English

Část lidí chce Sputnik V, říká Arenberger. A průzkum mu dává za pravdu

Seznam Zprávy

Ruská vakcína Sputnik V má v Česku své zastánce, tak zní hlavní argument nového ministra zdravotnictví pro krkolomnou cestu k očkování neregistrovanou látkou. Podle průzkumu skutečně čtvrtině lidí na posvěcení „Evropou“ nezáleží.

More from Seznam Zprávy

Aug 13

Slíbili Česku ruskou ropu. Není jasné, kde ji vezmou

Seznam Zprávy

České strategické rezervy se dostaly do paradoxní situace. Kyperské firmě svěřily dodání ruské ropy za miliardu. Pokud by ji nakoupila v Rusku, porušila by ale sankce EU.

Jan 23

Ruské úřady zakázaly Nadaci Andreje Sacharova působení v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Nadaci Andreje Sacharova založila v roce 2011 někdejší ruská disidentka Jelena Bonnerová. Od té doby bojuje za lidská práva. Teď ji ruské orgány označily za nežádoucí organizaci a zakázaly ji působit v Rusku.

Dec 5

Začalo platit embargo na ruskou ropu. Česko má ale výjimku

Seznam Zprávy

Státy G7 zavedly cenový strop pro dovoz ruské ropy. Na opatření se dohodly společně s Austrálií a Evropskou unií, která od pondělí zcela zakazuje námořní dovoz ruské ropy do zemí EU i dalších států.

Mar 3

Příběhy ruské menšiny v Česku: „S ruskou zmrzlinou se cítím jako vrah.“

Seznam Zprávy

Rusové žijící v Česku se stahují do ústraní. V lokalitách, které jsou známé vysokou koncentrací postsovětských menšin, je znát atmosféra nejistoty. Řeší se i nahodilé útoky na obchody s vývěsními štíty v azbuce.

May 26

Překvapivé rozhodnutí. Slovensko začne očkovat ruskou vakcínou Sputnik V

Seznam Zprávy

Vláda schválila používání ruské vakcíny Sputnik V. na Slovensku. Ministerstvo zdravotnictví má do 7. června umožnit očkování i touto dosud neregistrovanou vakcínou. Aktuálně je k dispozici 200 tisíc dávek, píše Denník N.

Apr 15

Česko se podle Babiše snaží předem vyjednat nákup ruské vakcíny Sputnik

Seznam Zprávy

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Apr 8

Část lidí chce Sputnik V, říká Arenberger. A průzkum mu dává za pravdu

Seznam Zprávy

Ruská vakcína Sputnik V má v Česku své zastánce, tak zní hlavní argument nového ministra zdravotnictví pro krkolomnou cestu k očkování neregistrovanou látkou. Podle průzkumu skutečně čtvrtině lidí na posvěcení „Evropou“ nezáleží.

Apr 7

Němci si Sputnik vyrobí v Bavorsku. Ruská vakcína rozděluje Evropu

Seznam Zprávy

Poláci či Němci se bez schválení EMA do očkování Sputnikem nepohrnou, Rakousko by si snad poradilo i bez něj a Slovensko si se svými dávkami ruských vakcín zatím neví rady vůbec. Plány na očkování Sputnikem se liší stát od státu.

Apr 7

Klinické zkoušení Sputniku si v Česku dovedu představit, řekl nový ministr

Seznam Zprávy

Ředitel vinohradské nemocnice střídá ve funkci Jana Blatného. Po Adamu Vojtěchovi, Romanu Prymulovi a právě Blatném je už čtvrtým ministrem za ANO, který se bude potýkat s epidemií covidu-19.

Mar 21

Evropská unie: Ruskou vakcínu Sputnik V absolutně nepotřebujeme

Seznam Zprávy

Evropská unie nepotřebuje ruskou vakcínu proti covidu-19 Sputnik V a je schopna do 14. července dosáhnout imunity na kontinentu s využitím dostupné evropské produkce.

Feb 25

Ruskou nebo čínskou vakcínu si píchnu, až uvidím data, říká poradce EMA

www.seznamzpravy.cz

Sputnik V o schválení EMA nepožádal, ale jestli se tak stane, jeho výrobce čeká i inspekce továren. Ačkoli situace v EU začíná být optimistická, je možné, že na koronavirus nikdy nezapomeneme, hodnotí hlavní lékařský poradce EMA.

Feb 11

Večerní schůzka přiměla Babiše, aby byl s ruskou vakcínou opatrný

Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš spolu se svým poradcem se zkraje týdne zajímali o postup Státního zdravotního ústavu v případě, že by nakoupili dosud neschválené ruské vakcíny.

Feb 10

Rusko chystá další vakcínu Sputnik Lite, vyslechl si Babiš v Srbsku

www.seznamzpravy.cz

Srbská premiérka Ana Brnabičová české výpravě řekla, že Srbsko má s čínskými a ruskými vakcínami výborné zkušenosti. Rusko podle ní připravuje i další vakcínu Sputnik Lite.

Feb 9

Sputnik V. Funkční vakcína, nebo další zbraň v Putinově hybridní válce?

Seznam Zprávy

Ruskou vakcínu proti koronaviru Sputnik V používá řada zemí, ty vyspělé jí ale převážně kvůli nedostatečnému množství testů nevěří. V EU jí očkuje jen Maďarsko. Česko chce jít v jeho stopách. Dělá dobře?

Feb 7

Předsudky stranou, říká rakouský kancléř. Čínskou a ruskou vakcínu chce vyrábět

Seznam Zprávy

Rakouský kancléř Sebastian Kurz připustil, že by se vakcíny z Ruska a Číny mohly vyrábět v Rakousku. Apeluje také k oprostění se od geopolitických tabu. Ta ve své komunikaci využívá například Čína.

Feb 7

Co Česku nabídne Sputnik a Sinopharm?

Seznam Zprávy

Andrej Babiš se vydal na naučnou stezku po stopách maďarského nákupu vakcín. I Česko by tak mohlo začít obchodovat s ruskými a čínskými dodavateli. Kudy by tato cesta vedla a jak si vedou země, které již s těmito vakcínami očkují?

Feb 6

Sputnik V pro Česko? Rusko tvrdí, že žádá o schválení, Evropa to popírá

Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš chce, aby Evropská léková agentura schválila i pro Česko ruskou vakcínu Sputnik V. Instituce to ovšem udělat nemůže, neboť ji o to Rusko dosud oficiálně nepožádalo. Ačkoliv tvrdí opak.

Feb 4

Tanec mezi sankcemi a vakcínou Sputnik. EU neví, jak se postavit k Rusku

Seznam Zprávy

EU kritizuje Rusko a soudní proces s Navalným a hrozí zpřísněním sankcí. Její členové ale ve stejné chvíli kupují ruskou vakcínu a ve hře je i společný evropský nákup. O Sputniku V uvažuje i Česko.

Oct 6

Rusko ukázalo, jak očkuje proti covidu-19 vakcínou Sputnik V

Seznam Zprávy

Podávání vakcíny ve dvou dávkách schválila Moskva pro domácí účely již v srpnu. Nyní probíhá širší testování na dobrovolnících. Experti z oboru varují, že u látky nebylo prokázáno, zda je dostatečně bezpečná.