English

Video: Panika na letišti v Kábulu, z místa zní výstřely

Seznam Zprávy

Letiště Hámida Karzaje v Kábulu zaplavily tisíce Afghánců, kteří se snaží prchnout před islamistickým hnutím Tálibán. Vojenská letadla mezitím z přeplněné letištní dráhy přepravují zaměstnance z ambasád i ohrožené Afghánce.

More from Seznam Zprávy

Oct 22

Tálibán vyhrožuje smrtí Afgháncům, kteří se snaží opustit zemi

Seznam Zprávy

Tálibán se snaží silou a vyhrožováním vytlačit stovky Afghánců, kteří se v provincii Badachšán shromáždili na hranicích s Tádžikistánem a čekají zde na povolení k přechodu hranice.

Sep 28

Tálibán přiostřuje: Ženy se na Kábulskou univerzitu nevrátí

www.seznamzpravy.cz

Práva afghánských žen dostala další ránu. Po dvou desetiletích, kdy ženy směly navštěvovat Kábulskou univerzitu, se jim Tálibán rozhodl toto právo upřít.

Sep 2

Facebook se pochlubil pomocí Afgháncům. Tálibán jeho služby využívá dál

Seznam Zprávy

Technologický gigant Facebook pomohl z Afghánistánu evakuovat 175 lidí, přiznal mluvčí společnosti pro britskou BBC. Přes WhatsApp, která pod americkou společnost také spadá, přívrženci hnutí Tálibán vesele komunikují dál.

Aug 30

Kábulské letiště se stalo terčem raketového útoku

Seznam Zprávy

Kábulské letiště se v pondělí stalo terčem raketového útoku, střely byly zlikvidovány.

Aug 29

„Konkrétní hrozba“ na letišti v Kábulu. Odejděte, varují diplomaté

Seznam Zprávy

Diplomaté ve svém varování hovoří o „specifické hrozbě“, a jejich výzva k opatrnosti je tak podle agentury DPA ještě naléhavější, než sobotní vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena.

Aug 27

Fotky z Kábulu. Taková byla noc po teroristických útocích na letišti

Seznam Zprávy

První z výbuchů se odehrál u jednoho ze vstupů do prostoru letiště, další v blízkosti nedalekého hotelu. Zahynulo přes 100 lidí. K zodpovědnosti za sebevražedné útoky se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Aug 26

Exploze u kábulského letiště zabila i Američany. K útoku se hlásí Islámský stát

Seznam Zprávy

Blízko kábulského letiště, kde tisíce lidí čekaly na svou možnost odletět z Afghánistánu, došlo ke dvěma explozím. Události si vyžádaly zraněné i řadu obětí, včetně amerických vojáků.

Aug 25

Očitá svědectví tragických událostí na kábulském letišti

Seznam Zprávy

V minulých dnech se tisíce zoufalých lidí snažily dostat do některého z mála letadel odlétajících z kábulského letiště. Osobní svědectví zaznamenala reportérka televize Current Time Liza Karimi.

Aug 24

Konec odletů. Tálibán už nepustí další lidi na kábulské letiště

Seznam Zprávy

Afghánské islamistické hnutí Tálibán zakázalo afghánským občanům vstup na letiště v Kábulu, odkud startují evakuační lety. Odůvodnil to chaotickou situací na letišti.

Aug 19

Děti tam házejí přes plot. Zoufalí Afghánci obklopují kábulské letiště

www.seznamzpravy.cz

Zatímco nad letištěm v Kábulu převzali kontrolu Američané, mimo jeho areál panuje chaos. Tisíce lidí se stále snaží uprchnout z Afghánistánu, bojovníci Tálibánu ale zablokovali přístup. Docházet mělo ke střelbě a fyzickému násilí.

Aug 17

Čech z Kábulu: „Do domu, kde se skrývám, vtrhl Tálibán“

Seznam Zprávy

„Když to člověk sleduje z fotek nebo videí, nedovede si to představit. Ale já jsem přímo tady, proto mám velký strach,“ uvedl Atta, Čech afghánského původu. Je právě teď v Kábulu, odkud se snaží dostat zpět do Česka.

Aug 16

Tálibán půjde po „zrádcích“. Afghánce děsí záběry poprav na sítích

Seznam Zprávy

Vpád Tálibánu do afghánského hlavního města Kábulu znamená pro mnoho obyvatel novou a zatím těžce přijatelnou realitu. Většina Afghánců prožívá především strach a rozčarování.

Aug 16

Video: Panika na letišti v Kábulu, z místa zní výstřely

Seznam Zprávy

Letiště Hámida Karzaje v Kábulu zaplavily tisíce Afghánců, kteří se snaží prchnout před islamistickým hnutím Tálibán. Vojenská letadla mezitím z přeplněné letištní dráhy přepravují zaměstnance z ambasád i ohrožené Afghánce.

Aug 16

Kábulské letiště je opět v provozu. Přiletěli další američtí vojáci

Seznam Zprávy

Situaci v Afghánistánu sledujeme v online reportáži.

Aug 15

Tálibán ovládl Kábul, ve městě je zmatek, západní ambasády zavírají

Seznam Zprávy

Radikální islamistické hnutí Tálibán po rychlé ofenzivě z posledních dnů v neděli bez boje obsadilo Dželálábád a vstoupilo do metropole Kábulu, kde podle záběrů televize Al-Džazíra jeho bojovníci ovládli i prezidentský palác.

Aug 15

Tálibán už je v Kábulu

Seznam Zprávy

Radikální islamistické hnutí Tálibán vstoupilo do hlavního města Kábul. Z města se snaží uprchnout tisíce lidí.

Aug 14

Kábul na dosah. Tálibán bleskově dobyl Mazáre Šaríf, obránci složili zbraně

Seznam Zprávy

Povstalecké hnutí Tálibán v Afghánistánu v posledních dnech zaznamenalo výrazné územní zisky. Povstalci se přiblížili předměstí hlavního města Kábulu, od kterého je podle některých zdrojů dělí jen několik kilometrů.

Aug 13

Tálibán se blíží ke Kábulu, šéf OSN varuje před vleklou občanskou válkou

Seznam Zprávy

Bojovníci Tálibánu pomalu utahují smyčku kolem metropole Kábulu. Šéf OSN vyzval Táliban k okamžitému zastavební ofenzivy. Americké, britské i kanadské vlády už vyslaly vojáky, aby evakuovali ambasády a pomohli svým odjet.

Jul 28

„Tálibán nám vyhrožoval, že nás rozseká na kusy.“ Tisíce Afghánců jsou na útěku

Seznam Zprávy

V Afghánistánu bylo za prvních šest měsíců letošního roku zabito nebo zraněno více žen a dětí než kdykoliv jindy za stejné období od roku 2009, kdy počty obětí konfliktu v zemi začala systematicky sledovat OSN.

Mar 4

Boje se opět rozhořely. Tálibán zabil 20 Afghánců, USA odpověděly útoky

www.seznamzpravy.cz

Nejméně dvě desítky afghánských vojáků a policistů zabili povstalci z Tálibánu v noci na dnešek při útocích v provincii Kunduz na severu země, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Spojené státy odpověděly vzdušnými útoky proti…