English

Problém Afghánistán. Co se ví o útocích v Kábulu a jaká přijde reakce

Seznam Zprávy

Kábulem ve čtvrtek otřásly silné exploze, které zanechaly desítky mrtvých a stovky zraněných. Co se včera na kábulském letišti stalo a co lze očekávat v příštích dnech?

More from Seznam Zprávy

Dec 12

Sebevražedný útok v Pákistánu si vyžádal 24 obětí z řad bezpečnostních sil

www.seznamzpravy.cz

Sever Pákistánu patří dlouhodobě k rizikovým oblastem, kde působí řada islamistických skupin. Dnešní sebevražedný útok cílil na policejní stanici a vyžádal si více než dvě desítky mrtvých.

Apr 22

Sebevražedný útok v africkém Mali si vyžádal nejméně devět obětí

www.seznamzpravy.cz

Tři atentátníci zaútočili ve městě Sévaré v centrální části Mali. Mohutný výbuch údajně poničil asi 20 domů.

Jan 31

Počet obětí sebevražedného útoku na mešitu v Pákistánu stoupl na 83

www.seznamzpravy.cz

V mešitě v pákistánském Péšávaru útočník v pondělí odpálil sebevražednou vestu. Zabil přitom nejméně 83 lidí, dalších 57 zranil. Záchranáři na místě výbuchu stále pátrají po dalších obětech.

Jan 30

Sebevražedný útok na mešitu v Pákistánu si vyžádal již 59 obětí

www.seznamzpravy.cz

Sebevražedný atentátník zaútočil v době modliteb v mešity v Péšávaru. Část budovy se zřítila a v troskách jsou pravděpodobně další oběti.

Jan 15

Bývalá poslankyně afghánského parlamentu byla zavražděna v Kábulu

www.seznamzpravy.cz

Mursal Nabizadaová, někdejší poslankyně afghánského parlamentu, byla zastřelena ve svém domě v Kábulu. Jedná se o první případ vraždy zákonodárce z doby před nástupem Tálibánu k moci. Policie dosud pachatele nedopadla.

Oct 1

Po sebevražedném útoku ve škole v Kábulu je už nejméně 35 mrtvých

www.seznamzpravy.cz

Páteční sebevražedný pumový útok ve škole v západní části Kábulu si vyžádal 35 mrtvých a 82 zraněných, informovala agentura AFP s odvoláním na Organizaci spojených národů.

Sep 30

Po sebevražedném útoku ve škole v Kábulu zůstalo 19 mrtvých a 27 zraněných

www.seznamzpravy.cz

Výbuch nastal ve vzdělávacím centru v západní části města, kterou obývají převážně šíitští Hazárové.

Aug 17

Sebevražedný útok v kábulské mešitě: Obětí přibývá, je mezi nimi i imám

www.seznamzpravy.cz

Při večerní modlitbě otřásl ve středu mešitou v afghánském Kábulu silný výbuch. Počet potvrzených obětí stále roste, ve čtvrtek dopoledne úřady uváděly minimálně 21 zabitých. Dalších 33 osob včetně dětí utrpělo zranění.

Jan 6

Nová afghánská armáda bude mít i jednotku sebevražedných atentátníků

www.seznamzpravy.cz

Afghánské radikální hnutí Tálibán oznámilo, že součástí tvořící se armády bude i jednotka sebevražedných atentátníků. Podléhat bude přímo ministerstvu obrany. Hnutí se tak odchyluje od politiky své předchozí vlády.

Nov 8

Tálibán v Afghánistánu vytváří ze sebevražedných atentátníků elitní jednotky

Seznam Zprávy

Z povstalecké skupiny vládou. Postavení Tálibánu se změnilo, politické a vojenské strategie ale zůstávají stejné. Klíčovou roli v nich stále hrají sebevražední atentátníci, uvádí americká stanice RFE/RL.

Aug 29

USA provedly v Kábulu útok na atentátníky, ti mířili k letišti

Seznam Zprávy

Americká armáda provedla v neděli v Kábulu cílený letecký útok, jehož terčem byli sebevražední atentátníci z řad teroristické organizace Islámský stát (IS). Ti byli v autě a chtěli se odpálit u letiště.

Aug 29

„Konkrétní hrozba“ na letišti v Kábulu. Odejděte, varují diplomaté

Seznam Zprávy

Diplomaté ve svém varování hovoří o „specifické hrozbě“, a jejich výzva k opatrnosti je tak podle agentury DPA ještě naléhavější, než sobotní vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena.

Aug 28

Odveta za útok v Kábulu. Americký dron zabil „plánovače“ teroristů

Seznam Zprávy

Při útoku amerického bezpilotního letounu v Afghánistánu zahynuly dva „vysoce postavené“ cíle ISIS a další byl zraněn, uvedl v sobotu Pentagon. Šlo o odvetu za teroristický útoku na kábulském letišti.

Aug 27

Problém Afghánistán. Co se ví o útocích v Kábulu a jaká přijde reakce

Seznam Zprávy

Kábulem ve čtvrtek otřásly silné exploze, které zanechaly desítky mrtvých a stovky zraněných. Co se včera na kábulském letišti stalo a co lze očekávat v příštích dnech?

Aug 27

Fotky z Kábulu. Taková byla noc po teroristických útocích na letišti

Seznam Zprávy

První z výbuchů se odehrál u jednoho ze vstupů do prostoru letiště, další v blízkosti nedalekého hotelu. Zahynulo přes 100 lidí. K zodpovědnosti za sebevražedné útoky se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Aug 26

V Kábulu hrozí teroristický útok, vyhněte se letišti, varují státy své lidi

Seznam Zprávy

Americké velvyslanectví v Kábulu dnes své občany v Afghánistánu varovalo, aby necestovali na mezinárodní letiště v afghánské metropoli.

Aug 16

Video: Panika na letišti v Kábulu, z místa zní výstřely

Seznam Zprávy

Letiště Hámida Karzaje v Kábulu zaplavily tisíce Afghánců, kteří se snaží prchnout před islamistickým hnutím Tálibán. Vojenská letadla mezitím z přeplněné letištní dráhy přepravují zaměstnance z ambasád i ohrožené Afghánce.

Jan 21

Sebevražedný útok v Bagdádu si vyžádal nejméně 28 obětí

Seznam Zprávy

Při dvou sebevražedných útocích na rušném bagdádském tržišti ve čtvrtek přišlo o život nejméně 28 lidí a dalších 73 bylo zraněno. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil.

Dec 27

Exploze v Nashville byla zřejmě sebevražedným útokem

Seznam Zprávy

Páteční exploze, která otřásla centrem města Nashville ve státu Tennessee, byla zřejmě sebevražedným útokem. Stanici CNN to sdělily dva nejmenované policejní zdroje seznámené s vyšetřováním.

May 18

Při sebevražedném útoku v Afghánistánu zemřelo nejméně pět lidí

Seznam Zprávy

Při sebevražedném útoku na základnu vládních jednotek na východě Afghánistánu zemřelo v pondělí nejméně pět lidí a asi tři desítky dalších osob byly zraněny. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní úřady.