English

Rusko se urvalo ze řetězu. Česko mu ale samo nahrává, říká expert

Seznam Zprávy

Současná situace s Ruskem by pro nás měla být budíčkem, chybí tady politická vůle brát jej jako hrozbu, říká v rozhovoru pro SZ analytik Pavel Havlíček. Česko Rusku lukrativní půdu pro akce připravuje do jisté míry samo.

More from Seznam Zprávy

May 5

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Odvolání Vítězslava Pivoňky se skloňovalo delší dobu. Nahradit by ho mohl diplomat a bývalý náměstek na Ministerstvu obrany Daniel Koštoval.

May 3

Útok hackerů. Česko poprvé ukázalo na ruskou tajnou službu

Seznam Zprávy

Česko poprvé v historii spojilo hackerské útoky s ruskou tajnou službou GRU, která stojí i za explozemi ve Vrběticích. Seznam Zprávy na základě zdrojů z bezpečnostní komunity přinášejí o ruské hackerské operaci podrobnosti.

Apr 15

Hackeři, špionáž a jedno velké mlčení. Co tu neprojde Rusku, Číně prochází

Seznam Zprávy

Dva „čínské incidenty“ naznačily, jaký zájem má režim v Pekingu o české vnitřní záležitosti. Výrazné reakce ale v tuzemsku nepřišly. A z bezpečnostní komunity zní obavy z dopadů, jaké dvojí metr v přístupu k Číně a Rusku může mít.

Dec 7

Pavel: S obsazením postu velvyslance v Rusku se počítá

www.seznamzpravy.cz

„Jsme v situaci, kdy jak velvyslanec, tak dvojka na velvyslanectví budou muset být nahrazeni. V pořadí asi obráceném,,“ uvedl prezident.

Nov 28

Pavel: Rusko je nejvýznamnější hrozbou pro evropskou bezpečnost

Seznam Zprávy

Podle prezidenta Petra Pavla je Rusko tou největší hrozbou pro evropskou bezpečnost a pro spojence NATO. Řekl to dnes na přednášce na NATO Defense College v Římě. Zdůraznil i nutnost další podpory Ukrajině.

Nov 28

Pavel varoval před ochabnutím pomoci Ukrajině a vítězstvím Ruska

Seznam Zprávy

Pokud Západ poleví v podpoře Ukrajiny, může být příští rok pro Rusko ještě příznivější. Vítězství Ruska ve válce proti Ukrajině by přitom mohlo mít pro Západ nepříjemné důsledky v budoucnu, řekl Petr Pavel.

Aug 7

Hackeři z KLDR se nabourali přátelům v Rusku do předního výrobce raket

www.seznamzpravy.cz

Krátce po tom, co ruský ministr obrany navštívil své spojence v KLDR, vyšlo najevo, že severokorejští hackeři pronikli do systému společnosti NPO Mašinostrojenija, jedné z předních firem ruského raketového průmyslu.

Jun 9

České sankce proti Rusku se zadrhly

Seznam Zprávy

Ministerstvu zahraničních věcí se zatím nepodařilo obsadit oddělení, které se má věnovat sankční politice. Agendu „dočasně“ řeší úředníci z jiných pracovišť. A na českém sankčním seznamu zůstává od jeho spuštění jediná položka.

May 6

Online: Slyšel „Česko“ a rozsvítily se mu oči, řekl Pavel o setkání s králem

Seznam Zprávy

Ve Westminsterském opatství v Londýně korunovali krále Karla III. a jeho choť Camillu. Celý obřad i dění před ním a po něm jsme sledovali a doplňovali o komentáře odborníků.

Feb 25

Pavel: Zhroucené Rusko by bylo větší hrozbou

Seznam Zprávy

Vnitřně se drolící Rusko by podle nastupujícího prezidenta Petra Pavla mohlo být kvůli rozbrojům ještě nebezpečnější než v současnosti, proto by řešení konfliktu na Ukrajině nemělo směřovat ke zhroucení agresora.

Feb 16

Pavel: Už si nejsem jistý, že by se Rusko neopovážilo napadnout NATO

Seznam Zprávy

Nově zvolený prezident Petr Pavel ukončil návštěvu Karlovarského kraje. Ve čtvrtek mluvil se studenty gymnázia. Posledním bodem programu byla cesta do Jáchymova.

Sep 29

Severoameričtí hokejisté v KHL dostávají varování, aby opustili Rusko

www.seznamzpravy.cz

Americké a kanadské úřady varovaly své občany, aby opustili Rusko a Bělorusko. Týká se to i hokejistů, kteří působí v ruské lize KHL. Ta tím může být tvrdě zasažena.

May 4

Finsko se odstřihává od Ruska: Ploty na hranicích nebo stopka hokejistům

Seznam Zprávy

Finové se kvůli ruské invazi na Ukrajinu chystají vstoupit do NATO. Současně se snaží čím dál více izolovat od agresivního souseda.

Apr 14

Online: Křižník Moskva se potopil, potvrdilo Rusko

www.seznamzpravy.cz

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Mar 10

V Rusku není bezpečno, čeští studenti prchají

www.seznamzpravy.cz

Studenti, kteří byli na pobytech v Rusku, se z bezpečnostních důvodů vracejí domů. Kvůli uzavření vzdušného prostoru ale naráží na problémy při odjezdu ze země.

Mar 2

Do Ruska přestává téct české pivo

www.seznamzpravy.cz

Nesouhlas se zabíjením na Ukrajině vyjádřil lídr Plzeňský Prazdroj, dvojka trhu Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar nebo Bernard. České pivovary se tak v reakci na válku odstřihávají od dodávek do Ruska.

Feb 12

Čeští hokejisté porazili v Pekingu Rusko. Zvítězili 6:5 v prodloužení

Seznam Zprávy

Čeští reprezentanti zvítězlili v souboji s týmem Ruského olympijského výboru. Favorita olympijského turnaje porazili nakonec díky čtyřem přesilovkovým gólům s výsledkem 6:5 v prodloužení.

Jan 14

Rusko vyhovělo Američanům. Zasáhlo proti skupině hackerů

Seznam Zprávy

Rusko na žádost Spojených států amerických provedlo speciální operaci proti hackerské skupině REvil, která je zodpovědná za takzvané ransomware útoky. Podle agentury Reuters to v pátek uvedla ruská FSB.

Apr 22

Rusko-česká roztržka lidi v Rusku nezajímá. Ani v byznysu, říká podnikatel

Seznam Zprávy

„Pokud by došlo k další eskalaci, může to mít vliv na akceptaci českého zboží ruskými orgány při dovozu – změnou výše cla nebo různými žertíky se zadržováním kamiónů,“ říká o byznysu s Ruskem Jan Petrák, která tam působí už 7 let.

Sep 11

Pod palbou Ruska, Číny a Íránu. Americké volby jsou opět terčem hackerů

Seznam Zprávy

Američané si v listopadu zvolí svého příštího prezidenta. Zatímco jsou kampaně kandidátů v plném proudu, své síly mobilizují i další důležití hráči. Tedy hackeři – podle Microsoftu z Ruska, Íránu i Číny.