English

Tálibán použil při bojích o Afghánistán novou „zbraň“. I proto rychle vyhrál

Seznam Zprávy

Zatímco v 90. letech minulého století islamistické hnutí používání internetu v Afghánistánu zakázalo, dnes ho naopak využívá ke sledování místního obyvatelstva. Technologičtí giganti mezitím řeší, jak proti Tálibánu zasáhnout.

More from Seznam Zprávy

Feb 22

Tálibán chce po USA zmrazená afghánská aktiva

www.seznamzpravy.cz

Afghánská vláda vedená hnutím Tálibán ve středu vyzvala Spojené státy, aby vrátily zmrazená afghánská aktiva.

Jan 15

Bývalá poslankyně afghánského parlamentu byla zavražděna v Kábulu

www.seznamzpravy.cz

Mursal Nabizadaová, někdejší poslankyně afghánského parlamentu, byla zastřelena ve svém domě v Kábulu. Jedná se o první případ vraždy zákonodárce z doby před nástupem Tálibánu k moci. Policie dosud pachatele nedopadla.

Dec 4

Pracuje v Afghánistánu. Popisuje, jak země funguje pod vládou Tálibánu

Seznam Zprávy

Afghánistán se pod staronovou vládou Tálibánu zmítá v několika krizích. Jak situace v zemi vypadá a jací jsou tálibánci, popisuje v rozhovoru pro Seznam Zpráv Tomáš Kocián z organizace Člověk v tísni.

Aug 15

V Afghánistánu je rok po návratu Tálibánu bezpečněji. Ale ženy pláčou

Seznam Zprávy

Uběhl rok od pádu Kábulu, kdy hnutí Tálibán prakticky bez boje převzalo vládu nad Afghánistánem. Země chudne, ekonomická situace se i nadále zhoršuje a ženy chtějí zpět svá práva.

Jan 19

Video z Afghánistánu: Pod vládou Tálibánu se hroutí ekonomika i úřady

Seznam Zprávy

Stovky Afghánců stojí ve frontách před úřady, aby si vyřídily například cestovní doklady. Získat pas je však nyní mnohem složitější. Ústřední orgány povolují odeslat pouze 80 žádostí denně.

Dec 22

OSN chce platit Tálibánu za ochranu v Afghánistánu

Seznam Zprávy

Organizace spojených národů (OSN) zřejmě bude platit za ochranu svých pracovníků v Afghánistánu radikálnímu hnutí Tálibán.

Nov 8

Tálibán v Afghánistánu vytváří ze sebevražedných atentátníků elitní jednotky

Seznam Zprávy

Z povstalecké skupiny vládou. Postavení Tálibánu se změnilo, politické a vojenské strategie ale zůstávají stejné. Klíčovou roli v nich stále hrají sebevražední atentátníci, uvádí americká stanice RFE/RL.

Oct 19

Přežijí afghánské památky vládu Tálibánu? Archeologové jsou skeptičtí

Seznam Zprávy

Celá oblast okolo afghánského města Zarandž má bohatou historii, která sahá až do doby bronzové. Historici i místní obyvatelé ale tvrdí, že pokud stát nebude do památek investovat, řada z nich brzy zmizí.

Sep 30

Svědectví z Afghánistánu: Jak se Tálibán vrátil k mučení a veřejným popravám

Seznam Zprávy

Tálibán nechal na hlavním náměstí v západoafghánském městě Herát pověsit na jeřáb mrtvé tělo. Nešlo o ojedinělou demonstraci moci. Podle analytiků jde o jasný signál, že se islamistické hnutí vrací ke svým původním metodám.

Sep 7

Afghánistán má novou vládu. Povede ji spolupracovník zakladatele Tálibánu

Seznam Zprávy

Afghánistán, nad jehož územím převzalo kontrolu hnutí Tálibán, má novou vládu. V jejím čele stane Muhammad Hasan Achund, jeden ze spolupracovníků zakladatele hnutí.

Aug 28

Tálibán vyzval afghánské zdravotnice, aby se vrátily do práce

Seznam Zprávy

Tálibán, který za své minulé vlády tvrdě potlačoval ženská práva, se v Afghánistánu ujal moci v polovině srpna a zatím není jasné, nakolik umožní ženám vzdělávat se a pracovat.

Aug 28

„Číny se bojíme více než Tálibánu.“ Ujgurové jsou v Afghánistánu bezradní

Seznam Zprávy

Zatímco se ve svých domech schovávají před Tálibánem, tuší, že jim na záda dýchá nebezpečí druhé. Ujgurové v Afghánistánu se děsí rostoucího vlivu Číny v zemi a možné deportace do míst, ze kterých jejich rodiče před lety uprchli.

Aug 21

Do Kábulu přijel druhý muž Tálibánu, možný nový vůdce Afghánistánu

Seznam Zprávy

Do Kábulu v sobotu přijel Abdul Ghaní Barádar, druhý nejvýznamnější muž hnutí Tálibán. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vysokého představitele Tálibánu. Barádar je považovaný za možného nového vůdce Afghánistánu.

Aug 17

Čech z Kábulu: „Do domu, kde se skrývám, vtrhl Tálibán“

Seznam Zprávy

„Když to člověk sleduje z fotek nebo videí, nedovede si to představit. Ale já jsem přímo tady, proto mám velký strach,“ uvedl Atta, Čech afghánského původu. Je právě teď v Kábulu, odkud se snaží dostat zpět do Česka.

Aug 16

Otřesná svědectví, jak Tálibán začíná vládnout Afghánistánu

Seznam Zprávy

Afghánistán se vrací pod vládu Tálibánu. Podívejte se v úvodní reportáži, jak teď vypadá život ve městech, která už v předešlých dnech obsadil.

Aug 15

Tálibán už je v Kábulu

Seznam Zprávy

Radikální islamistické hnutí Tálibán vstoupilo do hlavního města Kábul. Z města se snaží uprchnout tisíce lidí.

Aug 10

Tálibán už ovládá dvě třetiny Afghánistánu

Seznam Zprávy

Tálibán na území Afghánistánu postupuje rychleji než se čekalo. Obsadit se mu podařilo již přes polovinu země. Utéct před islamistickým hnutím muselo již přes 400 tisíc Afghánců.

Aug 6

Tálibán slaví. Padla první z afghánských metropolí i vládní představitel

Seznam Zprávy

Bojovníci povstaleckého hnutí Tálibán zabili v Kábulu šéfa komunikace afghánské vlády. Zároveň se jim podařilo obsadit první z afghánských provinčních metropolí –⁠ město Zarandž v provincii Nimrúz, informuje o tom BBC.

May 3

Komentář: Proč Tálibán vyhrál. A proč byla válka v Afghánistánu nutná

Seznam Zprávy

Afghánistán má stále mnoho problémů a obavy z odchodu amerických vojáků jsou pochopitelné. Ale země už není švédským stolem pro všechny islamistické teroristy. V tom měla válka smysl.

Mar 2

„Pokračujeme v operacích.“ Tálibán ukončil příměří v Afghánistánu

www.seznamzpravy.cz

Mluvčí Tálibánu v pondělí podle agentury AFP řekl, že hnutí „ukončuje příměří a bude pokračovat v operacích“. Stalo se tak dva dny po podpisu mírové dohody Tálibánu s USA.