English

„Pomohli nám, pomůžeme jim.“ Snímky z českých záchranných letů z Kábulu

Seznam Zprávy

Zatím poslední evakuační stroj české armády přistál na letišti v Praze-Kbelích v úterý večer. Mezi pasažéry byli Češi, dva Poláci a několik afghánských spolupracovníků s rodinami.

More from Seznam Zprávy

Apr 25

V Cannes budou soutěžit dva české filmy

www.seznamzpravy.cz

V soutěži filmového festivalu Cannes budou ČR reprezentovat film Electra režisérky Darji Kaščejevové a drama režiséra Petra Pylypčuka Osmý den. ČTK o tom dnes informovala mluvčí FAMU Klaudie Osičková.

Apr 24

Fotky: Chytit další letadlo do bezpečí. Tak vypadají evakuační lety ze Súdánu

www.seznamzpravy.cz

Evakuace ze Súdánu pokračují, zemi ochromily ozbrojené střety mezi armádou a povstalci. Zahynulo už 420 lidí, zraněných jsou tisíce. Miliony Súdánců zůstaly bez přístupu k základním službám.

Apr 24

Evakuační letoun ze Súdánu přistál v Berlíně, na palubě jsou i Češi

Seznam Zprávy

V Berlíně v pondělí přistál německý evakuační letoun ze Súdánu, mezi stovkou cestujících jsou i dva čeští občané. Potvrdil to ministr zahraničí Jan Lipavský, podle kterého v zemi zmítané nepokoji zůstávají další tři občané ČR.

Apr 23

Útěk do bezpečí. Dva Češi už jsou v evakuačním letadle ze Súdánu

www.seznamzpravy.cz

Boje v Súdánu pokračují a některé země již úspěšně evakuovaly své občany do bezpečí. Podle českého Ministerstva zahraničí už se připravuje i záchrana pro Čechy.

Jun 25

Policie podezřívá dva české dobrovolníky z rabování na Ukrajině

www.seznamzpravy.cz

Jeden z dobrovolníků se podle právničky k rabování přiznal.

Jan 4

Nesmí se třást, když přistává letadlo. Češi rozzářili letiště tunami křišťálu

Seznam Zprávy

Vyráběli svítidla pro nejluxusnější a největší jachty světa. Přesto, že se jmény zákazníků nechlubí, známá je například dřívější zakázka pro miliardáře Romana Abramoviče. Nově firma Preciosa Lustry září na asijském letišti Changi.

Sep 14

Tálibán našel sklad plný alkoholu, patří české ambasádě v Kábulu

Seznam Zprávy

Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že na zveřejněných záběrech jsou prostory dočasně uzavřeného českého velvyslanectví v Kábulu.

Aug 31

Lidé s českými doklady uvázli v Kábulu. Naděje na únik zůstala

Seznam Zprávy

Po letecké evakuaci zůstali v Afghánistánu nejméně dva lidé s českými doklady a několik tlumočníků. Nyní řeší, jak se dostat ze země jiným způsobem.

Aug 29

„Konkrétní hrozba“ na letišti v Kábulu. Odejděte, varují diplomaté

Seznam Zprávy

Diplomaté ve svém varování hovoří o „specifické hrozbě“, a jejich výzva k opatrnosti je tak podle agentury DPA ještě naléhavější, než sobotní vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena.

Aug 27

Fotky z Kábulu. Taková byla noc po teroristických útocích na letišti

Seznam Zprávy

První z výbuchů se odehrál u jednoho ze vstupů do prostoru letiště, další v blízkosti nedalekého hotelu. Zahynulo přes 100 lidí. K zodpovědnosti za sebevražedné útoky se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Aug 19

Evakuace z Kábulu? Jedna z nejtěžších zkoušek armády i české diplomacie

Seznam Zprávy

Premiér, ministr zahraničí a český velvyslanec na čtvrteční tiskové konferenci promluvili o pozadí evakuace českých občanů a místních spolupracovníků z Afghánistánu. Akci považují za zázrak. Dokonce velký.

Aug 19

Někteří tlumočníci české armády jsou stále v Kábulu, dva odvezla letadla USA

Seznam Zprávy

Dvě afghánské rodiny s vazbami na ČR, které čekaly na kábulském letišti, se dostaly do letadla USA. Opustit zemi se podařilo i afghánskému tlumočníkovi s rodinou, který se nevešel do českého evakuačního speciálu a zůstal letišti.

Aug 18

Třetí český evakuační speciál z Kábulu přistál. Přivezl 62 lidí

Seznam Zprávy

Na letišti v Kbelích přistál třetí evakuační let české armády. Na palubě má 62 evakuovaných Afghánců. Předchozí dva speciály dopravily do Česka 133 lidí.

Aug 18

„Pomohli nám, pomůžeme jim.“ Snímky z českých záchranných letů z Kábulu

Seznam Zprávy

Zatím poslední evakuační stroj české armády přistál na letišti v Praze-Kbelích v úterý večer. Mezi pasažéry byli Češi, dva Poláci a několik afghánských spolupracovníků s rodinami.

Aug 16

Video: Panika na letišti v Kábulu, z místa zní výstřely

Seznam Zprávy

Letiště Hámida Karzaje v Kábulu zaplavily tisíce Afghánců, kteří se snaží prchnout před islamistickým hnutím Tálibán. Vojenská letadla mezitím z přeplněné letištní dráhy přepravují zaměstnance z ambasád i ohrožené Afghánce.

Aug 15

České diplomaty z Kábulu stáhne armáda. V utajení

Seznam Zprávy

Odjezd českých diplomatů a jejich spolupracovníků z Afgánistánu řeší armáda. Evakuaci chystá v nejbližších dnech.

Jul 9

Českou Tečku vám na letišti nemusí uznat. Existují i alternativy

Seznam Zprávy

Aplikace Tečka má pomoci cestovat, protože obsahuje různé druhy potvrzení o bezinfekčnosti. Není ale v angličtině a s QR kódy jsou problémy. Stát slíbí, že ji vylepší. Už teď ale existují alternativy.

Jan 25

Okamura chce v Afghánistánu prodávat české zbraně. Absurdní, diví se kritici

www.seznamzpravy.cz

Šéf SPD se rozhodl pro české podniky otevřít trh v Afghánistánu. Cestu, které se má účastnit i pirátský poslanec, ostře kritizuje například poslankyně Jana Černochová z ODS.

Nov 10

Do finále „evropských Oscarů“ se dostaly dva české snímky

Seznam Zprávy

Do finále letošních Evropských filmových cen se dostaly dva filmy s českou účastí.

Oct 21

Švédsko má zájem o české letadlo na baterie. ΦNIX odbyt nutně potřebuje

Seznam Zprávy

O české elektroletadlo ΦNIX mají zájem švédské pilotní školy. Pokud se však oceňovaným ultralightům nepodaří rychle zajistit odbyt a rozjet sériovou výrobu, projekt skončí na nedostatku kapitálu.