English

Strach a chaos, to ukazují fotky z posledních hodin a dní v Kábulu

Seznam Zprávy

Hlavní město Afghánistánu je v rukou Tálibánu. Metropoli a tamní letiště, poslední bránu ze země, zachvátila panika. Podívejte se na záběry z těžce zkoušené země, které přinesly poslední dny.

More from Seznam Zprávy

Apr 28

Tornádo v čínské metropoli zabilo nejméně pět lidí a 33 zranilo

www.seznamzpravy.cz

Město Kuang-čou na jihu Číny zasáhlo v sobotu tornádo. Nejméně pět lidí zemřelo a 33 bylo zraněno.

Mar 18

Při pákistánských náletech na Afghánistán zemřelo nejméně osm lidí

www.seznamzpravy.cz

V pondělí při náletech pákistánské armády v pohraničních oblastech Afghánistánu zemřelo osm civilistů. To přimělo afghánské síly k odvetným útokům proti pákistánským vojenským stanovištím, uvedli představitelé Talibanu.

Mar 18

Při pákistánských náletech na Afghánistán zemřelo nejméně osm lidí

www.seznamzpravy.cz

Útok Pákistánu na afghánském území měl mířit na útočníky Tálibánu, místo nich zasáhl civilisty.

Jan 15

Bývalá poslankyně afghánského parlamentu byla zavražděna v Kábulu

www.seznamzpravy.cz

Mursal Nabizadaová, někdejší poslankyně afghánského parlamentu, byla zastřelena ve svém domě v Kábulu. Jedná se o první případ vraždy zákonodárce z doby před nástupem Tálibánu k moci. Policie dosud pachatele nedopadla.

Dec 4

Pracuje v Afghánistánu. Popisuje, jak země funguje pod vládou Tálibánu

Seznam Zprávy

Afghánistán se pod staronovou vládou Tálibánu zmítá v několika krizích. Jak situace v zemi vypadá a jací jsou tálibánci, popisuje v rozhovoru pro Seznam Zpráv Tomáš Kocián z organizace Člověk v tísni.

Aug 15

V Afghánistánu je rok po návratu Tálibánu bezpečněji. Ale ženy pláčou

Seznam Zprávy

Uběhl rok od pádu Kábulu, kdy hnutí Tálibán prakticky bez boje převzalo vládu nad Afghánistánem. Země chudne, ekonomická situace se i nadále zhoršuje a ženy chtějí zpět svá práva.

Jan 19

Video z Afghánistánu: Pod vládou Tálibánu se hroutí ekonomika i úřady

Seznam Zprávy

Stovky Afghánců stojí ve frontách před úřady, aby si vyřídily například cestovní doklady. Získat pas je však nyní mnohem složitější. Ústřední orgány povolují odeslat pouze 80 žádostí denně.

Dec 22

OSN chce platit Tálibánu za ochranu v Afghánistánu

Seznam Zprávy

Organizace spojených národů (OSN) zřejmě bude platit za ochranu svých pracovníků v Afghánistánu radikálnímu hnutí Tálibán.

Oct 19

Přežijí afghánské památky vládu Tálibánu? Archeologové jsou skeptičtí

Seznam Zprávy

Celá oblast okolo afghánského města Zarandž má bohatou historii, která sahá až do doby bronzové. Historici i místní obyvatelé ale tvrdí, že pokud stát nebude do památek investovat, řada z nich brzy zmizí.

Oct 8

Fotky z Kábulu: Jak se z bojovníků Tálibánu stala městská policejní hlídka

Seznam Zprávy

Bojovníci militantního hnutí, léta spjatí s drsnými horami v Afghánistánu, se přeměnili v pochůzkáře. Ovšem z těchto jde strach. Proč, dokazují fotografie, které pořídil fotoreportér Felipe Dana. Připojil se k nim na hlídce.

Sep 13

Video: V Kábulu přistál poprvé od nástupu Tálibánu k moci komerční let

Seznam Zprávy

Letoun pákistánských aerolinií (PIA) přistál v hlavním městě Afghánistánu v pondělí, informoval mluvčí společnosti.

Sep 7

Afghánistán má novou vládu. Povede ji spolupracovník zakladatele Tálibánu

Seznam Zprávy

Afghánistán, nad jehož územím převzalo kontrolu hnutí Tálibán, má novou vládu. V jejím čele stane Muhammad Hasan Achund, jeden ze spolupracovníků zakladatele hnutí.

Aug 28

„Číny se bojíme více než Tálibánu.“ Ujgurové jsou v Afghánistánu bezradní

Seznam Zprávy

Zatímco se ve svých domech schovávají před Tálibánem, tuší, že jim na záda dýchá nebezpečí druhé. Ujgurové v Afghánistánu se děsí rostoucího vlivu Číny v zemi a možné deportace do míst, ze kterých jejich rodiče před lety uprchli.

Aug 22

Na letišti v Kábulu opět nastal chaos. Za týden zde zemřelo nejméně 20 lidí

Seznam Zprávy

Na kábulském letišti přišlo o život dalších sedm afghánských civilistů. Napsala to agentura AP s odvoláním na sdělení britských vojáků. Podle zdroje NATO zemřelo na letišti od začátku týdne dohromady nejméně 20 lidí.

Aug 21

Do Kábulu přijel druhý muž Tálibánu, možný nový vůdce Afghánistánu

Seznam Zprávy

Do Kábulu v sobotu přijel Abdul Ghaní Barádar, druhý nejvýznamnější muž hnutí Tálibán. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vysokého představitele Tálibánu. Barádar je považovaný za možného nového vůdce Afghánistánu.

Aug 16

Nevídané záběry. Bojovníci Tálibánu jako průvodci prezidentským palácem

Seznam Zprávy

Skupina lídrů Tálibánu obklopená desítkami bojovníků v neděli pózovala před kamerami se zbraněmi v rukou v kábulském prezidentském paláci. Natočit se nechali i za stolem afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního.

Aug 7

Postup Tálibánu zrychluje. Podařilo se mu dobýt druhou provinční metropoli

Seznam Zprávy

Islamistické hnutí Tálibán převzalo kontrolu nad druhým provinčním hlavním městem v Afhgánistánu. Postup islamistiických jednotek po začátku stahování amerických jednotek a vojáků NATO nadále zrychluje.

Aug 6

Tálibán slaví. Padla první z afghánských metropolí i vládní představitel

Seznam Zprávy

Bojovníci povstaleckého hnutí Tálibán zabili v Kábulu šéfa komunikace afghánské vlády. Zároveň se jim podařilo obsadit první z afghánských provinčních metropolí –⁠ město Zarandž v provincii Nimrúz, informuje o tom BBC.

Jun 6

Výbuch miny na severu Afghánistánu zabil nejméně 11 lidí, včetně dětí

Seznam Zprávy

Nejméně 11 lidí, včetně dětí, zahynulo v sobotu na severu Afghánistánu, když jejich automobil najel na minu. Informovali o tom dnes podle agentury Reuters místní vládní představitelé.

May 18

Při sebevražedném útoku v Afghánistánu zemřelo nejméně pět lidí

Seznam Zprávy

Při sebevražedném útoku na základnu vládních jednotek na východě Afghánistánu zemřelo v pondělí nejméně pět lidí a asi tři desítky dalších osob byly zraněny. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní úřady.