English

Polsko si o bitvu řeklo. Okno pro vyjednávání o obřím dole se brzy zavře, varuje náměstek

Seznam Zprávy

Česko je uprostřed sporu s Polskem o důl Turów. „Ekologické organizace v něm využívají občany Libereckého kraje jako nástroj v tažení proti uhlí,“ tvrdí v rozhovoru pro SZ náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž.

More from Seznam Zprávy

Jun 19

„S ODS spolu zůstáváme kvůli dětem.“ Vlevo dole vyrazilo za Novotným do Řeporyjí

www.seznamzpravy.cz

Obyvatelé městské části Praha-Řeporyje se nemohou shodnout, jestli je jejich starosta Pavel Novotný spíš hrdina, nebo ostuda. Někdo ho chválí, někdo mu nadává. Podcast Vlevo dole se vydal přímo do Řeporyjí, aby dilema rozsekl.

May 29

Soudní dvůr EU nařídil Polsku zaplatit pokutu za těžbu v dole Turów

www.seznamzpravy.cz

Polsko musí zaplatit pokutu za nelegální těžbu v dole Turów ve výši 68,5 milionu eur. Ve středu tak rozhodl Soudní dvůr Evropské unie.

Dec 4

Hradecký kraj nařídil kvůli podezření kontrolu domova seniorů v Tmavém Dole

www.seznamzpravy.cz

Reagoval tak na informace Seznam Zpráv, podle kterých v domově důchodců docházelo pod vedením jeho ředitele a zároveň náměstka ministra spravedlnosti Antonína Stanislava (ODS) k podezřelým praktikám při zadávání zakázek.

Sep 27

Vlevo dole: Čeští dinosauři fandí Ficovi

Seznam Zprávy

Zeman, Klaus, Paroubek, Hašek. Dinosaury české politiky spojuje jedno - v nadcházejících slovenských volbách se rozhodli otevřeně podpořit šéfa SMERu Roberta Fica.

Sep 20

Vlevo dole: Slunce, seno, montovna. Jak to Babiš a Fiala zamýšlí s Českem

www.seznamzpravy.cz

Kdyby se Česko měnilo podle toho, kolik modernizačních strategií různé vlády sepsaly, pak už je země inovačním lídrem Evropy, ne-li celého světa. Vlevo dole se ptá: Proč jsme stále jako Hoštice?

Sep 1

Vlevo dole: Šlehačka, nebo pupík? Největší milostný skandál české politiky

www.seznamzpravy.cz

Letní souboj Horkých hlav míří do finále. A tak si nakonec dáme po všech těch seriózních tématech taky nějaký bulvárek. Podcasteři se tentokrát dohadují, který milostný skandál nejvíc zahýbal českou politikou.

Aug 4

Německo na křižovatce: zaspalo, rychle může stáhnout dolů i Česko

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Pro české hospodářství, které je silně závislé na německém průmyslu, je zpomalení a proměna největší evropské ekonomiky zásadní téma.

Apr 11

Letos dolů, příští rok nahoru. Jak vidí MMF vývoj české ekonomiky

www.seznamzpravy.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky v letošním roce klesne o 0,5 procenta, zatímco loni vzrostl o 2,4 procenta. V příštím roce však ekonomika opět oživí a HDP se zvýší o dvě procenta. Uvedl to Mezinárodní měnový fond.

Dec 15

Vlevo dole: Rok vlády. Ta „na ven“ by se hodila i Česku

Seznam Zprávy

Kabinet Petra Fialy v sobotu oslaví první výročí. A říkáme oslaví, i když se možná bude slavit hlavně to, že kabinet vůbec přežil turbulentní dobu. Co se vládě povedlo a v čem naopak svoje voliče zklamala?

Nov 14

Zisky nahoru, inflace dolů. Hrátky s čísly mlží pravdu o české ekonomice

www.seznamzpravy.cz

Jakými cestami putují státní peníze, nebo spíše jak se tato cesta pojmenuje, má vliv na to, jaká vidíme čísla o inflaci nebo o hospodaření ČEZ. To ale jen maskuje pravdu o stavu ekonomiky, tvrdí ve svém komentáři Lubomír Lízal.

Jun 17

Vlevo dole: Starostové dokončili českou deziluzi z politiky

www.seznamzpravy.cz

STAN řeší další skandál, proti kterému ty předchozí vypadají jako besídka v mateřské školce. Nechybí konspirační byty, placené společnice a kokain. Političtí reportéři Seznam Zpráv kauzu komentují v aktuální epizodě Reaktoru.

May 25

Vlevo dole: Co nová koalice zamýšlí s Českou televizí?

www.seznamzpravy.cz

Česká televize nedá spát řadě českých politiků. Její zpravodajství má velký dosah a zároveň na něj politici mají aspoň nepřímý vliv. Na rozdíl od komerčních médií – pokud tedy nejste Andrej Babiš a rovnou si je nekoupíte.

Feb 4

Česko stáhlo žalobu na Polsko kvůli dolu Turów

Seznam Zprávy

Česko stáhlo žalobu, kterou na Varšavu loni podalo u Soudního dvora EU kvůli prodloužení těžby hnědého uhlí u hranic Libereckého kraje. Potvrdil to mluvčí vlády.

Oct 13

Vlevo dole: Mějte se na pozoru. Soudce v Česku už jmenuje Mynář

Seznam Zprávy

V medicínském okénku podcastu Vlevo dole se podíváme do nemocnice na kraji města, kde leží Miloš Zeman. Probereme také, jak se formuje nová vláda a o které posty je rvačka.

Jun 9

Evropská komise se zapojí do české žaloby na Polsko kvůli dolu Turów

Seznam Zprávy

Evropská komise se zapojí do žaloby na Polsko, kterou Česká republika podala k Soudnímu dvoru EU kvůli rozšiřování těžby v polském uhelném dole Turów. Oznámila to dnes podle agentury Reuters komise.

May 21

České vítězství. Polsko musí bezodkladně zastavit těžbu v dole Turów

Seznam Zprávy

Česká republika uspěla u Soudního dvora EU se svým návrhem na zastavení těžby uhlí v kontroverzním polském dole. Informoval o tom šéf české diplomacie Jakub Kulhánek. Polští politici reagují popuzeně.

Feb 26

Česká republika zažalovala Polsko. Kvůli těžbě na hranicích

Seznam Zprávy

Záměr žalobu podat v pondělí schválila česká vláda. Polské ministerstvo ovzduší a životního prostředí následně podle televize TVN 24 vyjádřilo nad rozhodnutím české vlády údiv.

Feb 22

Česko podá na Polsko žalobu kvůli dolu Turów, chce zastavit těžbu

www.seznamzpravy.cz

Česká republika podá na přelomu února a března žalobu na Polsko v souvislosti s rozšiřováním těžby hnědouhelného dolu Turów. Bude požadovat zastavení těžby. Rozhodla o tom dnes vláda.

Oct 14

Diamo bude sledovat pokles země kvůli těžbě v polském dole Turów

Seznam Zprávy

Státní podnik Diamo buduje na Liberecku u hranic s Polskem síť 65 monitorovacích bodů pro sledování případného propadu půdy kvůli těžbě uhlí v polském dolu Turów.

Oct 1

Polský ministr odmítl české výtky, o dole Turów chce ale jednat

Seznam Zprávy

Česko a Polsko mají zájem dál přímo jednat o řešení situace kolem polského dolu Turów, přestože Česko podalo v úterý podnět k Evropské komisi kvůli polskému záměru na rozšíření tohoto dolu.