a březnu přesouvat jeden z největších vojenských konvojů za posledních několik let. Při cestě na cvičení Saber Strike 2022 projede Českou republikou z Německa na Slovensko ve druhé polovině února zhruba…

Oct 23

Americká armáda oznámila, že v Sýrii zabila významného velitele Al-Káidy

Americká armáda při pátečním útoku bezpilotního letounu zlikvidovala v Sýrii významného velitele teroristické sítě Al-Káida Abdula Hamída Matara.

Aug 31

Americká armáda se dohodla s Tálibánem na pomoci při evakuaci

Americká armáda se v minulých dnech dohodla s afghánským radikálním hnutím Tálibán na pomoci při evakuaci Američanů z Afghánistánu. Příslušníci Tálibánu pomáhali eskortovat Američany k tajnému vchodu na kábulské letiště. S odkazem na dva…

Aug 17

Izraelská armáda zaútočila na vojenské pozice v Sýrii

Izraelská armáda dnes zaútočila dvěma střelami na vojenské pozice v syrské Kunajtře. Informovala o tom syrská média, izraelská armáda zprávu nepotvrdila.

Jul 6

Americká armáda se stáhla z Afghánistánu již z více než 90 procent

Americká armáda dnes oznámila, že z Afghánistánu již stáhla více než 90 procent svého personálu i vybavení. Odsun USA ze země je tak podle médií téměř hotov již dva měsíce před původně oznámeným termínem, který prezident Joe Biden stanovil…