English

Dozorčí rada Českých drah schválila nákup akcií ČD-Telematiky

Seznam Zprávy

Nákup zbylého podílu 29 procent akcií ČD - Telematiky má ještě posvětit Řídící výbor Českých drah, v němž zasedají vysoce postavení úředníci několika ministerstev.

More from Seznam Zprávy

Jul 16

Čtvrt milionu za hotel. Kdo platil výlet šéfů Českých drah na fotbal

www.seznamzpravy.cz

Lístky od asociace, cesta speciálně vypraveným vlakem a hrazené ubytování. Tak vypadal červnový zájezd vedení Českých drah na mistrovství Evropy ve fotbale. „Z mého pohledu jde o obecnější problém papalášství,“ říká novinář.

Jul 10

Vedení Českých drah si udělalo výlet na fotbal. Kdo to platil, ředitel zamlčuje

Seznam Zprávy

Předseda představenstva Českých drah Michal Krapinec potvrdil, že management státní firmy byl v Hamburku na zápase Česka s Tureckem. Kolik měl výlet účastníků, kolik to stálo a kdo platil náklady na pobyt, však neodpověděl.

Dec 13

Kupka se zdráhá jmenovat do Českých drah známého whistleblowera

Seznam Zprávy

Za to, že se postavil korupci, získal společenské uznání. Přesto Ministerstvo dopravy už rok ignoruje jeho nominaci do řídicího výboru Českých drah. „Pro některé lidi jsem toxický,“ vysvětluje si to Leo Steiner.

May 3

Rekordní zadlužení Českých drah. Experti varují, že úvěry nebudou splatitelné

Seznam Zprávy

Dluhy Českých drah se loni dostaly na rekordní úroveň 68 miliard korun a dále rostou. Vedení národního železničního dopravce však odmítá srovnání s případem České pošty. Tvrdí, že nárůst dluhů je stále únosný.

Oct 27

Ministrův náměstek bral neoprávněně peníze od Českých drah

Seznam Zprávy

Politickému náměstkovi z Ministerstva dopravy Tomáši Vrbíkovi vyplatily firmy ČD Cargo a ČD-Telematika za členství v dozorčích radách částku kolem 210 tisíc korun.

Mar 11

České farmy obrážejí kupci z ciziny. Za pšenici platí jako za zlato

www.seznamzpravy.cz

České farmy objíždějí kupci ze zahraničí a za rekordní ceny skupují pšenici. Zájem mají o skladové zásoby, i o úrodu, která bude téměř za půl roku. Země má komodity dost, ale pekaři jsou nervózní.

Feb 15

Šéf Českých drah rezignoval, nástupce se hledá

Seznam Zprávy

Muž číslo jedna Českých drah Ivan Bednárik končí. Na jeho nástupce bude vypsáno výběrového řízení. Prozatímně firmu povede člen představenstva Michal Kraus. Experti se na výměnu dívají s rozpaky.

Feb 9

Babišovi lidé mizí z Českých drah. Dozorčí radu povede ekonom Zámečník

Seznam Zprávy

Seznam Zprávy zjistily, kdo nově usedne v dozorčí radě národního dopravce. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) informace potvrdil. Odcházejí členové spojení s garniturou Andreje Babiše (ANO).

Feb 8

Kupka chce odvolat minimálně dva členy dozorčí rady Českých drah

Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan v pondělí odvolal osm členů patnáctičlenné dozorčí rady České pošty.

Feb 7

Rakušan zasáhl v České poště. Odvolal osm z 15 členů dozorčí rady

www.seznamzpravy.cz

Dozorčí rada České pošty zažila personální zemětřesení. Ministr vnitra Vít Rakušan vyměnil osm z 15 jejích členů, jeden rezignoval už minulý týden.

Jun 10

Dozorčí rada Českých drah schválila nákup akcií ČD-Telematiky

Seznam Zprávy

Nákup zbylého podílu 29 procent akcií ČD - Telematiky má ještě posvětit Řídící výbor Českých drah, v němž zasedají vysoce postavení úředníci několika ministerstev.

Apr 15

Faltýnkův diář: Jak se dostalo zlaté vejce Českých drah k miliardářům

Seznam Zprávy

Politici tvrdili, že stát chce zcela ovládnout strategickou společnost ČD – Telematika, ale někteří měli jiný zájem. Seznam Zprávy popisují další část diáře Babišova klíčového muže Jaroslava Faltýnka.

Mar 29

Pět miliard ztráta z dopravy. Zdražovat ale nebudeme, říká šéf Českých drah

Seznam Zprávy

Pět miliard korun - suma, která kvůli pandemii chybí Českým drahám. Výpadek tržeb z nákladní a osobní dopravy pro Seznam vyčíslil generální ředitel ČD Ivan Bednárik. Zdražování jízdného ale nehrozí.

Feb 15

Nová generace české stíhačky L-39 má prvního kupce. 12 letounů chce Vietnam

Seznam Zprávy

Aero Vodochody hlásí zakázku na 12 letounů L-39NG od vietnamského ministerstva obrany. Dodání strojů je naplánováno za dva až tři roky.

Jan 17

Krize Českých drah: snížení mezd pro 700 pracovníků a další propouštění

Seznam Zprávy

České dráhy plánují od dubna snížit mzdy zhruba 700 svých zaměstnanců. Další navíc zřejmě propustí. Důvodem jsou ztráty během koronavirové krize, které loni dosáhly přibližně čtyř miliard korun.

Dec 30

Česká firma vyrobí kolo za milion a půl. Kupec už je znám

Seznam Zprávy

Česká firma z Vinohrad proslula ve světě ojedinělými rámy na kola. Teď staví svůj zatím nejdražší bicykl. Korejský zájemce si objednal kousek za milion a půl.

Oct 21

Šumperský Pars nova modernizuje devět lůžkových vozů Českých drah

www.seznamzpravy.cz

Zakázku na modernizaci devíti lůžkových vozů pro České dráhy v hodnotě 137 milionů korun získala šumperská společnost Pars nova. První modernizovaný lůžkový vůz by se měl dostat zpátky do provozu v závěru příštího roku.

Mar 12

Druhý muž Českých drah opouští vedení. Zapletl se do kartelu s Rakušany

Seznam Zprávy

Seznam Zprávy zveřejnily, jak odcházející místopředseda představenstva státní firmy v roce 2015 tajně vyjednával s rakouskou firmou ÖBB. Oba dopravci teď čelí podezření z kartelu. Radek Dvořák od dubna přejde do dceřiné firmy ČD Cargo.

Mar 12

Podezřelá smlouva Českých drah. Chtějí od státu odpustit část dluhu

www.seznamzpravy.cz

Server Neovlivní.cz upozornil na podezřelou smlouvu, která má Českým drahám zajistit odpuštění části historického dluhu, který dluží státu. Na obou stranách tak stojí stát, konkrétně státní podnik a ministerstvo financí. Háček je ale podle…

Mar 4

Manažer Českých drah se domlouval s Rakušany na „eliminaci“ RegioJetu

Seznam Zprávy

Českým drahám hrozí pokuta za údajný kartel až čtyři miliardy korun. Evropská komise smí jako důkazy použít dokumenty, které zabavila v sídle drah při razii v létě 2016. Orgány ČD teď řeší i otázku, zda by nebylo moudřejší se ke kartelu…