English

Armádě bude velet Opata, prezident s tím souhlasí

Novinky.cz / Domácí

České armádě v příštích třech letech bude od prvního května velet generálporučík Aleš Opata, který má v armádě pověst přímočarého vojáka. S jeho jmenováním souhlasil prezident Miloš Zeman.

More from Novinky.cz / Domácí

Jun 1

Opatu má v čele generálního štábu vystřídat Karel Řehka

Novinky.cz

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se ve středu chystá přesvědčit prezidenta Miloše Zemana, aby kývl na nového náčelníka generálního štábu – Karla Řehku (47).

May 25

V Mošnově vznikne nová logistická základna české armády

Novinky.cz / Domácí

Ministerstvo obrany plánuje u ostravského letiště v Mošnově na Novojičínsku výstavbu nového logistického centra. Na základně by v budoucnu mohla působit část vojáků z logistické jednotky v Rakovníku.

May 11

Zeman jmenoval Aleše Michla guvernérem České národní banky

Novinky.cz

Novým guvernérem České národní banky (ČNB) se stane dosavadní člen bankovní rady Aleš Michl. Do funkce ho ve středu dopoledne jmenoval prezident Miloš Zeman. Michl na postu guvernéra centrální banky vystřídá Jiřího Rusnoka, kterému v…

Mar 22

Rakušan jmenoval šest členů dozorčí rady České pošty

Novinky.cz / Domácí

Šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) v úterý jmenoval šest členů dozorčí rady České pošty. Mezi nimi je například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). S obsazenými 12 místy z 15 bude rada usnášeníschopná. Ministerstvo o tom…

Nov 23

FOTO: Velitelské shromáždění české armády

Novinky.cz / Domácí

V Praze se v úterý konalo velitelské shromáždění Armády České republiky za účasti končícího ministra obrany Lubomíra Metnara a náčelníka Generálního štábu Aleše Opaty. Ten uvedl, že budoucnost armády spočívá v technologiích, umělé…

Oct 26

Modernizace české armády láká světové zbrojovky

Novinky.cz / Domácí

Šestnáctý ročník brněnského veletrhu obranné techniky IDET ukázal nejen aktuální trendy ve vojenské technice, ale také konkurenční boj mezi zbrojaři o vypsané i chystané zakázky pro Armádu České republiky. Vystavena tak byla jak nedávno…

Jul 27

Ministr Petříček v Afghánistánu navštívil české vojáky

Novinky.cz / Domácí

Ministr zahraničí Tomáš Petříček navštívil české vojáky v Afghánistánu. Začátek jeho návštěvy zkomplikovaly útoky v Kábulu, k nimž se přihlásilo radikální hnutí Tálibán a při nichž zemřelo přes deset lidí.

Jan 24

Bečvář: Na dveře generála Opaty klepat nebudu

Novinky.cz / Domácí

Bývalý náčelník generálního štábu Josef Bečvář (60) vysvětluje v rozhovoru pro Právo, proč se stal prezidentem zbrojařské firmy Glomex. Tvrdí, že se necítí ukřivděn tím, že nedostal nabídku pracovat ve státní správě.

Nov 26

Generál Opata: Rekrutů se do armády hlásí dost

Novinky.cz

Náčelník generálního štábu Aleš Opata v rozhovoru pro Právo řekl, že chtějí rozšířit schopnosti armády a budují proto velitelství kybernetických operací i výsadkový pluk. Nedostatku rekrutů se neobává.

Aug 24

Útočník, který zabil české vojáky v Afghánistánu, měl komplice

Novinky.cz

Sebevražedný atentátník, který zabil tři české vojáky v Afghánistánu, nebyl sám, potvrdila vyšetřující zpráva. Útok byl podle armády předem připraven, řekla v pátek mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Apr 25

Zeman jmenoval Opatu novým náčelníkem generálního štábu

Novinky.cz

Prezident Miloš Zeman ve středu odvolal z pozice náčelníka generálního štábu české armády Josefa Bečváře a na jeho místo jmenoval Aleše Opatu. Ten se funkce ujme 1. května.

Mar 8

Vláda schválila Opatu do čela generálního štábu

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v demisi ve čtvrtek schválila Aleše Opatu do pozice náčelníka generálního štábu. Ve funkci nahradí Josefa Bečváře. Opatovo jmenování následně projednal i sněmovní výbor pro obranu.

Mar 1

Novým náčelníkem generálního štábu bude Opata

Novým náčelníkem generálního štábu armády bude Aleš Opata. Ve funkci vystřídá Josefa Bečváře. Ve čtvrtek to oznámila ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO).

May 8

Zeman jmenoval první českou generálku Lenku Šmerdovou

Prezident Miloš Zeman v pondělí jmenoval plukovnici Lenku Šmerdovou generálkou. Je to první žena, která dosáhla na tuto hodnost. Prezident pak ve své řeči zmínil, že vzhledem k zastoupení žen v armádě, by si Česko zasloužilo ještě jednu…

Apr 25

V misi NATO v Afghánistánu zůstane 250 českých vojáků

Novinky.cz / Domácí

Do konce roku 2016 zůstane zastoupení českých vojáků v misi NATO v Afghánistánu zhruba ve výši, jako je nyní, prohlásil v pondělí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nyní je tam v rámci mise NATO zhruba 245 vojáků. Během neděle a pondělí se…

Apr 25

Premiér Sobotka na utajené misi v Afghánistánu povzbudil české vojáky

Novinky.cz

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyrazil o víkendu na leteckou základnu Bagram u afghánského Kábulu. Z bezpečnostních důvodů odletěl o víkendu z Prahy utajovaně. Na místě povzbudil zhruba 240 českých vojáků.

Aug 11

První dáma navštívila české vojačky v Afghánistánu

Novinky.cz / Domácí

První dáma České republiky Ivana Zemanová navštívila Afghánistán a setkala se tam s českými vojačkami. Mluvila s nimi o stresu a odloučení od rodin, uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

May 22

Dobře jim tak, napsal komunista o smrti českých vojáků v Afghánistánu. Jde před soud

Novinky.cz

Zarážejícím případem schvalování úmrtí pěti českých vojáků, kteří se loni stali oběťmi sebevražedného útočníka v Afghánistánu, se zabývá česká justice.

Jan 7

Vláda souhlasí s nominací Bečváře do čela generálního štábu

www.novinky.cz

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky ve středu schválil nominaci Josefa Bečváře na post náčelníka generálního štábu české armády. Měl by nahradit Petra Pavla, který míří do čela Vojenského výboru NATO.

Jan 6

Pavla má v čele generálního štábu nahradit Bečvář

www.novinky.cz

O novém šéfovi armády je již jasno. Ve středu by měl být poslancům branného výboru představen kandidát na nového náčelníka generálního štábu. Podle informací Práva by armádního generála Petra Pavla měl nahradit jeho dosavadní zástupce…