English

Babišův případ střetu zájmů si už převzala nová evropská prokuratura

Seznam Zprávy

Čeští žalobci předali případ premiéra Andreje Babiše novému Úřadu evropského veřejného žalobce. Tým vyšetřovatelů ale zůstane stejný.

More from Seznam Zprávy

Jun 26

Česko plní jen jedno z kritérií pro zavedení eura, uvedla Evropská komise

www.seznamzpravy.cz

Česká republika plní pouze jedno ze čtyř kritérií nutných pro vstup do eurozóny a zavedení eura. Ve své Konvergenční zprávě 2024 to dnes uvedla Evropská komise (EK).

May 27

Evropská komise Česku schválila podporu za 3,2 miliardy eur na výrobu elektřiny

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise (EK) Česku schválila program státní podpory za 3,2 miliardy eur (75 miliard Kč) na podporu výroby elektřiny ze zmodernizovaných elektráren, které umožňují kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (KVET).

Jan 27

Český Trump, označil Andreje Babiše server Politico

www.seznamzpravy.cz

Debaty o zavedení možnosti hlasování poštou do českého volebního systému si všimla i zahraniční média. Server Politico srovnává rétoriku Andreje Babiše s výroky Donalda Trumpa po volbách v roce 2020.

Nov 15

Místo růstu pokles. Evropská komise vidí českou ekonomiku černě

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise zhoršila výhled české ekonomiky a zatímco na jaře ještě počítala s růstem o 0,2 procenta, nyní jí předpovídá pokles, který odhaduje na 0,4 procenta.

Feb 15

Evropská komise zažaluje Česko kvůli ochraně whistleblowerů

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise podá žalobu k Soudnímu dvoru EU na osm členských států včetně České republiky. Nezavedly pravidla, která mají chránit oznamovatele protiprávního jednání (takzvané whistleblowery) před případnou odvetou.

Feb 1

Marek Prchal skončil u Andreje Babiše

www.seznamzpravy.cz

Marek Prchal ukončil spolupráci s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Důvodem podle marketéra není výsledek prezidentských voleb, konec v marketingovém týmu hnutí ANO byl naplánován už před nimi.

Jan 23

Jak Andrej Babiš k Agrofertu přišel a vyrazil vládnout Česku

Seznam Zprávy

Aktuální průzkumy favorizují na Hrad Petra Pavla. Jeho protikandidát Andrej Babiš ale v minulosti ukázal, že v konkurenci umí obstát. „Je to obchodník ze staré školy,“ říká reportér SZ Tomáš Pergler k Babišově cestě po roce 1989.

Jan 14

TMBK: Odvolil i Andrej Babiš s chotí

www.seznamzpravy.cz

Návštěva manželů Babišových ve volební místnosti se neobešla bez komplikací. Další provokativní koláž populárního grafika pro Seznam Zprávy.

Jan 13

TMBK: Závěrečná řeč Andreje Babiše

www.seznamzpravy.cz

Andrej Babiš byl včera poprvé (a naposledy) v debatě před prvním kolem prezidentských voleb. Jak si na závěr vedl? Další koláž populárního grafika pro SZ.

Dec 16

TMBK: Andrej Babiš ve škole

www.seznamzpravy.cz

Andreji Babišovi se jeho výstup před žáky základní školy zrovna nepovedl. Další koláž populárního grafika pro Seznam Zprávy.

Jun 10

Evropská komise obvinila České dráhy a ÖBB, že poškodily firmu RegioJet

www.seznamzpravy.cz

Evropská komise obvinila České dráhy a rakouského železničního dopravce ÖBB, že uzavřeli tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého provozovatele RegioJet.

Sep 14

Česko jednalo s Evropskou komisí ve smírčím řízení o střetu zájmů Babiše

Seznam Zprávy

Další postup je podle ministerstva zemědělství na smírčím orgánu, který vypracuje zprávu, ve které uvede, zda se povedlo sblížit postoje komise a ČR, nebo ne.

Jul 19

Evropská unie pošle Česku 180 miliard, ale jen pokud Babiš nebude ve střetu zájmů

Seznam Zprávy

Evropská komise dnes schválila český Národní plán obnovy, který Česku otevře cestu ke 180 miliardám korun dotací z mimořádného krizového fondu Evropské unie. Podmínkou je, že premiér Babiš nebude ve střetu zájmů.

Jul 16

Evropská komise kritizuje Havlíčka. Systém proti střetu zájmů v Česku nefunguje

Seznam Zprávy

Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo české znění dopisu auditorů Evropské komise minulý týden ve čtvrtek.

Jun 9

Evropská komise se zapojí do české žaloby na Polsko kvůli dolu Turów

Seznam Zprávy

Evropská komise se zapojí do žaloby na Polsko, kterou Česká republika podala k Soudnímu dvoru EU kvůli rozšiřování těžby v polském uhelném dole Turów. Oznámila to dnes podle agentury Reuters komise.

Jan 22

Mikromanagement Andreje Babiše. Zachraňuje, co se dá. Ale jak?

Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš se rád chlubí tím, na co všechno osobně dohlíží a co všechno řídí. Jak sám říká – dělá prostě mikromanagement.

Sep 30

Maďarsko a Polsko znovu na unijním pranýři. Evropská komise kárá i Česko

www.seznamzpravy.cz

Eurokomisařka Věra Jourová dnes představila vůbec první zprávu Evropské komise o stavu právního státu v jednotlivých členských státech. Nejhůře dopadly země bývalého východního bloku.

Jul 21

Dohoda z evropského summitu slibuje Česku stovky miliard, ale obsahuje i „bod Babiš“

Seznam Zprávy

Po čtyřdenním maratonu dospěli lídři EU ke shodě ohledně výše finanční pomoci ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Kdo je tedy vítězem?

Jun 23

Evropská komise vyšetřuje Českou poštu. Kvůli 7,5 miliardy od státu

Seznam Zprávy

Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování České pošty kvůli financování ze strany státu.

Apr 5

Česko zavřelo hranice pro vývoz respirátorů. Evropská komise chce vysvětlení

Seznam Zprávy

Vláda na počátku epidemie zavřela hranice pro vývoz ochranných pomůcek. Podle Evropské komise je zákaz proti pravidlům volného trhu. Rozhodnutí totiž mohlo výrazně poškodit byznys.