English

Teroristický útok na země EU, zní na adresu Minsku. Litva vyšetřuje únos letadla

Seznam Zprávy

Běloruský režim přinutil k přistání v Minsku letadlo na trase z Athén do Vilniusu. Důvodem mělo být zatčení běloruského disidenta a novináře Ramana Prataseviče, který v zemi čelí obvinění z terorismu.

More from Seznam Zprávy

Jul 17

Do Běloruska bez razítka. Minsk dočasně ruší víza pro občany evropských zemí

www.seznamzpravy.cz

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podpořil návrh na zavedení bezvízového režimu pro občany 35 evropských států, napsala státní tisková agentura. Zrušení víz bude platit od pátečního rána do konce letošního roku.

Apr 29

Bělorusko zakázalo veškeré aktivity běloruského servisu Deutsche Welle

www.seznamzpravy.cz

„Rozhodnutí podtrhuje zásadní skutečnost - běloruský režim se bojí nezávislých médií a dělá vše pro to, aby Bělorusům znemožnil přístup ke svobodným informacím,“ řekl o situaci v Bělorusku ředitel Deutsche Welle Peter Limbourg.

Jul 27

Novináři znají totožnost šéfa vagnerovců v Bělorusku. Pochází z Ukrajiny

Seznam Zprávy

Samotný Jevgenij Prigožin ho nazval přezdívkou „Pionýr“. Investigativní novináři ale odhalili skutečnou identitu šéfa vagnerovců v Bělorusku. Má zkušenosti z ruského letectva i z žoldnéřských misí v Africe.

May 5

Poprvé po 28 letech. Bělorusko zavedlo kontroly na hranicích s Ruskem

www.seznamzpravy.cz

Na hraničních přechodech mezi Ruskem a Běloruskem se tvoří několikakilometrové kolony. Minsk oficiálně zavedení kontrol nekomentoval.

May 3

Běloruský soud poslal novináře Prataseviče na osm let do vězení

www.seznamzpravy.cz

Běloruské úřady Prataseviče a další dva novináře vinily mimo jiné z podněcování nenávisti a masových nepokojů, konspirace za účelem převratu či zapojení do extremistické činnosti.

Mar 3

Bělorusko poslalo nositele Nobelovy ceny míru na deset let do vězení

www.seznamzpravy.cz

Ales Bjaljacki vede nevládní organizaci Vjasna, která upozorňuje na porušování lidských práv v Bělorusku. Nobelovu cenu za mír získal loni v době, kdy už ho Lukašenkův režim zadržoval.

Mar 1

Snímky z Běloruska: Na údajně zničeném ruském letadle jsou jen skvrny

www.seznamzpravy.cz

Ruské letadlo, které údajně poškodili, či dokonce zničili běloruští partyzáni, stálo i den po údajném útoku v jednom kuse na letišti Mačuliščy. Satelitní snímek ukázal, že na stroji přibyly tmavé skvrny, ale to může být i sníh.

Feb 8

Běloruský soud poslal polského novináře na osm let do trestanecké kolonie

www.seznamzpravy.cz

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská označila rozsudek za „osobní pomstu“ autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka. Ohradila se také Varšava.

Jan 4

Na celé Ukrajině platil letecký poplach. V Bělorusku vzlétla ruská letadla

www.seznamzpravy.cz

Rusko opakovaně útočí na ukrajinskou infrastrukturu, pravidelně k tomu využívá právě letadla rozmístěná na základnách v Bělorusku. Středeční poplach trval asi dvě hodiny.

Oct 17

Rusko vyslalo do Běloruska až 9000 vojáků, tvrdí Minsk

www.seznamzpravy.cz

Do Běloruska ruská armáda přesunuje také přibližně 170 tanků, 200 bojových obrněných vozidel a dělostřelectvo.

Dec 15

Novináři rozkryli byznys s migranty v Bělorusku. V pozadí je irácký konzul

Seznam Zprávy

Mezinárodní skupina investigativních novinářů zjistila, jak funguje pašování běženců na polsko-běloruskou hranici. Pod pláštíkem turistických cest ho organizuje irácký konzul s úzkými vazbami na Alexandra Lukašenka.

Aug 6

Zastavte lety s běženci do Běloruska, tlačí na Irák Evropská unie

Seznam Zprávy

Evropská unie stupňuje tlak na Irák, aby zastavil lety svých aerolinek do Běloruska. Minsk od května posílá migranty na litevské území v odplatě za nové sankce, které na něj EU uvalila, připomíná server Politico.

Aug 4

Bělorusko soudí jednu z hlavních postav opozice. Hrozí jí až 12 let vězení

Seznam Zprávy

Na Bělorusko se upírá pozornost ze zahraniči. A to hned z několika důvodů. Jedním z nich je zahájení soudního procesu s opoziční vůdkyní Maryjí Kalesnikavovou a advokátem Maksimem Znakem. Kalesnikavové hrozí až 12 let vězení.

May 28

Vymetené nebe. Snímky ukazují, jak dopadly na Bělorusko zastavené lety

Seznam Zprávy

Po incidentu, při kterém si Bělorusko vynutilo přistání letadla Ryanairu v tamním hlavním městě Minsku, se evropské aerolinky začaly vyhýbat běloruskému vzdušnému prostotu. Podívejte se, jak se to odrazilo na snímcích z radaru.

May 25

Sněmovna odsoudila nucené přistání letadla s aktivistou v Bělorusku

Seznam Zprávy

Poslanci v přijatém usnesení požadují nezávislé vyšetření celého incidentu.

May 24

Zadržení letadla v Bělorusku má první následky. Znovu se vyhošťuje

Seznam Zprávy

Bělorusko vyhostilo ze země všechny lotyšské diplomaty. Riga už reagovala. Zatčený běloruský novinář je v současnosti ve vazbě, uvedlo běloruské ministerstvo vnitra.

Mar 27

Nová vlna protestů v Bělorusku, policie zatkla 170 lidí včetně novinářů

Seznam Zprávy

Běloruské bezpečnostní složky dnes zadržely téměř dvě stovky lidí včetně několika novinářů nezávislých médií. Ti protestovali proti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentura Reuters.

Sep 8

Glosa: Bělorusky už svobodu vyhrály, teď ještě Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko vstoupilo do třicátého prvního dne od demonstrací, které se v zemi rozhořely po zmanipulovaných prezidentských volbách.

Sep 6

Bělorusko znovu na nohou. V Minsku protestují desetitisíce lidí

Seznam Zprávy

Běloruské hlavní město Minsk zaplavily desetitisíce lidí protestujících proti prezidentu Lukašenkovi. Hovoří se o téměř čtyř desítkách zatčených. V dalších městech dostal slovo také policejní zásah a slzný plyn.

Aug 18

Takhle vypadal první večer protestů v Bělorusku. Mrazivé video z ulic Minsku

Seznam Zprávy

Autentické záběry z prvního večera násilných střetů během demonstrace v hlavním městě Běloruska proti stávajícímu režimu pod vládou Lukašenka.