English

První polibek a boj se závislostí. Přítelkyně Floyda vypovídala u soudu

Seznam Zprávy

Svědectvím přítelkyně zemřelého ve čtvrtek pokračoval proces s bývalým policistou Derekem Chauvinem, který je obviněn z vraždy černocha George Floyda.

More from Seznam Zprávy

TODAY

Americký prezident Joe Biden měl pozitivní test na covid-19, má mírné příznaky

www.seznamzpravy.cz

Biden už také začal brát antivirotikum Paxlovid, uvedl ošetřující lékař 81letého prezidenta Kevin O'Connor.

Jul 9

Diagnóza: Přírodu neošálí ani Joe Biden

www.seznamzpravy.cz

„Přes všechny zázraky medicíny, které nám v posledních desetiletích přinesla, bychom se měli věku amerických prezidentských kandidátů obávat,“ píše ve svém pravidelném sloupku Josef Veselka.

Nov 25

Policista odsouzený za vraždu George Floyda byl ve věznici vážně pobodán

www.seznamzpravy.cz

Derek Chauvin, bývalý minneapoliský policista odsouzený za vraždu George Floyda, byl pobodán nožem jiným vězněm ve federální věznici v Arizoně. Byl vážně zraněn. Informovala o tom agentura AP.

Sep 12

Prezident Biden bude čelit vyšetřování

Seznam Zprávy

Předseda sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy, oznámil, že navrhne zahájení vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Podle něj má být vyšetřován kvůli kvůli obchodním aktivitám své rodiny.

Feb 1

Na pohřeb Tyrea Nicholse přijela Kamala Harrisová i rodina George Floyda

www.seznamzpravy.cz

Tři týdny poté, co byl Tyre Nichols brutálně zvražděn pěticí policistů, se konal jeho pohřeb. Při něm se pouze netruchlilo. Uctít jeho památku dorazila i viceprezidentka Kamala Harrisová, která vyzvala k reformě policie.

Jul 7

Expolicista Chauvin dostal za porušení práv George Floyda přes 20 let vězení

Seznam Zprávy

Bývalý policista si již odpykává trest odnětí svobody na 22,5 roku za vraždu druhého stupně.

Jun 11

Za koronavirus i George Floyda. Pulitzerovy ceny jsou rozdány

Seznam Zprávy

Hlavní americkou Pulitzerovu cenu za novinářskou práci v pátek dostaly deník The New York Times za zpravodajství o koronavirové pandemii a list The Star Tribune za reportáže z událostí po zabití George Floyda.

Apr 21

Komentář: Po oslavách rozsudku nad vrahem George Floyda hrozí kocovina

Seznam Zprávy

Až opadne první euforie, která uzavírá vypjatý třítýdenní soudní proces, americká předměstí se budou dál zmítat v začarovaném kruhu problémů od kriminality přes zbraně po policejní zákroky.

Apr 20

Vinen, rozhodla porota o policistovi obviněném ze smrti černocha Floyda

Seznam Zprávy

Vinen. Takový rozsudek padl v úterý u soudu s expolicistou Derekem Chauvinem v americkém Minneapolisu. Chauvin zůstane ve vazbě. O délce trestu zatím rozhodnuto nebylo.

Apr 15

Příčinu smrti George Floyda nelze přesně určit, tvrdí expert obhajoby

Seznam Zprávy

Příčinu úmrtí George Floyda nelze přesně určit, protože se na ní podílelo mnoho různorodých faktorů. U soudu s bývalým policistou Derekem Chauvinem, obžalovaným z vraždy a zabití Floyda, to řekl expert obhajoby David Fowler.

Mar 12

Rodina mrtvého George Floyda dostane od města rekordní částku

Seznam Zprávy

Rodina dostane za urovnání žaloby 27 milionů dolarů. Její právník Ben Crump sdělil, že výše částky „jasně signalizuje, že na černošských životech záleží a že policejní brutalita proti nebělochům musí skončit“.

Feb 4

Joe Biden pozastaví stahování americké armády z Německa

Seznam Zprávy

Bývalý prezident USA Donald Trump loni v červnu ohlásil, že chce zásadně snížit počet vojáků v Německu, a to až o 12 000.

Sep 13

I Kolumbie má svého George Floyda. V policejní vazbě zemřel otec dvou dětí

Seznam Zprávy

Nejen ve Spojených státech se protestuje proti policejnímu násilí. Po úmrtí muže, který podle policie porušil epidemická opatření, se z ulic nejen kolumbijské metropole stala válečná zóna. Třináct lidí zemřelo.

Jun 25

Měsíc od smrti George Floyda. O čem byly bouřlivé týdny v Americe?

Seznam Zprávy

„Nemůžu dýchat.“ Tuto větu před měsícem řekl George Floyd ve chvíli, kdy mu na krku klečel policista Derek Chauvin. Chvíli nato Floyd zemřel, což odstartovalo protesty, které americká společnost skoro nepamatuje.

Jun 10

Rodina pochovala George Floyda, protesty ale nadále pokračují

Seznam Zprávy

Rodina amerického černocha George Floyda, jehož smrt v USA vyvolala vlnu demonstrací proti policejnímu násilí a rasové nerovnosti, uložila rakev s ostatky do hrobu. Demonstranti požadují změnu financování policie.

Jun 8

Až 40 let vězení. Soud s policistou, který klečel na krku George Floyda, začíná

Seznam Zprávy

Před soudem v pondělí stane policista Derek Chauvin, který podle videozáznamu téměř devět minut klečel na krku Afroameričana George Floyda. Ten na následky policejního zásahu zemřel. Policistovi hrozí až čtyřicet let vězení.

Jun 1

Spravedlnost pro George Floyda, vyzval fotbalista a dostal žlutou kartu

Seznam Zprávy

USA žijí protesty vyvolané smrtí Afroameričana George Floyda. Tisíce lidí vyšly do ulic a vyjádřily nesouhlas s rasovou segregací a policejní brutalitou. Veřejně se do protestu zapojilo i několik hvězd ze sportovního světa.

Mar 17

AP: Joe Biden zvítězil v primárkách ve státě Washington

www.seznamzpravy.cz

Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvítězil v demokratických primárkách ve státě Washington, které se konaly minulý týden. Informovala o tom dnes agentura AP, podle které tak Biden opanoval pět ze šesti států, v nichž se 10. března…

Mar 11

V demokratických primárkách vítězí Joe Biden

www.seznamzpravy.cz

Po úterním pokračování demokratických primárek je nejblíže vítězství bývalý viceprezident Joe Biden. Senátora Bernieho Sanderse porazil ve čtyřech ze šesti států, včetně důležitého Michiganu.