English

Nezodpovědná provokace, vzkazuje Moskva. Sníží počty pracovníků na ambasádách

Seznam Zprávy

K 31. květnu se na ruském velvyslanectví v Praze a na české ambasádě v Moskvě sníží počet pracovníků, informovala ruská diplomacie. Zůstane sedm diplomatů, 25 administrativně technických a 19 na místě najatých pracovníků.

More from Seznam Zprávy

Jun 12

Novinář k sabotážím s ruskou stopou: Není to česká hysterie

Seznam Zprávy

V souvislosti s případem muže, který je kvůli pokusu o žhářský útok v Praze, obviněn z terorismu se objevují další podrobnosti. Cizinec podle zjištění SZ po zadržení řekl, že si ho najali za peníze. Stopy vedou až do Ruska.

Dec 30

Jste zbabělci, obvinil ruský diplomat Česko

Seznam Zprávy

AKTUALIZUJEME. Ministr zahraničí Lipavský oznámil, že se Česko nezúčastní Rady bezpečnosti OSN, jíž svolalo Rusko po ostřelování Bělgorodu. Rusové obvinili Česko ze zbabělosti a žádají, aby se země neúčastnila jednání o Ukrajině.

Dec 5

Konec výjimky pro ruskou ropu ze Slovenska. České pumpy se bát nemusí

Seznam Zprávy

Ode dneška platí zákaz exportu výrobků z ruské ropy. Česko, Slovensko a Maďarsko měly doposud výjimku. Slováci a Maďaři se bez ní musí poohlédnout po nových zákaznících, Česko naopak po dodavatelích.

Nov 18

Moskva si kvůli rozšíření českých sankcí předvolala zástupce velvyslance v Rusku

www.seznamzpravy.cz

Ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo zástupce českého velvyslance v Moskvě. Je to kvůli zmrazení majetku ruského podniku v Česku.

Apr 22

Německo a Rusko si navzájem vyhostilo diplomaty, uvádí Moskva

Seznam Zprávy

Rusko vyhostí přes 20 německých diplomatů poté, co Berlín označil za nežádoucí osoby obdobný počet ruských diplomatických pracovníků, uvedla dnes agentura RIA Novosti. Berlín se zatím nijak nevyjádřil.

Mar 9

Jednání ministrů Ukrajiny a Ruska je pro Moskvu porážka, říká bývalý diplomat

Seznam Zprávy

„Rusko využívá Turecko proti Západu. Velice se mu hodí, že člen NATO vystupuje tímto disidentským způsobem,“ komentuje pro SZ turkolog Tomáš Laně postoj Ankary k válce na Ukrajině. Turecko teď bude hostit rozhovory obou zemí.

Feb 28

Chaos teprve začne. Otázky a odpovědi, co bude s ruskou a českou ekonomikou

Seznam Zprávy

Přes víkend uvalily západní mocnosti v čele se Spojenými státy a Evropskou unií na Rusko další sankce. Už teď je jisté, že ruské hospodářství zažije finanční a ekonomickou krizi.

Apr 23

Máme v Moskvě unikát. Teď se o něj bojím, říká muž, který prodává v Rusku české skláře

Seznam Zprávy

Jiří Podhola do loňského roku vedl Český dům v Moskvě. Teď šéfuje firmě, která „prodává“ v Rusku české skláře. „Současné vztahy obou zemí se na obchodu neprojeví hned,“ říká pro SZ Byznys.

Apr 22

Německo Česku nabídlo praktickou pomoc v Moskvě. Diplomaté už jednají

Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek jednal s velvyslanci zemí NATO. V poledne vypršelo „ultimátum“ Moskvě a Kulhánek telefonoval s Berlínem.

Apr 18

Rusko vyhostí 20 českých diplomatů, vyslechl si český velvyslanec

Seznam Zprávy

Rusko přichystalo odvetu za vyhoštění svých 18 diplomatů z pražské ambasády. Prvním krokem bylo předvolání českého velvyslance Vítězslava Pivoňky na ministerstvo zahraničí.

Apr 15

USA vyhostí deset ruských diplomatů a uvalí nové sankce vůči Moskvě

Seznam Zprávy

Podle Washingtonu je krok odpovědí na ruské vměšování do loňských amerických prezidentských voleb a na kybernetické útoky proti americkým vládním agenturám. Ruské ministerstvo zahraničí označilo americké sankce za agresivní.

Feb 26

Pojďte se očkovat Sputnikem, zve Moskva české diplomaty

Seznam Zprávy

Diplomaté po celém světě řeší, zda je mají očkovat domovské země, anebo ty, v nichž slouží. Vakcíny českým diplomatům nabídl i očkovací premiant Izrael.

Oct 9

Hledaný finančník s českými kořeny může mít vazby na ruskou FSB

www.seznamzpravy.cz

Vypátrala to skupina Bellingcat, když začala zkoumat pád finanční skupiny Wirecard. Právě v té byl finančník manažerem. Společnost padla, když se ukázalo, že jí chybí téměř 50 miliard korun, které vykazovala ve svém účetnictví.

Aug 24

Rakousko vyhostilo ruského diplomata, Moskva protestuje

Seznam Zprávy

Ruského diplomata Rakušané podezřívají z průmyslové špionáže. Moskva krok rakouských úřadů odsoudila s tím, že poškodí vzájemné vztahy. Vídeň přitom nevyhostla ruské diplomaty ani v době krize po útoku na bývalého agenta Skripala.

Jun 15

Rusko vyhostilo dva české diplomaty, ČR má problém za vyřešený

Seznam Zprávy

Rusko dnes informovalo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku o vyhoštění dvou českých diplomatů. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

May 14

Po stopách ruského špiona v Praze: setkal se s českými politiky

Seznam Zprávy

Andrej Viktorovič Končakov působí dva roky jako ředitel Ruského střediska vědy a kultury. Z této pozice se pak mohl zcela legitimně dostat k řadě významných českých představitelů.

Apr 29

Senátní výbor žádá snížení počtu ruských diplomatů v Česku

Seznam Zprávy

Informace o ruském agentovi, který údajně přicestoval do Prahy a představuje riziko pro starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, způsobila diplomatickou roztržku mezi Českou republikou a Ruskou federací.

Apr 6

Pomsta za Koněva? Na české velvyslanectví v Moskvě měli zaútočit ruští radikálové

Seznam Zprávy

Podle zpráv z ruského serveru drugoros.ru měli v neděli zaútočit na české velvyslanectví v Moskvě ruští nacionální bolševici. Podle informací šlo o odplatu za odstranění sochy maršála Koněva v Praze.