English

Americký ministr zahraničí se postavil za Česko. A zmínil i Dukovany

Seznam Zprávy

Český premiér mluvil s americkým ministrem zahraničí kvůli výbuchům ve Vrběticích. Američané zmínili i dostavbu Dukovan.

More from Seznam Zprávy

Apr 30

Francouzi a Korejci předali nabídky na dostavbu až čtyř jaderných bloků

www.seznamzpravy.cz

Společnosti EDF a KHNP podaly své závazné nabídky na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v České republice. Zástupci francouzské EDF přinesli dokumenty do centrály ČEZ v úterý ráno, korejská KHNP odevzdala svou nabídku už v pondělí.

Mar 5

Macron: Česká jaderná renesance může nastartovat nový „Airbus“

Seznam Zprávy

Francouzská EDF a konkurenční korejská KHNP mají do 15. dubna předložit závazné nabídky na vybudování až čtyř bloků v českých jaderných elektrárnách v Dukovanech a Temelíně.

Feb 2

Otázky a odpovědi: Jak to bude s dostavbou jaderných elektráren

Seznam Zprávy

Česko se bez nových jaderných zdrojů neobejde. Nyní je ve hře, že místo jednoho plánovaného bloku v Dukovanech vyrostou hned čtyři – a to od jedné firmy.

Feb 1

Komentář: České jaderné megalomanství

www.seznamzpravy.cz

Kabinet Petra Fialy můžeme pochválit za odvahu. Jaderný tendr sune nekompromisně kupředu. Na druhé straně se můžeme ptát, jestli si pětikoalice nebere příliš velké sousto.

Nov 2

Komentář: Roky nic – a pak jaderná exploze. Typicky české

www.seznamzpravy.cz

Možná je toho najednou až moc. Vypadá to jako jaderné harašení. Fialova vláda je natolik posedlá atomem, že tlačí hned několik projektů naráz. Bohužel jsou tu i rizika.

Mar 29

Dukovany mění dodavatele jaderného paliva. Rusy nahradí americký Westinghouse

www.seznamzpravy.cz

Jaderné palivo do Dukovan bude od roku 2024 dodávat americká společnost Westinghouse. Dosud se v dukovanské elektrárně používalo palivo od ruské firmy TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom.

Apr 13

Česká jaderná budoucnost: Velké reaktory mohou být past

Seznam Zprávy

Česko se neobejde bez nových jaderných reaktorů. Není ale jasné, jak mají vypadat a kde se budou stavět. Vláda zatím shromažďuje analýzy, rozhodovat zřejmě bude napřesrok.

Jul 5

Zájemci o Dukovany nadbíhají českým firmám. Slibují zakázky

Seznam Zprávy

Tendr na rozšíření Dukovan je momentálně v „hluché“ fázi. Uchazeči vyplňují bezpečnostní dotazníky a lobbují. Čeká se na novou vládu.

Jun 21

Můžeme dát vydělat až 160 českým firmám, tvrdí Korejci, co chtějí do Dukovan

Seznam Zprávy

Generální ředitel korejské firmy KHNP, která má zájem o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, se v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy silně vymezuje proti svým konkurentům.

Jun 10

Vnitro dokončilo bezpečnostní dotazník pro dostavbu Dukovan

Seznam Zprávy

Očekávaný bezpečnostní dotazník pro zájemce o dostavbu Dukovan je dokončen. Teď je na tahu Ministerstvo průmyslu a obchodu.

May 2

Americký ministr zahraničí se postavil za Česko. A zmínil i Dukovany

Seznam Zprávy

Český premiér mluvil s americkým ministrem zahraničí kvůli výbuchům ve Vrběticích. Američané zmínili i dostavbu Dukovan.

May 2

Cash Only: Nový tým pro Dukovany a velké naděje českých cestovek

Seznam Zprávy

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Mar 26

Obrazem: Cesta k reaktoru Jaderné elektrárny Dukovany

Seznam Zprávy

Čtvrtý blok nejstarší jaderné elektrárny u nás je odstaven kvůli doplnění paliva do běžné údržbě. Fotograf Seznam Zpráv sestoupil ve žluté kombinéze tak blízko reaktoru, jak je to jen pro člověka možné.

Mar 3

Opoziční poslanci chtějí v jaderném výboru projednat tendr na dostavbu Dukovan

www.seznamzpravy.cz

Poslanci Pirátů, ODS, STAN a TOP 09 žádají premiéra Andreje Babiše (ANO) o svolání Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů v co nejbližším termínu.

Feb 11

Česká zbrojovka koupí americký Colt

Seznam Zprávy

Za americkou firmu zaplatí česká společnost téměř pět miliard korun v hotovosti.

Nov 23

Babiš: Odložme tendr na dostavbu Dukovan až po volbách

Seznam Zprávy

Vláda chtěla původně vypsat tendr do konce letošního roku. Podle čerstvého vyjádření premiéra by to ale nebylo s ohledem na blížící se volby správné.

Nov 19

Rosatom: Vše mimo jaderný ostrov Dukovan můžou dodat české a evropské firmy

Seznam Zprávy

Ruská firma Rosatom nyní staví po světě 26 jaderných reaktorů. Přidat k nim chce i české Dukovany. Před dodávkou jaderného bloku od ruské státní korporace ale čím dál ostřeji varuje část domácích politiků.

Nov 2

Komentář: Jaderný tunel ohrožuje českou bezpečnost

Seznam Zprávy

Nebudeme-li v první řadě rozhodovat o své geopolitice, nedostaneme se bezpochyby ani k rozhodování o své energetické bezpečnosti.

Aug 11

Pompeo si dá maraton s českými politiky, řešit má i dostavbu Dukovan

Seznam Zprávy

Vliv Ruska a Číny ve světě, obchodní spolupráce a koronavirová pandemie. I taková témata budou na stole při české návštěvě amerického ministra zahraničí Mikea Pompea.

Jul 1

Do České republiky se vracejí zahraniční filmaři, ty americké zve i ministr

www.seznamzpravy.cz

Do Česka se ve velké míře vracejí zahraniční filmové štáby.