English

U hranice Izraele a Pásma Gazy opět propuklo násilí, vojáci používají ostrou munici

globe24.cz

Jeruzalém - I dnešní demonstrace u hranice Pásma Gazy a Izraele se zvrtly v násilné střety. Vojáci použili ostrou munici a další prostředky k rozhánění davu Palestinců včetně slzného plynu. Zatím jsou hlášeni dva zranění.

More from globe24.cz

May 25

Hamás se poprvé vyjádřil k rozhodnutí ICJ o invazi do Pásma Gazy

globe24.cz

Hnutí Hamás přivítalo rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ), který nařídil Izraeli okamžitě zastavit vojenskou ofenzívu ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Informuje o tom agentura Reuters.

May 12

Raketa z Pásma Gazy zasáhla izraelský Aškelon

globe24.cz

Tři osoby utrpěly zranění v noci na neděli při raketovém útoku z Pásma Gazy na město Aškelon na jihu Izraele. Terčem útoku byl v sobotu také hraniční přechod Kerem Šalom, informuje TASR podle agentury DPA.

May 10

Hamás: Další vývoj v Pásmu Gazy záleží na Izraeli

globe24.cz

Palestinská militantní skupina Hamás oznámila, že její delegace, účastnící se jednání o příměří v Pásmu Gazy v Káhiře, odcestovala do Kataru. Hamás zdůraznil, že další vývoj záleží na Izraeli.

Apr 27

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

globe24.cz

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Feb 18

Izraelská armáda podnikla razii na poslední nemocnici na jihu Pásma Gazy

globe24.cz

Násirova nemocnice ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy je mimo provoz v důsledku týden trvajícího obléhání izraelskou armádou a následné razie. V příspěvku na sociální síti X to v neděli uvedl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO)…

Dec 27

Hamás a Islámský džihád se odmítly vzdát Pásma Gazy výměnou za trvalé příměří

globe24.cz

Radikální islamistické skupiny Hamás a Palestinský islámský džihád odmítly podle informací agentury Reuters předat kontrolu nad Pásmem Gazy výměnou za trvalé příměří s Izraelem. Návrh, který předložili egyptští vyjednavači jako možné…

Nov 26

Hamás propustil další rukojmí, do Pásma Gazy zavítal Netanjahu

globe24.cz

Izraelská armáda v neděli večer oznámila, že podle informací od Červeného kříže propustilo teroristické hnutí Hamás dalších 17 osob ze zajetí. Podle IDF jde o 14 izraelských občanů a tři cizince. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes…

Nov 9

Hamás podle izraelské armády přišel o kontrolu nad severem Gazy

globe24.cz

Podle mluvčího izraelské armády Daniela Hagariho radikální palestinské hnutí Hamás ztratilo kontrolu nad severní částí Pásma Gazy, odkud se dnes přesunulo na jih dalších 50 000 civilních obyvatel.

Nov 4

Odchod zraněných Palestinců a cizinců z Pásma Gazy do Egypta se zastavili

globe24.cz

Odchod zraněných Palestinců a cizinců s dvojím občanstvím z pásma Gazy do Egypta se v sobotu zastavili. Podle egyptského Červeného půlměsíce přešlo přes hraniční přechod Rafáh v uplynulých dnech celkem 1102 cizinců a Palestinců s dvojím…

May 4

Kolem Pásma Gazy opět eskaluje násilí. Hamás odpálil 200 raket, Izrael tvrdě zakročil

globe24.cz

Nejnovější eskalace násilí u hranic s palestinským Pásmem Gazy přiměla Izrael kromě vojenské odpovědi i k dalšímu odvetnému kroku. Ministerstvo obrany dnes oznámilo, že Izrael na časově neupřesněnou dobu uzavřel hraniční přechody s Pásmem…

Jul 22

Izrael plánuje otevřít hraniční přechod do Pásma Gazy

globe24.cz

Jeruzalém - Pokud se udrží klid na hranici palestinského Pásma Gazy a Izraele, Izrael v úterý znovu zprovozní hraniční přechod určený k přepravě zboží do Gazy.

Jul 13

Izraelská armáda zastřelila na hranici Pásma Gazy 15letého demonstranta

globe24.cz

Gaza - Izraelští vojáci dnes u hranice mezi palestinským Pásmem Gazy a Izraelem zastřelili 15letého Palestince a 25 jeho spoluobčanů zranili.

May 29

Izraelská protivzdušná obrana likvidovala střely z Pásma Gazy

globe24.cz

Jeruzalém - Izraelská protivzdušná obrana dnes zneškodnila několik dělostřeleckých granátů odpálených z palestinského Pásma Gazy. Stalo se tak krátce poté, co se v jižním Izraeli rozezněly sirény, jež upozornily místní obyvatele, že by se…

May 14

Izraelská armáda střílela do demonstrujících Palestinců. Na vině je Hamás, tvrdí

globe24.cz

Gaza/Jeruzalém - Izraelští vojáci při dnešních protestech v Gaze zastřelili už 16 Palestinců, včetně 14letého chlapce a vozíčkáře. Dalších přinejmenším 500 lidí bylo zraněno, z toho 200 bylo postřeleno. S odkazem na palestinské…

Apr 6

Izraelská armáda hranic Pásma Gazy kvůli novým protestům nasadila tanky

globe24.cz

Jeruzalém - V Pásmu Gazy u hranic s Izraelem dnes propukly nové nepokoje, zatím si vyžádaly tři zraněné Palestince. Izraelská armáda nasadila tanky v očekávání až 50.000 protestujících.

Apr 2

V provizorních táborech na hranici Pásma Gazy zůstávají tisíce Palestinců

globe24.cz

Jeruzalém - Tisíce Palestinců setrvávají v improvizovaných stanových táborech podél hranice Pásma Gazy s Izraelem. Účastníci protestů se vydali k hranici v pátek a při různých incidentech jich izraelští vojáci 15 zabili. Šestnáctý…

Mar 18

Izraelští vojáci zničili komplex tunelů z Pásma Gazy

globe24.cz

Gaza - Izraelská armáda zničila dva tunely budované z palestinského Pásma Gazy do Izraele. Radikálové je chtěli využít pro útoky na Izraelce. Podle sdělení armády při tom vojáci nevstoupili do Pásma Gazy.

Mar 3

Izraelští vojáci postřelili palestinského farmáře u Pásma Gazy, později zemřel

globe24.cz

Jeruzalém - Izraelští vojáci dnes u hranice s Pásmem Gazy zastřelili palestinského zemědělce. Mluvčí izraelské armády uvedla, že se "podezřelý" přiblížil k zakázané zóně na jihu Pásma.

Feb 19

Raketový útok z Gazy nezůstal bez odezvy. Izraelské letectvo napadlo hnutí Hamás

globe24.cz

Jeruzalém - Izraelské letouny dnes ráno napadly cíle hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Jednalo se o reakci na nedělní vypálení palestinské rakety na jih Izraele.

Dec 7

Palestinský Hamás běsní kvůli Jeruzalému, vyzval k nové intifádě proti Izraeli

globe24.cz

Gaza/Bagdád - Vůdce radikální organizace Hamás dnes vyzval Palestince k zahájení nového povstání (intifády) proti Izraeli. Irák žádá, aby americká vláda zrušila rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.