English

Německo Česku nabídlo praktickou pomoc v Moskvě. Diplomaté už jednají

Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek jednal s velvyslanci zemí NATO. V poledne vypršelo „ultimátum“ Moskvě a Kulhánek telefonoval s Berlínem.

More from Seznam Zprávy

Jul 12

Českou ambasádu v Moskvě polili maskovaní pachatelé červenou barvou

Seznam Zprávy

Maskovaní lidé v pátek polili bránu českého velvyslanectví v Moskvě červenou barvou. Pachatele při činu zadržela policie. Jednalo se nejspíš o reakci na incident z počátku týdne, kdy byla ruská ambasáda v Praze polita kečupem.

Jun 5

Nová piva i becherovka. Česká nabídka v Moskvě se i přes válku vylepšuje

Seznam Zprávy

Výrobci v Česku říkají, že do Ruska nic cíleně nevyvážejí. Jak ukazují statistiky, české zboží do Moskvy proudí hlavně přes Turecko a středoasijské země. Za rekordním nárůstem exportu přes Kyrgyzstán je vývoz luxusního zboží.

Feb 19

Český diplomat uctil přímo v Moskvě památku Navalného. Pod dohledem FSB

Seznam Zprávy

Česko v Moskvě zastupuje „jen“ chargé d’affaires Jiří Čistecký. Zda má být v Rusku přítomen český velvyslanec, je předmětem sporu mezi vládou a Hradem. Lipavský je dnes v Bruselu na jednání, kterého se zúčastní Navalného vdova.

Nov 17

Čeští diplomati v Hongkongu hostili ministra razícího represe proti opozici

Seznam Zprávy

Hongkongský ministr Paul Lam vynucuje kontroverzní bezpečnostní zákon, na jehož základě byly potrestány stovky lidí protestující proti komunistické Číně. Státní svátek 28. října slavil Lam s generálním konzulátem České republiky.

Sep 19

Úsměvy a třesení rukou. Běloruská propaganda si pohrála s českým diplomatem

Seznam Zprávy

Český vojenský přidělenec na ambasádě v Minsku se sešel s běloruskými představiteli. Šlo o formální uvítací schůzku. Běloruské ministerstvo ovšem píše o „bilaterální spolupráci“.

Feb 28

Jakub Havrlant je českým EY Podnikatelem roku

www.seznamzpravy.cz

EY Podnikatelem roku České republiky byl dnes večer v Praze vyhlášen Jakub Havrlant z Rockaway Capital. V červnu bude českou podnikatelskou scénu reprezentovat v Monte Carlu, kde se utká o titul Světového podnikatele roku.

Jul 20

Diplomatům v Haagu chybělo české pivo, našli řešení pro celé Nizozemsko

www.seznamzpravy.cz

O české pivo, zejména od nezávislých pivovarů, má zájem nizozemský distributor Urstoff. Jednání jsou blízko dohodě, do Prahy kvůli tomu přijel přímo majitel firmy Jelle Hultink.

Jun 23

Šéfka českých diplomatů v Bruselu: V EU nechápali, že musíme dovézt naftu

Seznam Zprávy

Sankce jsou důležité, všichni chceme zastavit prezidenta Putina, žádná vláda ale nemůže zruinovat vlastní hospodářství, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy o přípravě protiruských sankcí šéfka českého zastoupení při EU Edita Hrdá.

Jun 6

Čeští ministři míří do Kataru. Zvýší to vaše šance získat plyn, míní diplomat

Seznam Zprávy

Na katarský plyn se po vypuknutí války na Ukrajině stojí fronta. Chargé d`affaires berlínské ambasády Al-Madadi v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč má jeho země zájem o strategickou spolupráci právě s Českem.

Sep 7

Kurzy za statisíce mají odstranit slabinu českých diplomatů

Seznam Zprávy

Česko se ujme předsednictví Evropské unie v červenci 2022, naváže na francouzské řízení Unie. Problém je, že čeští diplomaté neumí francouzsky. Narychlo připravené kurzy za půl milionu to mají změnit.

Aug 15

České diplomaty z Kábulu stáhne armáda. V utajení

Seznam Zprávy

Odjezd českých diplomatů a jejich spolupracovníků z Afgánistánu řeší armáda. Evakuaci chystá v nejbližších dnech.

Jul 7

Koncem května se počty úmrtí v Česku vrátily na úroveň let před pandemií

Seznam Zprávy

Koncem letošního května se počty úmrtí v Česku vrátily na úroveň let před pandemií nemoci covid-19. V květnu zemřelo 9349 obyvatel České republiky, což bylo zhruba o pětinu méně než v dubnu.

Apr 22

Německo Česku nabídlo praktickou pomoc v Moskvě. Diplomaté už jednají

Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek jednal s velvyslanci zemí NATO. V poledne vypršelo „ultimátum“ Moskvě a Kulhánek telefonoval s Berlínem.

Apr 18

Rusko vyhostí 20 českých diplomatů, vyslechl si český velvyslanec

Seznam Zprávy

Rusko přichystalo odvetu za vyhoštění svých 18 diplomatů z pražské ambasády. Prvním krokem bylo předvolání českého velvyslance Vítězslava Pivoňky na ministerstvo zahraničí.

Apr 11

Čím očkovat české diplomaty? Ministerstvo chce jen vakcíny schválené EMA

Seznam Zprávy

Jednání o vakcínách proti koronaviru působí po celém světě jako politická rozbuška. Většina unijních států se sice drží doporučení od EMA, její diplomaté ve světě však dostávají, „co se dá“.

Mar 14

Naočkujte nás, žádají zahraniční diplomaté českou vládu

Seznam Zprávy

Pandemie paralyzuje i diplomacii. Mezinárodní scéna řeší, zda diplomaty má očkovat domovská země, nebo ta, která je hostí na svém území. Napětí diplomatů využívá Rusko a Čína a láká je na své vakcíny.

Feb 26

Pojďte se očkovat Sputnikem, zve Moskva české diplomaty

Seznam Zprávy

Diplomaté po celém světě řeší, zda je mají očkovat domovské země, anebo ty, v nichž slouží. Vakcíny českým diplomatům nabídl i očkovací premiant Izrael.

Jun 15

Rusko vyhostilo dva české diplomaty, ČR má problém za vyřešený

Seznam Zprávy

Rusko dnes informovalo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku o vyhoštění dvou českých diplomatů. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Apr 29

Senátní výbor žádá snížení počtu ruských diplomatů v Česku

Seznam Zprávy

Informace o ruském agentovi, který údajně přicestoval do Prahy a představuje riziko pro starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, způsobila diplomatickou roztržku mezi Českou republikou a Ruskou federací.

Apr 6

Pomsta za Koněva? Na české velvyslanectví v Moskvě měli zaútočit ruští radikálové

Seznam Zprávy

Podle zpráv z ruského serveru drugoros.ru měli v neděli zaútočit na české velvyslanectví v Moskvě ruští nacionální bolševici. Podle informací šlo o odplatu za odstranění sochy maršála Koněva v Praze.