English

Cichanouská je náš Havel, říkají Bělorusové

Seznam Zprávy

Svjatlana Cichanouská měla v Praze opravdu nabitý program. Během úterý se sešla s prezidentem Zemanem, premiérem Babišem, s koalicí Pirátů a Starostů, s velvyslanci dalších zemí a večer dorazila na Kampu, kde ji vítal nadšený dav.

More from Seznam Zprávy

Apr 29

Bělorusko zakázalo veškeré aktivity běloruského servisu Deutsche Welle

www.seznamzpravy.cz

„Rozhodnutí podtrhuje zásadní skutečnost - běloruský režim se bojí nezávislých médií a dělá vše pro to, aby Bělorusům znemožnil přístup ke svobodným informacím,“ řekl o situaci v Bělorusku ředitel Deutsche Welle Peter Limbourg.

Sep 1

Rusko a Bělorusko dostaly po odmlce pozvání na udílení Nobelových cen

www.seznamzpravy.cz

Rusko a Bělorusko loni kvůli válce na Ukrajině nebyly pozvány na předávání Nobelových cen. Letos už se podle nadace zúčastnit mohou. Stejně tak i dříve vyřazený Írán. Švédská europoslankyně mluví o „nebezpečném precedensu“.

Mar 13

Írán a Bělorusko prohlubují spolupráci

www.seznamzpravy.cz

Běloruský prezident Lukašenko uvedl, že se těší na rozvíjení ekonomické spolupráce s Teheránem. Sankce Západu vůči Íránu a Bělorusku označil za příležitost rozvíjet spolupráci.

Nov 18

Cichanouská: Ukrajinci rozhodují i o Bělorusku. Čekám na signál Zelenského

Seznam Zprávy

Čekáme na okamžik Lukašenkovy slabosti, říká v exkluzivním rozhovoru běloruská exilová prezidentka Svjatlana Cichanouská. Zároveň přiznává, že navzdory její podpoře Ukrajiny komunikace s Kyjevem na nejvyšší úrovni vázne.

May 29

Norové přejmenovali Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko se přejmenuje, alespoň tedy v norštině. Politici v Oslu tím chtějí symbolicky podpořit odpůrce běloruského režimu, kteří čelí ve své vlasti rozsáhlým represím.

Apr 26

Studenti z Ruska a Běloruska jako hrozba pro Česko? Hledá se bezpečný postup

www.seznamzpravy.cz

Vysoké školy hledají způsob, jak zajistit přijímání zahraničních uchazečů v souladu s mezinárodními sankcemi. Podle ministra školství mohou být totiž studenti z Běloruska a Ruska pro Česko hrozbou.

Nov 15

EU rozšíří sankce proti Bělorusku

Seznam Zprávy

Ministři zahraničí EU se shodli na přitvrzení sankcí proti Bělorusku v reakci na probíhající uprchlickou krizi. Dotknou se především firem z oblasti cestovního ruchu a aerolinek Belavia.

Oct 6

Zbrojovky z Česka a Slovenska jsou podezřelé z dovozu zbraní do Běloruska

Seznam Zprávy

Firma Česká zbrojovka je podezřelá, že se pokoušela dovézt zbraně do Běloruska, kde je tamní režim diktátora Alexandera Lukašenka používá k násilnému potlačování opozičních protestů.

Aug 4

Bělorusko soudí jednu z hlavních postav opozice. Hrozí jí až 12 let vězení

Seznam Zprávy

Na Bělorusko se upírá pozornost ze zahraniči. A to hned z několika důvodů. Jedním z nich je zahájení soudního procesu s opoziční vůdkyní Maryjí Kalesnikavovou a advokátem Maksimem Znakem. Kalesnikavové hrozí až 12 let vězení.

Jul 11

Cichanouská je naděje. Proměna bude ale Bělorusko bolet, míní umělci

Seznam Zprávy

Naděje i bolest. Běloruští umělci přetavili různorodé emoce do projektu mísícího hudbu s poezií. Promluvili o nové desce, o pochopení, které mají Češi vůči Bělorusku, i o tom, že proměna země bude bolestivý proces.

Jun 7

Bělorusko je problém i pro Kreml, říká Cichanouská

Seznam Zprávy

„Do Česka jsem přijela letadlem, vlakem a autem. Po únosu Ramana Prataseviče musíme dávat pozor, nesmí nás to ale odradit od zahraničních návštěv.“ Poslechněte si speciální díl podcastu Checkpoint se Svjatlanou Cichanouskou.

May 20

Do Česka přijede vůdkyně běloruské opozice Cichanouská

www.seznamzpravy.cz

Do Česka přijede v červnu význačná představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Má se setkat s ústavními činiteli a přednést projev v Senátu, jehož předseda Miloš Vystrčil běloruskou političku do Česka pozval.

Nov 20

Hokejové MS v Bělorusku? I Česko je proti, hrozí přesun nebo zrušení

Seznam Zprávy

Hokejové MS v příštím roce má pořádat Bělorusko společně s Lotyšskem. Politická situace ale nutí IIHF k zamyšlení, jestli šampionát nepřesunout, v horším případě nezrušit. Proti turnaji v Minsku je i šéf českého hokeje.

Sep 8

Glosa: Bělorusky už svobodu vyhrály, teď ještě Bělorusko

www.seznamzpravy.cz

Bělorusko vstoupilo do třicátého prvního dne od demonstrací, které se v zemi rozhořely po zmanipulovaných prezidentských volbách.

Aug 18

Facebook nestačí. Přejděte od slov k činům, vyzývá opozice Babiše kvůli Bělorusku

Seznam Zprávy

Jediná mlčící strana. Komunisté nevědí, jak se k situaci v Bělorusku postavit.

Aug 13

Bělorusko stávkuje, zapojila se automobilka i filharmonie

Seznam Zprávy

V Minsku čtvrtou noc pokračovaly protesty proti zmanipulovaným volbám, které u moci udržely staronového prezidenta Alexandra Lukašenka.