English

Komentář: Proč Tálibán vyhrál. A proč byla válka v Afghánistánu nutná

Seznam Zprávy

Afghánistán má stále mnoho problémů a obavy z odchodu amerických vojáků jsou pochopitelné. Ale země už není švédským stolem pro všechny islamistické teroristy. V tom měla válka smysl.

More from Seznam Zprávy

Dec 2

Šťastné slovo: Hamás není „radikální hnutí“. Jsou to teroristi

Seznam Zprávy

Teroristické hnutí je takové, jehož členové páchají v rámci své běžné činnosti v hnutí teroristické útoky. Vraždí, znásilňují a unášejí civilisty, aby tak rozvrátili „nepřátelský“ stát nebo do něj prostě zanesli strach.

Feb 22

Tálibán chce po USA zmrazená afghánská aktiva

www.seznamzpravy.cz

Afghánská vláda vedená hnutím Tálibán ve středu vyzvala Spojené státy, aby vrátily zmrazená afghánská aktiva.

Jan 15

Bývalá poslankyně afghánského parlamentu byla zavražděna v Kábulu

www.seznamzpravy.cz

Mursal Nabizadaová, někdejší poslankyně afghánského parlamentu, byla zastřelena ve svém domě v Kábulu. Jedná se o první případ vraždy zákonodárce z doby před nástupem Tálibánu k moci. Policie dosud pachatele nedopadla.

Nov 8

Tálibán v Afghánistánu vytváří ze sebevražedných atentátníků elitní jednotky

Seznam Zprávy

Z povstalecké skupiny vládou. Postavení Tálibánu se změnilo, politické a vojenské strategie ale zůstávají stejné. Klíčovou roli v nich stále hrají sebevražední atentátníci, uvádí americká stanice RFE/RL.

Sep 30

Svědectví z Afghánistánu: Jak se Tálibán vrátil k mučení a veřejným popravám

Seznam Zprávy

Tálibán nechal na hlavním náměstí v západoafghánském městě Herát pověsit na jeřáb mrtvé tělo. Nešlo o ojedinělou demonstraci moci. Podle analytiků jde o jasný signál, že se islamistické hnutí vrací ke svým původním metodám.

Sep 3

Zvrat v Afghánistánu? Tálibán tvrdí, že ovládl celou zemi včetně odbojného údolí Pandžšír

Seznam Zprávy

Hnutí Tálibán tvrdí, že má pod kontrolou celé území Afghánistánu včetně údolí Pandžšír, kde se opevnili jeho odpůrci. Vzbouřenci to ale popírají a prohlašují, že ve střetech mají navrch oni.

Aug 28

Tálibán vyzval afghánské zdravotnice, aby se vrátily do práce

Seznam Zprávy

Tálibán, který za své minulé vlády tvrdě potlačoval ženská práva, se v Afghánistánu ujal moci v polovině srpna a zatím není jasné, nakolik umožní ženám vzdělávat se a pracovat.

Aug 17

Čech z Kábulu: „Do domu, kde se skrývám, vtrhl Tálibán“

Seznam Zprávy

„Když to člověk sleduje z fotek nebo videí, nedovede si to představit. Ale já jsem přímo tady, proto mám velký strach,“ uvedl Atta, Čech afghánského původu. Je právě teď v Kábulu, odkud se snaží dostat zpět do Česka.

Aug 16

Otřesná svědectví, jak Tálibán začíná vládnout Afghánistánu

Seznam Zprávy

Afghánistán se vrací pod vládu Tálibánu. Podívejte se v úvodní reportáži, jak teď vypadá život ve městech, která už v předešlých dnech obsadil.

Aug 15

Tálibán už je v Kábulu

Seznam Zprávy

Radikální islamistické hnutí Tálibán vstoupilo do hlavního města Kábul. Z města se snaží uprchnout tisíce lidí.

Aug 14

Kábul na dosah. Tálibán bleskově dobyl Mazáre Šaríf, obránci složili zbraně

Seznam Zprávy

Povstalecké hnutí Tálibán v Afghánistánu v posledních dnech zaznamenalo výrazné územní zisky. Povstalci se přiblížili předměstí hlavního města Kábulu, od kterého je podle některých zdrojů dělí jen několik kilometrů.

Aug 13

Tálibán se blíží ke Kábulu, šéf OSN varuje před vleklou občanskou válkou

Seznam Zprávy

Bojovníci Tálibánu pomalu utahují smyčku kolem metropole Kábulu. Šéf OSN vyzval Táliban k okamžitému zastavební ofenzivy. Americké, britské i kanadské vlády už vyslaly vojáky, aby evakuovali ambasády a pomohli svým odjet.

Aug 10

Tálibán už ovládá dvě třetiny Afghánistánu

Seznam Zprávy

Tálibán na území Afghánistánu postupuje rychleji než se čekalo. Obsadit se mu podařilo již přes polovinu země. Utéct před islamistickým hnutím muselo již přes 400 tisíc Afghánců.

Aug 8

Tálibán dál postupuje. Američané vysílají nad Afghánistán bombardéry

Seznam Zprávy

Radikální islamistické hnutí Tálibán dobylo severoafghánský Kunduz, metropoli stejnojmenné provincie ležící u hranic s Tádžikistánem. Krátce nato hnutí ovládlo i město Saripúl, správní středisko stejnojmenné provincie.

Aug 6

Tálibán slaví. Padla první z afghánských metropolí i vládní představitel

Seznam Zprávy

Bojovníci povstaleckého hnutí Tálibán zabili v Kábulu šéfa komunikace afghánské vlády. Zároveň se jim podařilo obsadit první z afghánských provinčních metropolí –⁠ město Zarandž v provincii Nimrúz, informuje o tom BBC.

Jul 20

Video z Afghánistánu: Tálibán začíná dobývat důležitá města

Seznam Zprávy

Boje mezi afghánskou armádou a bojovníky Tálibánu teď probíhají na předměstí jednoho z největších měst v Afghánistánu - Kandaháru.

Jul 13

Tálibán ovládá přes polovinu Afghánistánu. Pohrozil i Turecku

Seznam Zprávy

Radikální hnutí Tálibán v posledních týdnech dosahuje významných úspěchů, zejména na severu Afghánistánu. Pod kontrolou má přes 200 okresů. Násilí se stupňuje, bojovníci zabili 22 zajatých afghánských vojáků.

Jun 25

Netrvalo to dlouho. Tálibán opět drží ruku nad Afghánistánem

Seznam Zprávy

S tím, jak se ze země po dvaceti letech stahují americká vojska, opět sílí vliv Tálibánu. Od začátku května podle speciální zmocněnkyně OSN pro Afghánistán převzal Tálibán kontrolu nad více jak 50 z 370 afghánských regionů.

May 3

Komentář: Proč Tálibán vyhrál. A proč byla válka v Afghánistánu nutná

Seznam Zprávy

Afghánistán má stále mnoho problémů a obavy z odchodu amerických vojáků jsou pochopitelné. Ale země už není švédským stolem pro všechny islamistické teroristy. V tom měla válka smysl.

Mar 2

„Pokračujeme v operacích.“ Tálibán ukončil příměří v Afghánistánu

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí Tálibánu v pondělí podle agentury AFP řekl, že hnutí „ukončuje příměří a bude pokračovat v operacích“. Stalo se tak dva dny po podpisu mírové dohody Tálibánu s USA.