English

Stále nás ignorujete. Příště zrušíme respirátory hned, pohrozil soud

Seznam Zprávy

Nejvyšší správní soud vytkl ministerstvu zdravotnictví, že opatření proti covidu-19 náležitě nezdůvodňuje. A to už vícekrát. Úřad se z výhrad ale nepoučil.

More from Seznam Zprávy

Apr 2

Česko není podle NKÚ dostatečně připraveno na krize a mimořádné události

www.seznamzpravy.cz

Podle NKÚ je pravděpodobné, že stát bude v kritických momentech opakovat stejné chyby z minulosti, což může vést k významným škodám, plýtvání penězi i k ohrožení zdraví obyvatel.

Dec 8

V Česku chybí léky na schizofrenii, ministerstvo o výpadku ví

Seznam Zprávy

Psychiatři v Česku zaznamenali výpadek injekčních léků na schizofrenii. Musí je nahrazovat perorálními léky, ty však nevyhovují všem. Na problém upozornil server iRozhlas.

Nov 8

Po letech na evropské scéně. Křetínský si šel do Londýna pro 12 miliard

www.seznamzpravy.cz

Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského a Patrika Tkáče se po 11 letech vydal pro finanční prostředky na londýnský trh. Váhání zahraničních investorů však půjčku prodražilo.

Oct 4

V Česku chybí důležitá vakcína pro alergiky

Seznam Zprávy

Alergici mají jen málo možností, jak se připravit na nadcházející pylovou sezonu. Jednou z možností je vakcína s alergeny stromových nebo travních pylů. Jenže jako mnoho jiných léků v Česku není k dostání.

Aug 14

NKÚ: Ministerstvo rozdělilo třem nemocnicím miliardy bez kontroly

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo zdravotnictví poslalo třem nemocnicím mimořádné příspěvky 4,8 miliardy, aniž zkontrolovalo jejich použití. S penězi zacházely některé nemocnice nehospodárně a v rozporu s podmínkami, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad.

Aug 1

Schodek rozpočtu je 214 miliard, hlásí Ministerstvo financí

www.seznamzpravy.cz

Schodek státního rozpočtu ke konci července klesl na 214,1 miliardy korun z červnových 215,4 miliardy korun. V úterý o tom informovalo Ministerstvo financí.

Aug 29

Česko se zadlužuje nejrychleji z celé Evropské unie, varuje NKÚ

www.seznamzpravy.cz

Česká republika byla loni nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie (EU) a schodek rozpočtu loni překonal do té doby nejhorší výsledek z roku 2020.

Jul 18

Za volant už od 17 let, navrhuje ministerstvo

Seznam Zprávy

Řidičský průkaz na zkoušku, přepracovaný bodový systém a možnost řídit pod dohledem mentorů už od 17 let. Ministerstvo dopravy představilo změny, které připravuje.

Jul 4

Ministerstvo podle NKÚ platilo zbytečně za Účtenkovku, i když se už nekonala

www.seznamzpravy.cz

Ministerstvo financí (MF) platilo dodavateli za účtenkovou loterii plnou cenu i v době, kdy už se nekonala. Zaplatilo tak zbytečně 14 milionů korun. Vyplývá to ze závěrů kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Feb 1

Rekord pro největšího evropského prodejce vůní z Česka. Utržil 18 miliard

Seznam Zprávy

77 milionů kusů prodaných produktů, 16 milionů odeslaných zakázek, 18 miliard korun tržeb. Takový byl loňský rok českého prodejce parfémů a kosmetiky Notino.

Jan 20

Takovou inflaci Česko zažilo jen v 90. letech. Ministerstvo čeká 8,5 %

Seznam Zprávy

Ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta z listopadových 4,1 procenta. Zároveň čeká proti odhadům z listopadu vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 8,5 procenta.

Jul 19

Evropská unie pošle Česku 180 miliard, ale jen pokud Babiš nebude ve střetu zájmů

Seznam Zprávy

Evropská komise dnes schválila český Národní plán obnovy, který Česku otevře cestu ke 180 miliardám korun dotací z mimořádného krizového fondu Evropské unie. Podmínkou je, že premiér Babiš nebude ve střetu zájmů.

Jun 10

300 miliard, které se ani za 30 let nevrátí. To je rychlovlak v Česku

Seznam Zprávy

Přes 40 kilometrů protihlukových stěn a vlaky za 37 miliard, s jejichž financováním možná soukromníkům pomůže stát. SZ získaly neveřejnou studii k projektu vysokorychlostní tratě, která do hodiny spojí Prahu s Brnem.

Apr 19

Stát rozdělil 75 miliard. Podle NKÚ ale neví, jak mu investice pomohly

Seznam Zprávy

Podle zprávy NKÚ od roku 2000 do roku 2019 příjemci vyčerpali přes 75 miliard korun, většinou v podobě slevy na dani z příjmů. Jak Česku investice pomohly ale stát neví.

Oct 26

NKÚ: Chyby v účetní závěrce MMR za rok 2018 přesáhly pět miliard

Seznam Zprávy

Chyby v účetní závěrce ministerstva pro místní rozvoj za rok 2018 přesáhly pět miliard korun. Nedostatky měl úřad i v hospodaření s majetkem státu. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu.

Jul 24

Drtivou většinu repatriačních letů zaplatí Česku Evropská unie

Seznam Zprávy

Evropská komise schválila ministerstvu zahraničních věcí proplacení dvou třetin ze všech nákladů spojených s repatriačními lety Čechů v době pandemie nemoci covid-19. Částka je vyšší, než ministerstvo očekávalo.

Jul 21

Dohoda z evropského summitu slibuje Česku stovky miliard, ale obsahuje i „bod Babiš“

Seznam Zprávy

Po čtyřdenním maratonu dospěli lídři EU ke shodě ohledně výše finanční pomoci ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Kdo je tedy vítězem?

Jul 18

Linkám důvěry chybí peníze i jistota. Podpora od ministerstva práce nestačí

Seznam Zprávy

Každý rok řeší linky důvěry stejnou otázku: Dostaneme finanční podporu na další rok? Koronakrize přitom ukázala, že jsou naprosto stěžejní při zvládání mimořádných událostí. MPSV ale zásadnější nárůst podpory nechystá.

Jul 1

Takové manko ještě Česko nikdy nemělo. V rozpočtu chybí 195 miliard

www.seznamzpravy.cz

Schodek státního rozpočtu ke konci června stoupl na 195,2 miliardy korun z květnových 157,4 miliardy korun. Loni ke konci června byl schodek 20,7 miliardy korun.

Jun 1

Ze 14 miliard na vysokorychlostní internet stát nevyplatil nic, zjistil NKÚ

Seznam Zprávy

Pokrytí domácností vysokorychlostním internetem se v uplynulých zhruba pěti letech podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu zvýšilo jen díky investicím podnikatelů.