English

Klid zbraní v Izraeli je na dosah. Víkend má patřit diplomatům

Seznam Zprávy

Boje mezi Izraelem a Palestinci se odehrávají již pátý den a nejeví známky slábnutí. Izrael ve čtvrtek oznámil, že u hranic s Pásmem Gazy shromáždil pozemní jednotky a povolal dalších 9000 vojáků v záloze.

More from Seznam Zprávy

Jun 25

Izraelská armáda zabila v Gaze sestru šéfa hnutí Hamás Ismáíla Haníji

www.seznamzpravy.cz

Při útoku izraelské armády, ke kterému došlo v noci na úterý zemřela sestra šéfa hnutí Hamás a s ní nejméně dalších 12 lidí.

Jun 6

Izrael udeřil na školu v Pásmu Gazy. Uvnitř podle něj byli bojovníci Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem zemřelo 40 lidí a přes 70 dalších bylo zraněno. Školu, na kterou Izrael provedl vzdušný útok, provozoval Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA).

Apr 9

Hamás: Izraelský návrh dohody o příměří nesplňuje palestinské požadavky

www.seznamzpravy.cz

Teroristé z Hamásu v dnešním prohlášení uvedlo, že izraelský návrh dohody o příměří a propuštění rukojmích, který obdrželo od katarských a egyptských zprostředkovatelů, nesplňuje žádný z požadavků palestinských frakcí.

Apr 1

Od útoku Hamásu na Izrael ze 7. října padlo podle izraelské armády 600 vojáků

www.seznamzpravy.cz

„V bojích na jihu Pásma Gazy zemřel 20letý Nadav Kohen z Haify,“ oznámilo na svém webu tiskové oddělení izraelské armády. Počet padlých vojáků se tak podle něj zaokrouhlil na rovných 600.

Feb 22

Izrael hledá Palestince pro správu Gazy, nejprve musí zničit Hamás

www.seznamzpravy.cz

Podle vysoce postaveného velitele Hamásu je to ale nesmyslný návrh, který prakticky znamená opětovnou okupaci Pásma Gazy.

Jan 6

Izrael tvrdí, že zcela zničil vojenské struktury Hamásu na severu Pásma Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda oznámila, že dokončila likvidaci vojenských struktur Hamásu v severní části Pásma Gazy a zabila při tom zhruba 8000 členů tohoto radikálního palestinského hnutí.

Dec 9

Šéf palestinské samosprávy žádá konec bojů. Izrael území dále bombarduje

Seznam Zprávy

,,Gaza byla zničena,” míní šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který požaduje ukončení bojů v Gaze a svolání mezinárodní konference. Izrael území dále bombarduje, prudké boje probíhají i na jihu.

Dec 8

Fotky: Izraelská armáda ukázala, jak „čistí“ jih Pásma Gazy od Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda (IDF) ve válce proti Hamásu v jižní části Pásma Gazy hlásí zničené teroristické základny, sklady zbraní i zajaté a zabité ozbrojence. Za poslední den prý zasáhla 450 cílů. Nabízíme snímky zveřejněné přímo IDF.

Dec 7

Hamás ukolébal před 7. říjnem Izrael tím, že mu dal informace o jiném hnutí

Seznam Zprávy

Hnutí Hamás se snažilo vyvolat dojem, že mu jde o zabezpečení stability v Pásmu Gazy. Zároveň se mu tím podařilo oslabit konkurenční skupinu, s níž vede už několik let spory.

Nov 22

Izrael očekává, že Hamás propustí první rukojmí z Pásma Gazy ve čtvrtek

www.seznamzpravy.cz

Na svobodu se má v první vlně dostat 30 dětí, osm matek a 12 dalších žen držených Hamásem, uvedl deník Haarec.

Oct 22

USA by zasáhly, varoval ministr obrany před rozšířením bojů Izrael-Hamás

www.seznamzpravy.cz

Spojené státy na Blízký východ vyšlou další systémy protiletecké obrany THAAD a Patriot.

Oct 15

V Praze vlály palestinské vlajky. „Nejsme Hamás,“ říkají demonstranti

Seznam Zprávy

Organizátoři vyzvali k pietě za všechny civilní oběti konfliktu. Distancovali se od radikálního teroristického hnutí Hamás a volali po ukončení bojů.

Oct 13

Izraelští vojáci už vešli do Gazy. Čistí pohraniční pásmo od buněk Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Na přípravu pozemní operace v Pásmu Gazy bude izraelská armáda zřejmě ještě potřebovat nějaký čas, hranice Gazy už ale překročila a střetla se s buňkou teroristického hnutí Hamás.

Oct 10

Izrael vyzbrojuje dobrovolníky u Gazy, našel 1500 těl členů Hamásu

www.seznamzpravy.cz

Izraelská armáda oznámila, že plně obnovila kontrolu nad hranicí s pobřežní enklávou a žádní další teroristé už v noci na úterý do Izraele nepronikli.

Oct 10

Izraelská invaze do Gazy může být součást plánu Hamásu, míní expert

Seznam Zprávy

Pokud Izrael zahájí pozemní invazi do Gazy, „čeká ho dlouhá, velmi komplikovaná operace v zastavěném prostředí, na kterou je Hamás nějakým způsobem už nejspíše připravený,“ říká pro Seznam Zprávy bezpečnostní expert Jan Daniel.

Oct 7

„Jsme ve válce.“ Fotky z útoku hnutí Hamás v Izraeli

www.seznamzpravy.cz

Radikální hnutí Hamás v sobotu ráno na území Izraele vypálilo tisíce raket, komanda palestinských ozbrojenců pronikla do jižní části země, kde se střetla s izraelskými silami. „Jsme ve válce,“ vzkázal izraelský premiér.

Jan 27

Izrael udeřil na Pásmo Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izrael provedl letecké útoky na výrobnu raket v Pásmu Gazy. Reagoval tak na krok radikálních Palestinců, kteří odtud předtím na Izrael vystřelili pět raket. Neklid v regionu vyvolala izraelská razie, při které zemřelo devět lidí.

May 16

Ani s Matkou Terezou by si Palestinci nepomohli, říká izraelský historik

Seznam Zprávy

Izrael už prohrál zápas o západní občanskou společnost, ale je stále schopný ovlivňovat politiku vlád, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy izraelský historik Ilan Pappé.

May 21

Pro Izrael a Hamás začalo platit příměří. Palestinci slaví v ulicích

Seznam Zprávy

Od 02:00 tamního času platí klid zbraní mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Ten po 11 dnech ukončil nejhorší boje od posledních střetů v roce 2014. Ulice ožily oslavami.

Oct 24

Palestinský Hamás řídí své hackery z Istanbulu. Bez vědomí Erdogana

Seznam Zprávy

Palestinské islamistické hnutí Hamás koordinuje kybernetické útoky proti svým nepřátelům z kanceláří v tureckém Istanbulu. Informovaly o tom tamní zpravodajské služby, podle nichž o tajném centru Hamásu nevědí ani turecké úřady.