English

Komentář: Proč Tálibán vyhrál? Je doma. A USA si vybraly špatné koně

Seznam Zprávy

Západ si vybral špatné kamarády, i když příliš možností neměl. Kábulská vláda věru nebyla sborem neúplatných mužů lpících na demokracii.

More from Seznam Zprávy

Sep 28

Tálibán přiostřuje: Ženy se na Kábulskou univerzitu nevrátí

www.seznamzpravy.cz

Práva afghánských žen dostala další ránu. Po dvou desetiletích, kdy ženy směly navštěvovat Kábulskou univerzitu, se jim Tálibán rozhodl toto právo upřít.

Aug 30

Kábulské letiště se stalo terčem raketového útoku

Seznam Zprávy

Kábulské letiště se v pondělí stalo terčem raketového útoku, střely byly zlikvidovány.

Aug 29

USA provedly v Kábulu útok na atentátníky, ti mířili k letišti

Seznam Zprávy

Americká armáda provedla v neděli v Kábulu cílený letecký útok, jehož terčem byli sebevražední atentátníci z řad teroristické organizace Islámský stát (IS). Ti byli v autě a chtěli se odpálit u letiště.

Aug 29

„Konkrétní hrozba“ na letišti v Kábulu. Odejděte, varují diplomaté

Seznam Zprávy

Diplomaté ve svém varování hovoří o „specifické hrozbě“, a jejich výzva k opatrnosti je tak podle agentury DPA ještě naléhavější, než sobotní vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena.

Aug 27

Fotky z Kábulu. Taková byla noc po teroristických útocích na letišti

Seznam Zprávy

První z výbuchů se odehrál u jednoho ze vstupů do prostoru letiště, další v blízkosti nedalekého hotelu. Zahynulo přes 100 lidí. K zodpovědnosti za sebevražedné útoky se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Aug 27

Evakuace z Kábulu nabírá na rychlosti. Biden slíbil odplatu za smrtící útok

Seznam Zprávy

Evakuace z Afghánistánu bude pokračovat i navzdory včerejšímu útoku, po němž zemřelo přes 70 lidí. Slíbil to americký prezident Joe Biden s tím, že za útok atentátníci zaplatí.

Aug 26

Exploze u kábulského letiště zabila i Američany. K útoku se hlásí Islámský stát

Seznam Zprávy

Blízko kábulského letiště, kde tisíce lidí čekaly na svou možnost odletět z Afghánistánu, došlo ke dvěma explozím. Události si vyžádaly zraněné i řadu obětí, včetně amerických vojáků.

Aug 26

V Kábulu hrozí teroristický útok, vyhněte se letišti, varují státy své lidi

Seznam Zprávy

Americké velvyslanectví v Kábulu dnes své občany v Afghánistánu varovalo, aby necestovali na mezinárodní letiště v afghánské metropoli.

Aug 25

Očitá svědectví tragických událostí na kábulském letišti

Seznam Zprávy

V minulých dnech se tisíce zoufalých lidí snažily dostat do některého z mála letadel odlétajících z kábulského letiště. Osobní svědectví zaznamenala reportérka televize Current Time Liza Karimi.

Aug 25

Tálibán může ukončit evakuaci jedinou střelou, říká britský generál

Seznam Zprávy

Ve čtvrtek nebo pátek. Právě tehdy se má odlepit poslední letadlo s britskými vojáky od kábulské ranveje. Z Afghánistánu Britové v tuto chvíli evakuují tisíce lidí.

Aug 24

Konec odletů. Tálibán už nepustí další lidi na kábulské letiště

Seznam Zprávy

Afghánské islamistické hnutí Tálibán zakázalo afghánským občanům vstup na letiště v Kábulu, odkud startují evakuační lety. Odůvodnil to chaotickou situací na letišti.

Aug 22

Na letišti v Kábulu opět nastal chaos. Za týden zde zemřelo nejméně 20 lidí

Seznam Zprávy

Na kábulském letišti přišlo o život dalších sedm afghánských civilistů. Napsala to agentura AP s odvoláním na sdělení britských vojáků. Podle zdroje NATO zemřelo na letišti od začátku týdne dohromady nejméně 20 lidí.

Aug 19

Děti tam házejí přes plot. Zoufalí Afghánci obklopují kábulské letiště

www.seznamzpravy.cz

Zatímco nad letištěm v Kábulu převzali kontrolu Američané, mimo jeho areál panuje chaos. Tisíce lidí se stále snaží uprchnout z Afghánistánu, bojovníci Tálibánu ale zablokovali přístup. Docházet mělo ke střelbě a fyzickému násilí.

Aug 19

Evakuace z Kábulu? Jedna z nejtěžších zkoušek armády i české diplomacie

Seznam Zprávy

Premiér, ministr zahraničí a český velvyslanec na čtvrteční tiskové konferenci promluvili o pozadí evakuace českých občanů a místních spolupracovníků z Afghánistánu. Akci považují za zázrak. Dokonce velký.

Aug 18

Šité horkou jehlou, vykašlali se na to. Veterán kritizuje evakuaci z Kábulu

Seznam Zprávy

Evakuace z Afghánistánu přišla pozdě, vše se mělo naplánovat daleko dřív. Těmito slovy hodnotí záchranné lety z Kábulu bezpečnostní experti, které oslovily Seznam Zprávy.

Aug 17

Čech z Kábulu: „Do domu, kde se skrývám, vtrhl Tálibán“

Seznam Zprávy

„Když to člověk sleduje z fotek nebo videí, nedovede si to představit. Ale já jsem přímo tady, proto mám velký strach,“ uvedl Atta, Čech afghánského původu. Je právě teď v Kábulu, odkud se snaží dostat zpět do Česka.

Aug 16

Video: Panika na letišti v Kábulu, z místa zní výstřely

Seznam Zprávy

Letiště Hámida Karzaje v Kábulu zaplavily tisíce Afghánců, kteří se snaží prchnout před islamistickým hnutím Tálibán. Vojenská letadla mezitím z přeplněné letištní dráhy přepravují zaměstnance z ambasád i ohrožené Afghánce.

Aug 16

Kábulské letiště je opět v provozu. Přiletěli další američtí vojáci

Seznam Zprávy

Situaci v Afghánistánu sledujeme v online reportáži.

Aug 15

Tálibán už je v Kábulu

Seznam Zprávy

Radikální islamistické hnutí Tálibán vstoupilo do hlavního města Kábul. Z města se snaží uprchnout tisíce lidí.

Aug 13

Tálibán se blíží ke Kábulu, šéf OSN varuje před vleklou občanskou válkou

Seznam Zprávy

Bojovníci Tálibánu pomalu utahují smyčku kolem metropole Kábulu. Šéf OSN vyzval Táliban k okamžitému zastavební ofenzivy. Americké, britské i kanadské vlády už vyslaly vojáky, aby evakuovali ambasády a pomohli svým odjet.