English

Ebola zdecimuje Islámský stát? WHO hlásí nakažené džihádisty

Mosul - Podle iráckých médií se ve městě Mosul, které kontrolují extremisté z organizace Islámský stát (IS), objevilo několik případů nákazy smrtícím virem ebola. Světová zdravotnická organizace (WHO) se v reakci dožaduje přístupu na místo…

More from eurozpravy.cz

Nov 17

Irácká armáda dobyla poslední baštu IS v Iráku

Bagdád - Irácká armáda oznámila, že dnes dobyla město Ráva, což je poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát (IS) v Iráku.

Nov 11

Irácká armáda zahájila bitvu o poslední útočiště IS

Bagdád - Irácká armáda zahájila boj o západoiráckou Rávu, což je poslední útočiště radikálů z Islámského státu (IS) v Iráku. IS byl v červenci poražen v Mosulu a od té doby ustupuje na západ k syrské hranici.

Jul 10

Irácký premiér Abádí oficiálně oznámil vítězství nad Islámským státem v Mosulu

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem (IS) ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku. Už v neděli přijel do dobytého města, aby tam blahopřál k vítězství nad IS…

Jul 2

Boje o Mosul vrcholí. Irák už chystá velkolepé oslavy vítězství nad IS

Bagdád - Bitva o Mosul s Islámských státem se chýlí ke konci a ze severoiráckého města prchají stovky civilistů. Většinu z nich tvoří ženy a děti, řekl AP generálmajor Sámí Arídí. Iráčané už chystají celonárodní oslavy vítězství nad IS,…

Mar 5

Irácká armáda obnovila bitvu o západní Mosul, exodus civilistů pokračuje

Bagdád - Jednotky irácké armády po dvou dnech obnovily útoky v západní části Mosulu s cílem vyhnat Islámský stát (IS). Před boji utíkají desítky tisíc civilistů, uprchlické tábory jsou přeplněné.

Feb 19

Irák zahájil bitvu s IS o západní Mosul. Bude to náročné, přiznává generál USA

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irák zahájil vojenskou ofenzivu, jejímž cílem je osvobodit západní části Mosulu, které má pod kontrolou Islámský stát (IS). Američané předpokládají, že půjde o velmi náročnou operaci.

Dec 10

Bitva o Mosul se komplikuje, irácká armáda musela vyslat po ofenzivě IS posily

Bagdád - Irácká armáda poslala nové síly do východní části Mosulu, o které od října svádí tvrdé boje s Islámským státem (IS). Radikálové na obranu města nasadili až 5000 lidí, z nichž je stále ve městě možná až 3000 bojovníků.

Oct 23

Boj o Mosul pokračuje, jednotky jsou pět kilometrů od města

Bagdád - V bojích o Mosul, který ovládá Islámský stát (IS), se irácké a kurdské síly o víkendu přiblížily ke městu na pět kilometrů. Dobyly přitom desítky vesnic a rozšířily frontu v několika nových směrech.

Oct 22

Irácký premiér Abádí odmítl tureckou účast v bojích o Mosul

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí po dnešní schůzce s americkým ministrem obrany Ashtonem Carterem odmítl účast Turecka na ofenzivě vůči Islámskému státu v Mosulu.

Oct 18

Turecko se zapojilo do bojů o Mosul, dle Erdogana má historickou odpovědnost. Irák protestuje

Ankara/Bagdád - Turecké letectvo se zapojilo do boje o Mosul v rámci mezinárodní koalice, kterou vedou Spojené státy. To se ale nelíbí irácké vládě.

Oct 17

Vypukla rozhodující bitva s Islámským státem o Mosul, hrozí nová vlna uprchlíků

EuroZprávy.cz

Bagdád - Začala dlouho očekáváná bitva s Islámským státem (IS) o severoirácké město Mosul. Humanitární organizace upozorňují, že boj patrně vyvolá novou uprchlickou vlnu a že se o útěk pokusí až 700 tisíc lidí.

Oct 12

Děti s pistolemi, podminované město. Islámský stát se chystá na bitvu o Mosul

Bagdád - Na bitvu o Mosul se připravuje nejen Irák a západní koalice pod vedením USA, ale také Islámský stát. Džihádisté už pod městem vykopali tunely a využívají děti jako agenty.

Oct 4

Bitva o Mosul vypukne každým okamžikem: Čekají se těžké střety, IS se bude mstít

Bagdád - Irácké úřady zprovoznily rozhlasovou stanici, která má informovat občany Mosulu o přípravách ofenzivy proti Islámskému státu (IS). Také americká CNN informuje, že se datum vypuknutí bitva blíží.

Sep 8

Bitva s islamisty o Mosul musí začít co nejdříve, naléhá americká armáda na Irák

Bagdád - Mluvčí amerických sil v Iráku John Dorrian dnes uvedl, že bitva o Mosul, který je pod kontrolou radikálů z Islámského státu, musí začít co nejdříve. Jen tak bude splněn záměr osvobodit město do konce roku.

Jun 18

Islámský stát prohrává. Fallúdža byla dobyta, chystá se bitva o Mosul

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil vítězství vládních sil nad Islámským státem ve městě Fallúdža. Armáda se nyní zaměří na dobytí Mosulu. Tažení proti islamistům komplikuje sektářské násilí mezi sunnity a šíity.

Mar 24

Začala bitva s Islámským státem o Mosul. Iráckou armádu podporují stíhačky USA

EuroZprávy.cz

Bagdád - Dnes začala bitva o severoirácké město Mosul, které kontrolují radikálové z Islámského státu. Iráčany ze vzduchu podporuje koalice v čele s USA. Bližší podrobnosti o operaci zatím nebyly nezveřejněny. Mosul leží zhruba 360…

Feb 8

Bitva o Mosul s Islámským státem se blíží, Irák přemístil vojáky na základnu

Bagdád - Irácká armáda posílá tisíce vojáků, většinou Kurdů, na svou základnu u města Machmúr, které leží 70 kilometrů jihovýchodně od Mosulu. Dá se tak očekávat, že již brzy dojde k dalšímu velkému střetu s radikály z Islámského státu.

Dec 29

Irák chystá bitvu s islamisty o Mosul: Pomoc Kurdů bude nutná, oznámil Bagdád

Bagdád - Po dobytí města Ramádí se plánuje útok na město Mosul. Půjde o velice náročnou operaci proti Islámskému státu, při níž bude nezbytná pomoc ze strany kurdských bojovníků a patrně i místních sunnitů, řekl dnes irácký ministr financí…

Dec 28

Ramádí je osvobozeno od IS, na řadě je Mosul, hlásí irácká armáda

Bagdád – Nad vládními budovami v Ramádí opět zavlála irácká vlajka. Mluvčí armády uvedl, že město bylo zcela osvobozeno od ozbrojenců z hnutí Islámský stát (IS).

Mar 7

Zlom v boji s IS? Irácká armáda vytlačila islamisty z města Bagdádí

Bagdád - Irácké vládní síly převzaly zpět kontrolu nad městem Bagdádí na západě Iráku, u něhož leží výcviková základna USA a které hnutí Islámský stát (IS) obsadilo v polovině února. Oznámilo to dnes podle agentur velení mezinárodní…